ryba w folii - 1016 przepisów (strona:6/68)

Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 168

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna(...)pieprz cytrynowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dietetyczny pstrąg pieczony w folii babci Basi 201

Pół cytryny pokroić w plastry , a następnie na pól. 5. Do środka włożyć plastry czosnku i cytryny i koperku. 6. Na wierzchu ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia(...)przypaliło się . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min ( w zależności od wielkości ryby ) w temp. 200 stopni C. 8. Po tym czasie pieczenia odwinąć górę folii, naciąć skórkę i zapiec jeszcze ok. 10-15 min Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami 175

wysusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis

Programista w kuchni
Pieczony łosoś z buraczano-ziemniaczanym puree i warzywami gotowanymi na parze 193

nakła dkę na garnek z gotującymi się ziemniakami i przykryć pokrywką, jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze). Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Ukła damy rybę  na folii, kła dziemy na nią o drobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkła damy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 18-20 minut

ChilliJemy
Pieczone filety z pstrąga 178

bardziej prostszego jak upiec rybę w folii. Ale za to jaki ma smak! Na dodatek nie spędzamy wiele czasu w kuchni. Wystarczy na każdy filet położyć plasterki zimnego masła, dodać kilka gałązek pietruszki oraz plasterki cytryny. Można przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami lub doprawić dopiero na talerzu. Zawijamy każdy filet osobno w folię do pieczenia i wkładamy

Kulinarne przemyslenia
Dorsz w cieście piwnym 225

łyżki oleju sól  olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju około

Ala piecze i gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 223

kroimy w plasterki.  Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem.  Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.  Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli.  Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś atlantycki z parowaru 292

łososia. Po czym zostawiamy go w tej marynacie na pół godziny.  Po pół godzinie, która jak ktoś jest głodny, szczególnie w nocy, ciągnie się w nieskończoność ;) przekładamy rybę na folię aluminiową, wkładamy do parowaru i włączamy urządzenie na 15 minut :) Natkę pietruszki myjemy i kroimy, mix sałat przekładamy na talerz. Po 15 minutach łososia układamy na sałacie i posypujemy

Parowar Faceta
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 227

cytrynyPRZYGOTOWANIE:Suszone pomidory pokroić w cienkie paskiFileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorówRybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzemZawinąć rybę w folię aluminiowąPiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CNa koniec drobne ogłoszenia "parafialne". Jak zapewne zauważyliście od kilku dni istnieje fanpage bloga na facebook'u, dzięki któremu możecie być

peanutbuttermonster
Pstrąg pieczony w piekarniku. 261

napełniamy plastrami środek pstrąga. Rybę odstawiamy do zamarynowania się na 4 godziny do lodówki.  Do środka ryby gdzie są plasterki cytryny wkładamy cienkie plastry masła i zawijamy rybę w folię aluminiową, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 202

uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz. Na wierzch nakładamy pure

Przysmaki Karolki
Dorsz z pieca z limonkami i rozmarynem 195

polewamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy rozmaryn oraz pokrojoną w plasterki limonkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do pieca nagrzanego na 180°C na 15 minut - rybę przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wyschła... i to wszytko :) Mówiłam, że fastfood

Delicious Titbits
Pieczony łosoś z pesto 179

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać(...)lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć

Proste Potrawy
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 244

łą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też jest słony), popieprzyć, posypać koprem i skropić sokiem z cytryny.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony dorsz 366

brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę. Rybę kładziemy na folię aluminiową. Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy

Anielska Kuchnia Ani