Będąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe(...)pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki
SMYKWKUCHNIproblemu. Nie bez znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej(...)płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę, wyjmujemy z kostkarki i przekładamy do woreczka z grubej folii – w przeciwieństwie do cienkiej folii torebek, tzw. śniadaniówek, gruby woreczek wyraźnie zapobiega wysychaniu i utracie smaku. To mój ulubiony, szybki i wygodny sposób na zioła – suszone nie są do końca
Karo in the Kitchenfakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko(...)kilka godzin do lodówki aby przeszło ziołowym aromatem ;) Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około
głodny alergikPrzystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g
Anioły w kuchniPyry z gzikiem to postne danie wielkopolskie. Smak bliski każdemu poznaniakowi. Podobno dla bardziej tradycyjnie nastawionych mieszkańców Pyrlandii ryba w piątek nie musi być czymś oczywistym, pyry z gzikiem - tak. Ziemniaki oraz twaróg ze śmietaną, cebulką i szczypiorkiem - hmm? Nic niezwykłego - jadałem to tysiące razy! Ale żeby razem? Na obiad!? Czy to się sprawdzi? Korzystając z taniego tygodnia postanowiłem potrawę(...)łyżka masła - 0,40 zł sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować bardzo porządnie i wymieszać w misce z oliwą i solą. Każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec minimum 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Twaróg ugnieść bardzo dokładnie ze śmietaną, pieprzem i solą. Można też zmiksować - tak będzie bardziej po poznańsku. Wymieszać z posiekaną drobno cebulką i szczypiorkiem
zadanie-gotowaniepowiedzieć, że jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku dłuugich kolejek w supermarkecie po karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry(...)łyżeczki na kawałek). Zawiń np. tak jak krokiety, posmaruj z wierzchu odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem zdejmij i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj np. z zieloną sałatką. *Najlepiej, żeby nie był zbyt gruby
Corner With RecipesPierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu
W kuchni Karmel-itkiCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowując przepis godny mistrza Hendi , postanowiłam stworzyć coś prostego, łatwego w przygotowaniu a zarazem wyrafinowanego. Tak, by każdy mógł skorzystać z tej receptury. Pieczony łosoś z
Gotowanie i blogowanieWracając do tematyki śniadaniowo - kolacjowej przedstawiam kolejną propozycję walki z kanapkową rutyną. Otóż moi drodzy - dla chcącego nic trudnego. Kanapki DA SIĘ zastąpić. I to w
Kuchnia po mojemuwielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku. Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana. Należy więc pamiętać(...)układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę aż do wyczerpania się składników, ostatnia warstwa to warzywa). Salaterkę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (aby ciecierzyca przeszła warzywami), im dłużej tym lepiej. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieFlagi biało-czerwone poruszają się w rytm wiatru, dumnie przytwierdzone do okien. Czuć ducha patriotyzmu, gdy w radio słychać hity lat peerelowskich. Stare zespoły, których świetność
W kuchni Karmel-itkiTen mus smakuje wspaniale. Oczywiście pomijając jego kaloryczność, to jest cudowny – lekko cytrynowy, kremowy, puszysty, taka pianka. To nasza propozycja na wielkanocne śniadanie. Zachwycicie
Szybko Tanio SmacznieWchodzisz do kuchni, myszkujesz po szafkach, zaglądasz to lodówki, chlebaka, piekarnika, wszędzie gdzie się da. Idziesz do pokoju. Otwierasz każdą możliwą do otwarcia skrytkę. Patrzysz tęsknym
W kuchni Karmel-itkisamak bi tahina . Nie wiem jaki jest rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka(...)zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie(...)ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy
W kuchni Katie