Powoli zaczynami myśleć o Bożym Narodzeniu. W każdym domu są potrawy bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Tym razem chcieliśmy podzielić się z Wami przepisem
Kuchnia od dwojgaEkspresowa pasta na kanapki, co prawda wygląd tej pasty pozostawia wiele do życzenia, no ale przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki
IMPRESJA SMAKUMoja ukochana świąteczna sałatka według przepisu mojej Mamy, którą zajadamy się we wszystkie święta, nie tylko w Wigilię. Bardzo prosta i przepyszna, im dłużej stoi w
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubimy ryby ,szczególnie dorsza. Ryba zawsze kojarzy się nam z surówką z kiszonej kapusty. Tym razem postanowiliśmy połączyć te składniki. Wyszło pysznie. Składniki 700 g filetów z dorsza 1/2 szklanki kwasu z kapusty 1/2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1 jajko sok z cytryny sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być bardzo gęste) ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną odciskamy z zalewy ,drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Filety rybne zanurzamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenSkrada się do kuchni, myśli, że nie słyszę. Uchyla drzwi lodówki, myśli, że nie poczuję. Sięga po miskę z sałatką. Sądzi, że nie podejrzewam. Wyjada ze
W kuchni Karmel-itkidoświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki , gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł jak przed pająkiem Ogólnie bardzo dobra , całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju(...)koperek , drobniutko siekamy , dodajemy do jogurtu razem z wyciśniętym praską czosnkiem , pieprzem cytrynowym , cukrem i solą do smaku . Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki . Matiasy wyjmujemy z zalewy i płuczemy pod bieżącą , zimną wodą . Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika i zalewamy mlekiem , tak żeby były całkowicie zanurzone . Jeśli macie duży pojemnik , oczywiście można bez problemu zwiększyć ilość mleka
Ogrodnik w podróżyZapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku(...)warstwowo w szklanym naczyniu :cebula , kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej . Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być tyle aby dobrze przykryła śledzie).Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze są po około 2 dniach gdy dobrze przejdą przyprawami . Gdy podaję je na półmisku zawijam w każdy
Sama słodycz i szczypta chiliCo jak co ale na testowanie przepisów na śledzie to mnie długo namawiać nie trzeba - wystarczy ,,rzucić" przepis a ja już kupuje składniki. Uwielbiam śledzie dlatego
sierotka maRysia w kuchniTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylkoPasta z makreli często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację (niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3
Pyry na GazProponuję zrobić gruszki. Słodko kwaśne....nie nachalnie kwaśne i nie przytłaczające słodyczą. Będące doskonałą przystawką do delikatnego mięsa drobiowego czy ryby. Teraz jest na to najlepszy czas, gdyż owoce są już wyrośnięte, ale jeszcze nie dojrzałe. Przetwory należy robić, kiedy jeszcze gruszki są twarde. Najlepsze będą małe odmiany owoców które kładziemy w całości, jednak tak jak ja możecie zrobić(...)chwytak" owoców. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy,Do gorącej wkładamy owoce i pozostawiamy je tam do momentu zeszklenia na minimalnym ogniu. Pamiętajmy, żeby nie rozgotować owoców. Mają pozostać półtwarde. Kiedy dotkniemy łyżką powierzchni gruszki ma ona przebić tylko pierwsze 2 mm, dalsza część miąższu ma stawić opór. Po przestudzeniu owoce układamy w słoikach, zalewamy zalewą. Dodatkowo do każdego słoika
kawawszklanceCiemność zalała cały świat, zapadł już wieczór. Na ulicach głucho. Młodzież, dorośli, starsi bawią się dziś przy dźwiękach największych hitów muzycznych minionych lat. Cieszą i radują
W kuchni Karmel-itkiSurówka ze świeżego ogórka z dymką i sezamem jest smacznym i świeżym dodatkiem do pieczonych lub smażonych mięs. Sprawdzi się ona także jako świetny dodatek do grillowanych mięs oraz ryb. Z całą pewnością może zastąpić klasyczną mizerię, być ciekawą odmianą na niedzielnym stole. Surówka z ogórka smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, kiedy ogórek jest chrupiący i jędrny. Jeśli lubicie pikatne(...)ogórka z dymką i sezamem Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki długi ogórek cebula dymka 3 cm świeżej papryki chili łyżka ziaren sezamu sól i pieprz do smaku ZALEWA: 2 łyżki oleju łyżka octu łyżka brązowego cukru sok z połowy limonki szczypta suszonego chili Przepis 1 Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy na wstążki - zrobicie to za pomocą obieraczki
Kuchnia BazyliiFaszerowane kalmary duszone w sosie pomidorowym i podawane z makaronem lub dobrym pieczywem. Nadzienie, którym napełniane są tuby kalmarów, składa się z bułki tartej, kaparów, sera
wyzwania kuchenneDzisiaj chcę Wam polecić przepis na smaczne śledzie z buraczkami. Goście chwalą je za smak. Ich sekretem jest sos. Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych (waga
Przepisy Babcihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taka moja prosta propozycja na małą przekąskę lub jak kto woli - przystawkę. Nie ma tu nic skomplikowanego, ale
Di gotujeMoi Drodzy, brzmi dość niewiarygodnie, ale co najważniejsze, smakuje wybornie! To bardzo smaczna i dość syta przekąska- przystawka! Pod warunkiem , że lubicie też buraki ćwikłowe! Ja
Z Kuchni Do KuchniSałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która
Anioły w kuchni