Czasami gotowe produkty wykorzystujemy, z których szybkie dania przygotowujemy. Bo jeśli czasu nie mamy, albo niespodziewanego gościa w drzwiach witamy, to można proste danie w fajnej
Moniki SmakołykiI znów zanurzamy się w "morskie otchłanie", by po raz kolejny zdobyć tak cennego w kuchni dorsza. Najlepiej czarnego dorsza i takiego używam tym razem w
R'n'G Kitchentego słone wyraziste oliwki i mamy to – dla mnie jest to danie kompletne, nie potrzebuje na obiad nic więcej, ale może też stanowić dodatek do mięsa czy ryby – będzie bomba! Składniki (na 2-3 duże porcje): około 2kg ziemniaków, najlepiej takich małych sztuk 1 mała cebulka szalotka 100g sera feta 5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka miodu skórka(...)łyżkę miodu, oliwę oraz sporą szczyptę pieprzu, najlepiej świeżo mielonego – całość mieszamy w robocie na kremowy, jednolity sos. Wstawiamy do lodówki do chwili podania. Oliwki wyciągamy z zalewy i drobno siekamy. Składamy danie – możemy sos podawać osobno w misce i każdy będzie sobie nakładał, ale polecam 2 łyżki sosu rozprowadzić po dużym talerzu, na wierzch
Smaczna StronaPotrawa ta wywodzi się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Podstawowymi składnikami są mięso mielone, pomidory, aromatyczne przyprawy i fasola – wypróbujcie moją wersję z fasolka szparagową
Dorota SmakujeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenOstatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne
DietologŚledzie w sosie musztardowym to bardzo prosty i szybki sposób na podanie tych ryb. Nie ma tu nic skomplikowanego, bo musimy tylko pokroić cebulę, dodać pozostałe składniki sosu i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kawałki filety śledziowe i na tym koniec. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że śledzie w sosie musztardowym muszą poleżeć kilka godzin(...)cebula puści soki. Do cebuli dodać miód, wymieszać. Następnie dodać musztardę sarepską i francuską, śmietanę, majonez, curry, pieprz. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych, pokroić w nieduże kawałki o długości około 2 cm. Pokrojone śledzie przełożyć do miseczki z sosem. Delikatnie wymieszać. Miseczkę przykryć, wstawić do lodówki
Danka PichciWieprzowina po seczuańsku Zapraszam was dzisiaj na danie kuchni chińskiej, bo nie samymi tradycyjnymi, polskimi, świątecznymi potrawami człowiek (bloger) żyje przed Bożym Narodzeniem Jeśli lubicie kuchnię
Dorota SmakujeJak ja lubię próby odtworzenia sklepowych produktów, ach! Wiadomo, że skład niektórych jest dramatyczny. Jeżeli możemy ograniczyć pochłanianie chemii, która jest obecnie prawie we wszystkim, to
KardamonovyŚledź to król polskiego morza i polskiej kuchni, który od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Gdy przychodzi grudzień Piotrek jest w swoim żywiole, wtedy zaczyna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można(...)przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej (ja użyłam paloną) 1 pęczek botwinki 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 1 opakowanie sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka oliwy extra virgin (+1 do polania na koniec) sok z połowy małej cytryny
KardamonovyNiezbyt pracochłonne danie. Gdy smażymy naleśniki to dusi się sos. Potem to wszystko do formy i do piekarnika. Tak z godzinkę i pyszny, sycący obiad gotowy
IzabelawkuchniTuńczyk w sałatce najlepszy! Do tego w towarzystwie pysznych dodatków Święta, święta i po świętach... Nie sposób nie wracać do nich z nostalgią wspomnieniami. Przypomina mi
Grunt to przepis!warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można(...)candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 390 g) 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa extra virgin (opcjonalnie) sól pieprz Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. I teraz w sumie opcje są trzy (w zależności od tego jakie roboty kuchenne
Kardamonovy