ryba w folii - 1016 przepisów (strona:7/68)

Pieczony łosoś z pesto 148

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać(...)lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć

Proste Potrawy
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 222

łą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też jest słony), popieprzyć, posypać koprem i skropić sokiem z cytryny.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony dorsz 339

brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę. Rybę kładziemy na folię aluminiową. Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy

Anielska Kuchnia Ani
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 225

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny

Kraina Miodem Płynąca
pieczony łosoś 207

gotowe. Cytryny pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie, aż skórka lekko zbrązowieje na brzegach. Przygotować folię aluminiową odpowiednio dużą, żeby zmieściła się cała ryba, albo poszczególne porcje (po dwa kawałki folii na każde zawiniątko). Na folii ułożyć sporo bazylii i rozmarynu, na ziołach położyć rybę, na niej skarmelizowaną cytrynę, anyż, osolić i popieprzyć, polać oliwą. Jeżeli ryba

stajnia gołębie od kuchni
Labraks pieczony w folii 185

pietruszki i łyżeczkę masła wymieszaną z przeciśniętym przez praske czosnkiem. Tak przygotowanego labraksa zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika  na 20-25 minut. Upieczoną rybę wyjąć z folii i skropić sokiem z cytryny

wyzwania kuchenne
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 138

łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .    Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc.   Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda(...)termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć, aby ryby i jabłka przyrumieniły się z wierzchu. Ryby podawać z zapieczonymi jabłkami i szklaneczką orzeźwiającego cydru do popicia

Grunt to przepis!
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 209

odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc. Na łyżeczce oliwy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zezłoci, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek(...)termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć, aby ryby i jabłka przyrumieniły się z wierzchu. Ryby podawać z zapieczonymi jabłkami . U mnie dodatkowo w towarzystwie kaszy bulgur polanej sokiem jab ł kowym z pieczonej ryby

Grunt to przepis!
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 122

cytryna sól pieprz olej Dużą blachę (tę dołączoną do piekarnika od producenta) wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa kiepsko się sprawdza). Zioła dobrze wypłukać i osuszyć. Pstrągi dobrze wypłukać ze śluzu i odciąć płetwy brzuszne (resztę zostawić, bo wspaniale smakuje, gdy się przypiecze). Ryby kilka razy ponacinać w poprzek na głębokość ok. 2 mm, by przyprawy lepiej wniknęły w mięso(...)liśćmi, 2 liście pietruszki i majeranek na potem. Na ziołowym rusztowaniu ułożyć ryby. Polać je olejem, posolić i popieprzyć z obu stron i w środku. Przykryć ryby pozostałymi ziołami, a potem folią aluminiową. Odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia usunąć folią aluminiową

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg tęczowy z grilla 108

doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową. Grillować około 20 minut. Na końcu grillowania najlepiej jest otworzyć ryby na grillu, wciąż leżące na folii i zobaczyć czy są one już gotowe, a przy

Karola gotuje
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 115

wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny. Krok 5. Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi, aby utworzyć szczelny pakiet ( wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia  parę, dzięki której ryba się ugotuje.  Okonia odstawiamy na około 2 godziny(...)aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby. Krok 6. Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu, rybę odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła ( nie odwijamy folii). Okonia podajemy gorącego, polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego :) Moja Książka Kucharska poleca również inne proste przepisy na RYBY >>> * zdjęcia są przykładowe

Moja Książka Kucharska
Pstrąg pieczony w pomarańczach 143

efekt końcowy trochę makabryczny, ale smakowi ryby nie zaszkodziło.   Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu - nie oszczędzając przypraw . Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - lub na noc, aby następnego dnia mieć obiadowego gotowca.   Pomarańcze wyszorować s zczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Pokroić w plasterki wraz(...)środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.  Z racji, iż naczynie żaroodporne wkładałam do zimnego piekarnika - aby nie pękło - ryba wymagała dłuższej niż zwykle obróbki cieplnej - przy pieczeniu w folii aluminiowej i nagrzanym piekarniku, 30-35 minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę

Grunt to przepis!
Ryba pod panade 136

PANADE:  Chleb drobniutko kruszymy, szczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą , sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, dzielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę( ważne! )   DALEJ: Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach układamy kawałki zamrożonej

Ostra na Słodko
PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM 152

smaku ryby, cytryny i niezwykle aromatycznego rozmarynu. Smak przeszedł moje oczekiwania, a zapach ...nieziemskiSkładniki: 1 większy lin- u mnie 38 cm4 plastry cytryny4 gałązki rozmarynusól, pieprzWykonanie:Lina sprawiamy, solimy z obu stron na zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie jescze raz solimy, posypujemy obficie pieprzem, najlepiej świeżo grubo zmielonym. Układamy na folii aluminiowej(...)rozmarynu. Na wierzch ryby układamy 2 plastry cytryny i obkładamy rozmarynem.Zawijamy lina w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po ok. 1o minutach, odwijamy folię aluminiową i zapiekamy rybę jeszcze ok.10 minut

Z Majeczką w kuchni
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 153

minut z każdej strony. Zdejmujemy na blachę, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika (120⁰C wystarczy, ryba nie musi się piec, ma tylko zostać gorąca) lub przykrywamy folią aluminiową żeby ryba za mocno nie wystygła. Patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem, rozpuszczamy na niej masło. Powinno lekko zbrązowieć, ale się nie przypalić, więc trzeba je chwilę przesmażyć. Do masła wlewamy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania