ryba w folii - 1016 przepisów (strona:45/68)

JOGURTOWIEC NA ZIMNO. 295

Teoretycznie, Karmel-itka w zwyczaju nie ma kupować na promocjach nie wiadomo jak wielu produktów. Podkreśla, teoretycznie. Tym razem jednak, uległa chwytowi marketingowemu i widząc promocję

W kuchni Karmel-itki
Rolada z łososiem i twarożkiem 1082

Prosta i szybka rolada z łososiem wędzonym, twarożkiem i szczypiorkiem. By rolada z łososia wyglądała bardzie kusząco polecam dać nieco więcej łososia, by były widoczne ładne

Kulinarne Przeboje
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 243

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
Polenta 93

mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną(...)powoli kaszkę cały czas roztrzepując rózgą, aby nie zrobiły się grudki. • Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. • Formę na tartę wyłożyć folią spożywczą i wylać polentę. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut. • Po tym czasie zdjąć z wierzchu folię i przełożyć na talerz

To co kocham
Boczek po japońsku 174

kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka, ale i tre­ściwa. Do tej pory koja­rzy­łam ją wyłącz­nie z rybami i owo­cami morza, a tu pro­szę mię­sko i to jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet­nie sma­kuje od razu(...)binę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino) 1/3 szklanki sosu sojo­wego 3 łyżki cukru dodat­kowo: woda (ilość taka, aby boczek był pokryty) folia alu­mi­niowa do przy­kry­cia garnka Przy­go­to­wa­nie: Boczek umyć, osu­szyć ręcz­ni­kiem papie­ro­wym i opró­szyć solą. Na patelni

Kuchcik gotuje
Ryż po chińsku z łososiem 402

muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę(...)patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W  woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej

Smaki Edyty
PAELLA MARINARA. 166

fot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny

W kuchni Karmel-itki
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 122

dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda(...)zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może kleić się do rąk). pozostawić pod miską lub owinięte w folię na 30 minut do wypoczęcia. Rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać szklanką kółka.  3. Nakładać farsz małą łyżeczką, składać na pół i sklejać, pozostawiając brzeg ciasta

Kuchnia Prezydentowej
Kolorowa salatka śledziowa 195

Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas(...)kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarkiukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.Wowczas skladniki sie przegryza,a salatka smakuje wybornie.Przed podanie posypac sowicie zielony rzezuchaUwagi:buraki i ogorki dobrze osusz w reczniku papierowym przed pokrojeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA CEBULOWA 251

"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek

W kuchni Karmel-itki
Aromatyczny pieczony łosoś 180

Łosoś jest rybą wyjątkową,  nie tylko ze względu na smak, ale na  jego bezcenne wartości odżywcze.  Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy(...)ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi w składnikach. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza około 40 minut, funkcja piekarnika: góra - dół. Do pieczenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami, kaszą

Wołowina od rekina
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 167

cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. 2. Ostudzone buraki wyciągamy z folii i obieramy ze skórki. Kroimy w cieniutkie

W kuchni Katie
Roladki z łososia z pikantną pastą twarożkową 146

Weekend karnawałowy już za chwilę się zacznie, więc proponuję Wam przystawkę na zimno - prostą, smaczną, lekko pikantną. Składniki: 1 płat wędzonego łososia (u mnie zimnym dymem

Nie tylko w kuchni
świeże śledzie z piekarnika... 175

Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 197

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania