ryba w folii - 1016 przepisów (strona:48/68)

WIELKANOCNA PASCHA 193

Pierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu

W kuchni Karmel-itki
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 208

Ciepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie

W kuchni Karmel-itki
Łosoś na czarnym lądzie 135

Przygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z

Gotowanie i blogowanie
Łososiowo - mięsne tortille na zimno. Kolacja bez kanapek nie tylko dla mięsożercy. Opcja idealna także na imprezową przekąskę c 235

Wracając do tematyki śniadaniowo - kolacjowej przedstawiam kolejną propozycję walki z kanapkową rutyną. Otóż moi drodzy - dla chcącego nic trudnego. Kanapki DA SIĘ zastąpić. I to w

Kuchnia po mojemu
Ciecierzyca à la ryba po grecku 202

wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.      Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.     Należy więc pamiętać(...)układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę aż do wyczerpania się składników, ostatnia warstwa to warzywa).      Salaterkę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (aby ciecierzyca przeszła warzywami), im dłużej tym lepiej. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2877

Flagi biało-czerwone poruszają się w rytm wiatru, dumnie przytwierdzone do okien. Czuć ducha patriotyzmu, gdy w radio słychać hity lat peerelowskich. Stare zespoły, których świetność

W kuchni Karmel-itki
Mus z łososia 131

  Ten mus smakuje wspaniale. Oczywiście pomijając jego kaloryczność, to jest cudowny – lekko cytrynowy, kremowy, puszysty, taka pianka. To nasza propozycja na wielkanocne śniadanie. Zachwycicie

Szybko Tanio Smacznie
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 249

Wchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym

W kuchni Karmel-itki
Ryba pod sezamową kołderką 133

samak bi tahina . Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.)   3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka(...)zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pstrąg pieczony z warzywami 179

zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie(...)ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy

W kuchni Katie
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 353

Łatwe, jak się okazuje, może być jeszcze łatwiejsze. Po co komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się

W kuchni Karmel-itki
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 229

Włosi mają najlepsze jedzenie na świecie i basta. Najlepsze, najprostsze. Zaledwie kilka składników do mocnego i aromatycznego sosu, do tego domowy makaron. Do jego samodzielnego zrobienia

Karo in the Kitchen
Rożki z rukoli z serkiem łososiowym 163

Dzisiaj bardzo ciekawa przystawka, może fajnie wkomponować się na Wielkanocnym stole albo na imprezie. Taka trochę rozbieżność jeżeli chodzi i imprezy, jednak rukolowe rożki będą

Niezły Młynek
TARTA TATIN Z KIWI 165

Nie ma co wiele o niej pisać... Nie, wróć! Jest do napisania o niej zbyt wiele.  To nie zmienia faktu, że jest pyszna. Cudownie rozkoszna

W kuchni Karmel-itki
Tatar z łososia w tajskiej marynacie 177

Idealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka.Składniki (dla 3-4 osób):3 dzwonki z łososiaMarynata:2 łodygi trawy cytrynowej4

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania