Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał
codojedzeniaJedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory
mojewypiekiinietylkoAch ... Święta, święta ... Kolejna propozycja, tym razem na świąteczny stół wigilijny, jako przystawka lub jako samodzielne danie. Lekka i przyjemna konsystencja, delikatny biszkopt o
Garniec Magaliesmak i aromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego(...)posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut Tak przyprawiony filet możemy również upiec w piekarniku, uprzednio zawijając go w folię aluminiową, jednak naprawdę warto spróbować czegoś innego jeśli tylko mamy możliwość
peanutbuttermonsterSzpinakowa rolada z łososiem...Jajeczno-szpinakowe ciasto.Oblepione puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu
Gospodyni MiejskaKolejna pyszna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to
My Culinary ArtSałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do
Posadzone i zjedzonelubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim(...)wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową. Po 15 minutach warzywa są sparzone i gotowe do łatwego obierania. Usunęłam skórkę z papryki, bakłażanów i czosnku i zmieliłam je za pomocą blendera. W rondlu z grubym dnem
Chilli Czosnek i Oliwawędkarze ( tacy, jak mój tata) mają tu ogromne pole do popisu swoimi wędziskami ;) Po udanych połowach ryby trafiały albo na nasze talerze, albo do zamrażalnika, coby poczuć smak słodkowodnej ryby już po powrocie do miejskiej dżungli. Na czymś trzeba je by było usmażyć...i właśnie wtedy wpadła mi w ręce ( i oko) stara, ciężka, żeliwna patelnia. Potraktowana pazurem czasu(...)ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). 2. Dodaj jajko oraz wanilię i zagnieć ciasto. 3. Ulep kulę z ciasta, zawiń w przeźroczystą folię i włóż do lodówki na 1/2 godziny. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj 5. Formę do tarty natrzyj tłuszczem i wysyp mąką. 6. Formę dokładnie wyłóż ciastem, dociskając brzegi. 7. Ciasto nakłuj widelcem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko(...)sushi typu maki, ryż jest wewnątrz, a glony na zewnątrz. Innym rodzajem sushi są uromaki - ryż znajduje się tu na zewnątrz. Aby je przygotować na macie do zawijania kładziemy folię spożywczą, na niej układamy cienką warstwę ryżu i dopiero na nim kładziemy płat nori, smarujemy wasabi i układamy preferowane dodatki. Rolujemy i dociskamy, na wierzchu można je przybrać np. czarnym
Codzienne GotowanieW zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości
mojewypiekiinietylkoCo tu dużo mówić, po prostu uwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuCalifornia to rodzaj maków, które z góry otoczone są ryżem, następnie pojawia się wodorost nori oraz ulubione dodatki. Jest to sposób przyrządzania sushi, który nadal szkolę
Mango PapajaNormal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedyś nie lubiłam ryb, teraz za nimi przepadam. Jeśli mam do wyboru mięso i rybę, zdecydowanie wolę rybę ;). Flądra w takiej panierce jest przepyszna, polecam :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami
Corner With RecipesNie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko
W kuchni Karmel-itki