Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki(...)wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat
cool and mintyTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioA gdyby tak...?Kto się odważy? Ja!!Las rąk widziałam. Tak, tak, ale tylko w myślach.Kiedy wpadłam na ten szałowy pomysł, raczej nie było zwolenników
W kuchni Karmel-itkiłyżka octu balsamicznego 2 - 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2) 5 ziaren pieprzu 2 goździki 2 ziela angielskie garść rodzynek (opcjonalnie) sól Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut(...)Sprawdzić smak i ewentualnie dodać więcej soli, cukru lub octu. Na dno docelowego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu, następnie ułożyć usmażone filety i przykryć dokładnie resztą sosu. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki
zadanie-gotowanieSzukasz przepisu na szybką przekąskę.....oto nasza propozycja. Składniki 400 g wędzonego halibuta 250 g pomidorków koktajlowych 2 szalotki sałata rzymska sos 1000 wysp
R'n'G KitchenDelikatna, aromatyczna, z ziarenkami pieprzu i kolendry o maślano-cytrynowym smaku. Dodałam do takiego obiadu żółtą fasolę wymieszaną z zielonym groszkiem i kilkoma kwiatami
Zasmakuj KuchniWiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko
Kulinarne przygody Gatitymiski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i mleko oraz wodę z drożdżami. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie(...)Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2. Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne
Apetyczna babeczkaDziś szybka przekąska idealna na piątkową imprezkę. Trzeba ją zrobić trochę wcześniej aby poczekała w lodówce ale samo wykonanie jej zajmuje dosłownie kilka minut. Imprezowa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: filet z łososia suszona natka pietruszki 3 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki bazylii 2 łyżki estragonu 2 łyżki tymianku 1 łyżka
ClauditteMissCookingZa oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie z nieba biały puch. Śniegowe
W kuchni Karmel-itkiTak, tak! Maliny.Owocożercy się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie racząmnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się
W kuchni Karmel-itkiSoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch
Kuchnia w czekoladziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Surimi, czyli paluszki sporządzone na bazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko(...)papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię z paluszków. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście a następnie w mące. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni. Obtaczanie paluszków w mące
Di gotuje