lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim(...)wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową. Po 15 minutach warzywa są sparzone i gotowe do łatwego obierania. Usunęłam skórkę z papryki, bakłażanów i czosnku i zmieliłam je za pomocą blendera. W rondlu z grubym dnem
Chilli Czosnek i Oliwawędkarze ( tacy, jak mój tata) mają tu ogromne pole do popisu swoimi wędziskami ;) Po udanych połowach ryby trafiały albo na nasze talerze, albo do zamrażalnika, coby poczuć smak słodkowodnej ryby już po powrocie do miejskiej dżungli. Na czymś trzeba je by było usmażyć...i właśnie wtedy wpadła mi w ręce ( i oko) stara, ciężka, żeliwna patelnia. Potraktowana pazurem czasu(...)ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). 2. Dodaj jajko oraz wanilię i zagnieć ciasto. 3. Ulep kulę z ciasta, zawiń w przeźroczystą folię i włóż do lodówki na 1/2 godziny. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj 5. Formę do tarty natrzyj tłuszczem i wysyp mąką. 6. Formę dokładnie wyłóż ciastem, dociskając brzegi. 7. Ciasto nakłuj widelcem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko(...)sushi typu maki, ryż jest wewnątrz, a glony na zewnątrz. Innym rodzajem sushi są uromaki - ryż znajduje się tu na zewnątrz. Aby je przygotować na macie do zawijania kładziemy folię spożywczą, na niej układamy cienką warstwę ryżu i dopiero na nim kładziemy płat nori, smarujemy wasabi i układamy preferowane dodatki. Rolujemy i dociskamy, na wierzchu można je przybrać np. czarnym
Codzienne GotowanieW zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości
mojewypiekiinietylkoCo tu dużo mówić, po prostu uwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuCalifornia to rodzaj maków, które z góry otoczone są ryżem, następnie pojawia się wodorost nori oraz ulubione dodatki. Jest to sposób przyrządzania sushi, który nadal szkolę
Mango PapajaNormal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedyś nie lubiłam ryb, teraz za nimi przepadam. Jeśli mam do wyboru mięso i rybę, zdecydowanie wolę rybę ;). Flądra w takiej panierce jest przepyszna, polecam :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami
Corner With RecipesNie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko
W kuchni Karmel-itkiRed Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było
W kuchni Karmel-itkiW okresie Świątecznym, chyba obowiązkowym daniem na wigilijnym stole jest śledzik. Potrafi zaskakiwać pod przeróżnymi postaciami. Od lat bywały u nas w wersji chyba najbardziej klasycznej
Karczma HonoriettyCo za miesiąc! Najpierw obok mojego zaparkowanego samochodu płonie inny i uszkadza mój. Potem stłuczka. Walka u prawnika o odszkodowanie. Potem psuje się rozrusznik, hamulec, i
Bon Appetit MałgorzatyDo pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle
W kuchni Karmel-itkisłone – nawet przez dobę) w mleku . Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo mocno słone, mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nowe. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie kroimy w poprzek na 0,5cm kawałki. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą i albo gotujemy je do miękkości, albo(...)tarce o grubych oczkach pozostałe ziemniaki, przyklepujemy. Znowu korzystamy z mieszanki majonezu i śmietany – polewamy nią ziemniaki i pieprzymy. Na wierzch, na drobnej tarce, ścieramy ugotowane jajka. Salaterkę przykrywamy folią spożywczą i zamykamy w lodówce. Szuba jest najlepsza dopiero po 24 godzinach – kiedy śledzie zamarynują się musztardą, a reszta smaków połączy. Szuba – czyli śledź pod futrem – pochodzi z Ukrainy
Karo in the KitchenDzisiaj pierwszy dzień praktyk w nowym miejscu. Z jednej strony nie mogę się doczekać, jednak z drugiej chciałabym jeszcze trochę poleniuchować. Przez weekend niestety nie odpoczęłam
Be Fit Be Strongwersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else(...)tyle, że dalsza praca robota albo siekanie nic już nie zmieni, czas na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto jak najkrócej, ale tak, żeby miało gładką, jednolitą konsystencję. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu czas się wziąć do pracy tak na poważnie Szparagi umyj, osusz, odłam końcówki i przekrój wzdłuż na pół
Martyna Cooks