ryba w folii - 1016 przepisów (strona:31/68)

Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 156

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez

Maminek kulinarny
Łosoś duszony z porami 71

Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych. Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale nigdy wcześniej nie próbowałem z rybą. Pomysł podsunęła mi jedna z książek stojących na półce: "Kuchnia francuska". Spróbujcie, naprawdę warto

Milion Smaków
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 217

staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy ją w pary miejscach dla ujścia pary - aby produkty na ruszcie

upichcona
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 160

zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia

SMYKWKUCHNI
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 159

takie albo składniki takie ale brak ich w szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta(...)stopni.Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.SosDo rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.BatatyUmyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na ok pół godziny.Po upieczeniu ryby odlałam sos z foli

UgotujmyTo.pl
Pieczony łosoś z kaszą pęczak i warzywami 98

osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą z oliwek folii aluminiowej. Skórą do dołu ułóż łososia na warzywach, przypraw solą i pieprzem, a następnie skrop cytryną i oliwą z oliwek. Piecz wszystko 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Pamiętaj, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas sucha. Podczas gdy ryba i warzywa się pieką ugotuj

ale Pysznie
Polenta 167

wystudzenia i stężenia masy. Po stężeniu (najlepiej na drugi dzień) zdejmujemy folię i kroimy polentę na kawałki. I tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik

mojewypiekiinietylko
Rolada z karpia 141

śmietany Sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Rodzynki namoczyć. Delikatnie oddzielić mięso ryby od skóry, usunąć ości. Mięso z karpia, namoczone rodzynki, śmietanę, orzechy i migdały rozdrobić w malakserze. Po zmiksowaniu i rozdrobnieniu wszystkich składników dodać sól i pieprz do smaku. Skórę od karpia rozłożyć na folii spożywczej, rozprowadzić na niej równomiernie rozdrobnioną masę. Całość zawinąć w folię spożywcza

Na słodko lub wytrawnie
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 211

Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej (postaram się kiedyś ten przepis Wam zaprezentować). Dzisiaj

Moja Delicja
Pstrąg tęczowy w zieleni (danie główne) 138

Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli    z świeżymi    warzywami    i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.  Składniki : 2 porcje 2 szt. pstrąga tęczowego, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy(...)wykałaczkami i przekładamy na folię aluminiową. Pstrąga grillujemy z dwóch str. tak żeby mięso łatwo odchodziło od ości. Schłodzone szparagi  płuczemy, odrywamy stwardniałe końcówki, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Cebulę przekrawamy na połowę i układamy na rożnie. Pstrąga podajemy ze szparagami, cebulką czosnkową, szczypiorkiem i roszponką. Smacznego :) Rada: pamiętaj, sprawdź za nim kupisz, czy ryba jest świeża. Świeży filet

Moniki Smakołyki
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 201

plasterki.4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, układać na przemian warstwy ziemniaków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem.5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę.6. Całość zapiekać w 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Gdyby zapiekanka się za bardzo rumieniła, należy przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z makreli wędzonej na zimno 402

Nie sądziłam, że padnę ofiarą pomyłki. Zawsze kupowałam makrelę i była  taka, jaką lubię - pachnąca, świeżutka, wędzona na gorąco. Tak też miało być i tym razem

mojewypiekiinietylko
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 213

końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada rybę, bo nie ma chłopina wyjścia:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na dwie duże porcje):2 pstrągi patroszone2 łyżeczki masła2 ząbki czosnkusok z cytryny4 plasterki cytrynygałązki świeżego tymianku (może być suszony)sólświeżo zmielony pieprzDODATKOWO(...)małe czerwone cebulki6 ząbków czosnkukilka gałązek tymianku (może być suszony)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli

Słodko-Słony Świat Ilony
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I CHIPSAMI Z BATATA 134

warzywa i dzwonki z łososia. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obtaczamy w oliwie z ziołami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Rybę oraz warzywa odsączamy z marynaty i smażymy

Kuchnia MagdaLeny
Poniedziałkowy "fit" - morszczuk na cukinii pod migdałami 203

migdałowe szczypiorek pieprz kolorowy - młynek zioła prowansalskie tymianek oregano PRZYGOTOWANIE: Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oregano oraz pieprzem kolorowym, pozostawiamy na około 15 minut w lodówce. następnie cukinie myjemy i kroimy w plastry, układamy na foli aluminiowej, następnie przekładamy morszczuka i całość dość obficie posypujemy płatkami migdałowymi, folię dokładnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania