który trafiam - nie nadaje się do spożycia. Po prostu mi nie smakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka(...)chwilkę podsmażyć i podlać niewielką ilością wody. Następnie patelnię przykryć, a warzywa dusić do miękkości. (W międzyczasie przemieszać i ewentualnie dodatkowo dolać wody.) Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie, a zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku
Di gotujetrafią na stół. Jako pierwszy pojawia się na nim śledź. Szkoda, że u nas traktowany niezbyt poważanie i wywoływany do tablicy głównie w okresie świąt. I choć to ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem(...)czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula fileciki z jednej pomarańczy Filety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę. Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe
KUCHARNIAUsłyszeli, że wegetarianka. Zmierzyli przepełnionym pogardą wzrokiem i poczęli szeptać między sobą. Widziała, ale udawała, że nie widzi. Złożyła zamówienie, a gdy jej danie postawiono na
W kuchni Karmel-itkiBardzo smaczna i lekka sałatka, a do tego pachnie wiosną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z wędzonym łososiem Składniki 200 g wędzonego łososia 4 jajka ugotowane
To co lubię - gotuję i polecamTo już ostatni przepis w tym starym roku <Łezka> ale Nowy Rok zapowiada się jeszcze lepiej! Tego Wam z całego serca życzę.
Bon Appetit MałgorzatyKolejna wariacja na temat sałatki brokułowej w sosie czosnkowym. Tym razem z jajkiem, wędzonym łososiem i kukurydzą. Fajna, a nawet bardzo fajna. Zjedliśmy ją ze smakiem
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI Sa ł atka 2 puszki tuńczyka w sosie w ł asnym 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 og ó
La grande e la piccola cuocaSezon szparagowy trwa, więc chciałabym przełamać rutynę w postaci szparagów z wody i przygotować coś innego, czyli sałatkę. Dodatek tuńczyka, świeżego ogórka, pomidora, szpinaku i
Jadło i czytadłoZrobiłam porządki w szafkach i "znalałam" kilka puszeczek. Akurat naszła mnie chęć na tuńczyka więc zrobiłam bardzo szybką sałatkę. Dorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki
Monia miesza i gotujeMarchewka z groszkiem czy ... groszek z marchewką to klasyczny dodatek do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkiego: mięsa, ryb czy sadzonego jajka. Moja synowa lubi ja do tego stopnia, że siada z miseczką na kolanach i zajada samą 😋 Ponieważ na blogu nie mam na nią przepisu, postanowiłam ugotować - napisać - wstawić przepis, może komuś się przyda? Ja robię zawsze marchewkę z groszkiem(...)kroić marchew już ugotowaną, a co za tym idzie mięciutką. Pokrojoną marchew przekładamy ponownie do garnka w którym się gotowała, zostawiając tyle wody, aby przykryła marchew. Groszek odsączamy z zalewy i wrzucamy do garnka z marchewką. Doprawiamy do smaku solą i cukrem, i zagotowujemy. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie, aby pozbyć się ewentualnych grudek
Walijskie Pichcenieciasta na pizzę, upieczony tak jak pizza w piekarniku. Jeśli chodzi o dodatki to, dziś proponuję w wersji z tuńczykiem, papryką i serami. Nadzienie można przygotować dowolne z mięsem, rybą, a nawet na słodko z owocami. Przy pieczeniu calzone należy pamiętać, aby dodatki były dociśnięte z nadmiaru soku. Nadmiar płynów w dodatkach sprawi, że ciasto będzie rozmiękczone od środka(...)Dodatki 1 średnia cebula pokrojona w krążki 1 kulka serka mozzarella 1 mała papryka czerwona kilka listków bazylii kilka plasterków ulubionego sera pleśniowego 1 puszka tuńczyka w oleju lub zalewie własnej suszone oregano suszony czosnek Instructions Drożdże rozpuścić w 50 ml wody, dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce
SprawdzonaKuchnia.pljecie ryby? U Nas niestety nie pojawiają się zbyt często, w sumie nie wiem dlaczego po prostu o nich zapominam – a tak przecież lubię ryby i to pod każdą postacią pieczone, smażone, gotowane. Jednym z moich postanowień noworocznych było oczywiście zdrowiej się odżywiać a ryby to przecież idealny element zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3 ryby zawierają(...)SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM Składniki na 4 porcje: Dorsz 500g świeży lub mrożony, Sok z cytryny 3 łyżki, Szpinak 200g, Ser pleśniowy 150g, Suszone pomidory w zalewie ok 10szt, Śmietana 18% 100g, Orzechy włoskie 40g, Cebula 1szt, Czosnek 3 ząbki, Gałka muszkatołowa, Pieprz, Natka pietruszki, Olej 2 łyżki, Pól szklanki wody. DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM
Księga-SmakuGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3
Korniszonkiblogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych(...)czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz, suszony tymianek, oregano do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną
W kuchni Katieblogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych(...)czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz, suszony tymianek, oregano do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną
W kuchni Katie