Tartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na
wyzwania kuchenneMała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy
Kuchnia MagdaLenyŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami
Gosia gotujecieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko(...)pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto przez 5 minut. Na tym etapie można położyć na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążyć środek tarty specjalnymi ceramicznymi kulkami lub po prostu nasionami grochu,fasoli czy innych strączkowych. Dzięki temu brzegi tarty ładnie wyrosną, a spód pozostanie
W kuchni KatieWspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)mozzarellę, migdały, skórkę startą z limonki. Doprawiamy mieszankę pieprzem cayenne i solą. Filety układamy na blaszce i pokrywamy je zieloną kołderką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pod folią przez 12-15 minut. Później zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy posypane posiekaną pietruszką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDziś pierwsza propozycja potrawy świątecznej. Jako że karp nie cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem na stole królują inne ryby. Jedną z nich jest śledź. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu śledź z suszonymi pomidorami. Dotychczas potrawę przygotowywałam z płatów śledziowych w oleju i efekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka (śledź(...)dokładnie mieszam. Do oliwy z oliwek dodaję 1/2 zalewy z suszonych pomidorów oraz sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszaną zalewą polewam śledzie z pomidorami i całość mieszam. Salaterkę przykrywam folią i odstawiam do lodówki aby potrawa się przegryzła. Smacznego
Magiczna kuchnia DariiSkładniki:2 ziemniaki50 gr czarnego kawioru2 plastry bekonusos cytrynowy Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić czarnym kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się(...)restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci
Kulinarny karnet ChristopheraSzybka w wykonaniu i ulubiona przystawka mojego lubego. Roladki idealnie nadadzą się również jako II śniadanie do pracy. Składniki 2 placki tortilli 150 g serka śmietanowego
Piekielna Kuchnia PatiOj, dawno już nie jadłam śledzi w śmietanie. Ostatnio jak robiłam, to mi nie smakowały, bo były za słone. Dlatego tym razem postanowiłam je dłużej moczyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj w piątkowej odsłonie pyszny łosoś. Idealny na obiad jak i na kolację. Przygotowany został na "specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :) Mam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaZbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ? Składniki 4 filety z karpia sól pieprz 250 g cebuli 2 małe marchewki 50 g masła
R'n'G KitchenQuiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste
Pyry na GazPada. Deszcz bębni o metalowy parapet, do nieznanego mi rytmu. Nasłuchuję go i próbuję ustalić, w jakim to metrum, jakie jest uzupełnienie głosu głównego i czy
W kuchni Karmel-itkiWchodzę do kuchni. Na blacie widze kilka kostek sera, kilka tubekmleka zagęszczonego karmelowego. Szukam podstępu, haczyka, podtekstu.Może jakaś karteczka z wymaganiami odnośnie deseru? Albo
W kuchni Karmel-itki