ryba w folii - 1016 przepisów (strona:35/68)

Karp w bazyliowej galarecie 130

rybnego   ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem) 2 pęczki bazylii 3 łyżki żelatyny trochę octu winnego do zamarynowania ryby szczypta tymianku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec gotowania(...)gotuj je ok 15 minut na wolnym ogniu. Filety wyciągnij, a bulion odcedź. Bulion połącz z żelatyną i zostaw do lekkiego ostygnięcia.  W tym czasie blachę ( keksówkę) wyłóż folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż

Niezły Młynek
Pieczony łosoś ze szpinakiem w słodko-pikantnym sosie 190

słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :)  Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego(...)basmati lub jaśminowego sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej.  Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili. Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Dorsz po baskijsku 158

czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano 300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką  Oliwa z oliwek Do dekoracji: Czarne oliwki Natka pietruszki Cytryna Rybę dokładnie myjemy, osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy(...)patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną

VioletoweKucharzenie
Łosoś w cieście francuskim 133

cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę(...)wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią idelanie zgraną, kulinarnie  parę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Łosoś w cieście francuskim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Przystawka/przekąska - terrina z łososia. 173

Czas karnawału i spotkań z przyjaciółmi rozpoczęty, więc chcę Państwu zaproponować przystawkę z łososia wędzonego. Myślę, że nie tylko dla smakoszy ryb-  każdy chętnie przekąsi coś tak dobrego. SKŁADNIKI: 200gr. wędzonego łososia serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.) 1/2 opakowania serka Almette z ziołami ogórek zielony 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku 1/4 marchewki ugotowanej przyprawy: sól, pieprz (świeżo(...)mielony), vegeta WYKONANIE: w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia, obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia, przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny) ,  kładziemy na nią plastry łososia, następnie przygotowujemy pasty: serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.), 1 mały plasterek drobno pokrojonego łososia, poduszona

Kuchnia Beaty
Mintaj w panierce z płatków żytnich. 145

Składniki: 2 filety z mintaja płatki żytnie 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona, tymianek, czosnek granulowany Filety solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z obu stron. Jajko

Moje-pitraszenie
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 207

Pyszny, dietetyczny obiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia  sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz(...)Pory : 600 g pora 2 łyżki masła sól pieprz Ryż curry: 2 torebki ryżu najlepiej basmati 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka masła Łososia doprawiamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20-25 minut w  180*C. Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy

Chocolate Muffin Blog
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 212

dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula(...)Wykonanie:  Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. W tym czasie zaciętego

Pasja Smaku
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 148

normalnie jest kulinarną petardą! Mój syn miał problem z określeniem jak mu smakuje ten obiad. Dopytywał co to za sos, stwierdził, że w życiu mu tak ryba nie smakowała tak bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową(...)żurawiną czerwony pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności namoczyłam oba rodzaje ryżu w osobnych miseczkach. Sandacz był mrożony, więc poprzedniego wieczoru wyciągnęłam go z zamrażarki, położyłam na talerzu, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki, tak samo zrobiłam z trawą cytrynową. Sandacza opłukałam pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam świeżo zmieloną solą i pieprzem (ja użyłam czarnej

Blondynka Gotuje
MAŚLANO ZIOŁOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWY 137

Naszło mnie na porcje ryby. Padł wybór na pstrąga łososiowego. Fajny, szybki prosty sposób przygotowania, możemy tez tak ugrillować   Składniki: płat pstrąga łososiowego 4 łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy  drobniutko,łączymy z papryką(...)masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim  masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka z rybą i pieczarkami 144

ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała(...)cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem i odrobiną startego sera. Wersja dla liczących kalorie, to jogurt naturalny rozbity z jajkiem. . Na wierzch wsypujemy resztę startego sera, nakrywamy folią aluminiową.  Zapiekamy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni. Podajemy z dowolną surówką. Lub jak kto woli. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
MASEŁKO CYTRYNOWO - ZIOŁOWE 121

Naszło mnie na ziołowe masełko. Przepis wypatrzony w gazecie, ale lekko zmodyfikowany. Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki. Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej rybie, albo ziemniakom. Zapewne dobrze będzie smakować, z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 200 g masła o zawartości tłuszczu 82 % pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)Miękkie masło, utrzeć z solą. Dodać drobno posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać sok z cytryny, doprawić pieprzem i całość wymieszać na jednolitą masę. Masełko przełożyć na folię spożywczą i uformować w dowolny kształt. Odstawić do lodówki, w celu schłodzenia

Kuchnia w opałach
Wizyta w Szkocji 137

odkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych dan, bez dlugiej listy skladnikow. Ucieszylam sie, ze oprocz wolowiny i jagnieciny w tej kuchni jest tez sporo dan z ryb. I oto dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososiaskladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla(...)lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy pieprz tarta galka muszkatalowa wykonanie:Wszystkie skladniki na ciasto zagniesc, uformowac kule i zawinac w folie spozywcza. Wstawic do lodowki na okolo pol godziny, mozna dluzej.Lososia umyc, osuszyc i pokroic w kostke.Z polowy cytryny scieramy skorke i odstawiamy na pozniej. Zas z calej cytryny wyciskamy

Przysmaki Karolki
INDYK NADZIANY JABŁKAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 157

Jak święta, to z pompą!Widząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć.Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY SUSZONĄ ŚLIWKĄ

W kuchni Karmel-itki
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 178

Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)barszczu. Po nocy odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania. .............. GAŁKI RYBNE-----SKŁADNIKI 1 dużą rybę - u mnie dorsz świeży sól ,pieprz do smaku 2 marchewki 1 pietruszka ,kawalek selera 1-2 jajka (zależy od wielkości) garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) -bułka tarta u mnie

w mojej kuchni