Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkimogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną(...)powoli kaszkę cały czas roztrzepując rózgą, aby nie zrobiły się grudki. • Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. • Formę na tartę wyłożyć folią spożywczą i wylać polentę. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut. • Po tym czasie zdjąć z wierzchu folię i przełożyć na talerz
To co kochamkiem Japonii. Przyznam, że taka kuchnia jest bardzo lekka, ale i treściwa. Do tej pory kojarzyłam ją wyłącznie z rybami i owocami morza, a tu proszę mięsko i to jeszcze jakie smaczne. Taki boczek świetnie smakuje od razu(...)binę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino) 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki cukru dodatkowo: woda (ilość taka, aby boczek był pokryty) folia aluminiowa do przykrycia garnka Przygotowanie: Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą. Na patelni
Kuchcik gotujemuszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę(...)patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej
Smaki Edytyfot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny
W kuchni Karmel-itkidają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda(...)zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może kleić się do rąk). pozostawić pod miską lub owinięte w folię na 30 minut do wypoczęcia. Rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać szklanką kółka. 3. Nakładać farsz małą łyżeczką, składać na pół i sklejać, pozostawiając brzeg ciasta
Kuchnia PrezydentowejSwieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas(...)kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarkiukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc folia i wstawic do lodowki najlepiej na cala noc.Wowczas skladniki sie przegryza,a salatka smakuje wybornie.Przed podanie posypac sowicie zielony rzezuchaUwagi:buraki i ogorki dobrze osusz w reczniku papierowym przed pokrojeniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek
W kuchni Karmel-itkiŁosoś jest rybą wyjątkową, nie tylko ze względu na smak, ale na jego bezcenne wartości odżywcze. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy(...)ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości. Przekładamy skórą do dołu na folię aluminiową i opruszamy wszystkimi ziołami podanymi w składnikach. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza około 40 minut, funkcja piekarnika: góra - dół. Do pieczenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami, kaszą
Wołowina od rekinacielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. 2. Ostudzone buraki wyciągamy z folii i obieramy ze skórki. Kroimy w cieniutkie
W kuchni KatieWeekend karnawałowy już za chwilę się zacznie, więc proponuję Wam przystawkę na zimno - prostą, smaczną, lekko pikantną. Składniki: 1 płat wędzonego łososia (u mnie zimnym dymem
Nie tylko w kuchniSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie
W Mojej Kuchni LubięWszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam. Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie
W kuchni Karmel-itkipotrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina w sosie ze szpinakuDocierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko(...)sosie sojowym z sokiem granatu Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mlekuCielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii z mnóstwem kolendry. Ta druga to najlepsza cielęcina jaką miałam okazję jeść. To dlatego, że jestem kolendrożercą.Cielęcina z pieczarkami w sosie śmietanowymCielęcina w sosie ze świeżej kolendryWołowina, oprócz szaszłyków
Poezja smakuDzisiaj chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu(...)miękki i lepiący. Następnie zajmujemy się dodatkami. Sezam prażymy na patelni. Ogórka ze skórką kroimy w grubsze paski, awokado obieramy i kroimy w paski. Surimi zalewamy wrzątkiem, obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy ryż ostygnie zabieramy się za sushi. Na macie bambusowej układamy płatek nori, na tym rozkładamy ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy
Kolizje Smaków