Składniki: świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka cebula 4 sztuki średnie, papryka
W Mojej Kuchni Lubięłupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Władamy pokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już można jeść. 3. Czosnek niedźwiedzi mrożony Składniki(...)Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoPysznie, efektownie, a przede wszystkim sycąco. Danie odpowiednie na obiad, wczesną kolację lub przystawkę. Myślę, że potwierdza, iż przy odrobinie wyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć
Bon appetit mon amiekultowe miejsce. Jeżdżąc na Solinę był to jeden z dość ważnych punktów i teraz myśląc o pstrągach myślę tylko o tym miejscu. Ryba jest bardzo smaczna, dobrze doprawiona, frytki jak frytki, a surówka jak surówka. Jednak to ryba jest tutaj głównym bohaterem i to bardzo smaczny bohater. Oberża Pod Kudłatym Aniołem (Cisna 130) Miejsce z niebieszczadzkimi cenami, ale bardzo dobrą(...)cudownej atmosferze ale i zabierzecie stamtąd smakowite pamiątki do domu. Polecam: Kozie sery (w tym tradycyjny, certyfikowany ser Wołoski ) - przepyszny, idealny na kanapki Ser kozi feta w zalewie z oleju rzepakowego z ziołami i jałowcem - niepowtarzalny smak, który warto zabrać ze sobą ■ Bieszczadzka Koza (Wielka pętla bieszczadzka 25) - jeżeli jesteście fanami sera koziego
CzarnawisienkaUwielbiam naleśniki, nie tylko te na słodko ale także ich wytrawną wersję, którą często robię na lżejszy obiad lub kolację. Tym razem dużo warzyw i tuńczyk
nietylkopasta.plDzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety
Kulinarne Fantazje MarioliSzybka i łatwa w przygotowaniu kolorowa, sezonowa sałatka ze świeżej rukoli, soczystego melona, dojrzewających w słońcu koktajlowych pomidorków, wyrazistego w smaku wędzonego łososia i delikatnej mozzarelli
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1,5
W Mojej Kuchni LubięRustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione i w piekarniku
Moniki SmakołykiPyszna zupka z dużą ilością cukinii, z fasolką szparagową, kukurydzą, ziemniakiem oraz łososiem. Lekka, a pożywna. Jak widzicie nie jest to taka typowa jarzynówka. Nie ma
Smaki Na TalerzuŚledzie po wiejsku. Propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym
Pieprzyć z FantazjąBardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym
kruche babeczkiW poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiSzybkie, łatwe i do tego smaczne. Dzięki temu przepisowi mam w szafce zawsze dwie puszki tuńczyka (na czarną godzinę). Pomyślałam, że podzielę się z Wami
Szybko Tanio Smaczniecienkie plasterki, jest podawama z kaparami i zemulgowanym sosem z tuńczyka. Vitello Tonnato zwane również Vitel Tonné, powstało w Piemoncie we Włoszech w XVIII wieku. Połączenie mięsa z rybą jest dość ciekawe, ale chyba jeszcze ciekawsza jest historia z nazwą. Vitel Tonné lub Vitello Tonnato ❓ może uda mi się to jakiś wytłumaczyć, czy to danie włoskie, czy francuskie 😉. W XVIII(...)szpitalną 😉. Od przyszłego tygodnia, będą dania, desery, które mogłem spożywać po operacji.Zapraszam. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Sos Tonnato Żółtko 2-3 sztuki Sok z cytryny Tuńczyk odsączony z zalewy wodnej 1 puszka Oliwa z oliwek jakieś 100 ml Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Gremolata Czerwona cebula 1 sztuka Świeża pietruszka posiekana Anchovies 2-3 filety
RafalCookfana ogórków nieukiszonych, więc w okolicach lipca i sierpnia zawsze takie robię. Tym razem wyszło mi tych ogórków trochę za dużo, a że nie mogą za długo stać w zalewie, musiałam je czym prędzej wykorzystać. Przepis na tę sałatkę już dawno miałam zapisany, czekał tylko na sezon ogórkowy. Sezon w pełni, więc kiedy go opublikować jak nie teraz(...)kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można
Kardamonovyśredniej półki cenowej. Wytrzymywały bardzo krótko. Zwykle po kilku miesiącach zaczęły odpryskiwać, przebarwiać się. Bardzo frustrujące też było to, że przywierały do nich potrawy. Nigdy nie zapomnę widoku poszarpanej ryby podczas uroczystości rodzinnych. Głównym czynnikiem decydującym o zakupie powinna być jakość oraz solidność wykonania. Powiem Wam szczerze, że wyleczyłam się z kupowania patelni ze średniej półki cenowej. Ich użytkowanie oraz(...)oliwek i po chwili – cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość zamieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbij jajka, dopraw
Moja pasja smakuSAŁATKA ZIMOWA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIK RRRAZ!! Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A
Moja Książka Kucharska