ryba w folii - 1016 przepisów (strona:30/68)

Pieczona tołpyga 250

jakim celu .  Postanowiłam upiec tą rybę  całości.  Posoliłam i popieprzyłam rybę wewnątrz i na zewnątrz. Obsypałam suszonymi warzywami z własnej spiżarni   domowa jarzynka Po leżakowała tak sobie w lodówce dwie godziny, po czym wstawiłam ją w żaroodpornym półmisku, przykrytą folią aluminiową, na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Okazało się, że jej mięso jest

Kulinarne przemyslenia
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 158

łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie:składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy w naczyniu żaroodpornymziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię aluminiową, i układamy w naczyniu żaroodpornym.zapiekamy w piekarniku około 40minut.podajemy z sałatą Pozdrawiam

SMYKWKUCHNI
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 175

rozmrożone filety oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić na 30-60 minut. W tym czasie przygotować panierkę i puree. kukurydziana panierka 4 łyżki płatków kukurydzianych łyżka oleju dwie łyżeczki kremowego serka (u mnie chrzanowy) Płatki drobno rozkruszyć w miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą do góry. Na wierzchu(...)wyłożyć kukurydzianą panierkę.  Piec z pomidorkami (w osobnej folii) przez 10-15 minut w piekarniku o funkcji góra-dół, rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Panierka powinna się zrumienić. puree z zielonego groszku 250 g mrożonego groszku ząbek czosnku  łyżka masła łyżka soku z cytryny dwie łyżki ugotowanego ryżu* sól i pieprz *opcjonalnie, puree będzie wtedy bardziej kremowe

Kuchnia Ellie
Świąteczna sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem 209

nią uważać, ponieważ sam łosoś jest dość słony) i drobno mielonym pieprzem. Miskę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że łosoś to wartościowa ryba. Łosoś jest bogaty w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Kwasy

My Chcemy Jeść
Łosoś z warzywami, czyli męskie gotowanie ;-) 100

pieprzem, gotuję na parze przez ok. 10 minut. Łososia posypuję przyprawami, zawijam w folię spożywczą i umieszczam na grillu elektrycznym. Przypiekam zgodnie z czasem podanym przez producenta (najczęściej jest to bardzo krótki czas - na moim sprzęcie są to zaledwie 3 minuty, a jeśli ryba jest zamrożona, jest to 5 minut).  Gotowego łososia obficie skrapiam sokiem z cytryny. Można oczywiście

Wielopokoleniowo
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 191

moździerzu  kawałek foli aluminiowej  kilka plastrów cytryny  Sposób przyrządzenia:  Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony oraz ziołami. Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku

pieprzny smaczek
Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z pieca 110

jeżeli nie mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy, gotowa przyprawa do ryb - sól Przygotowanie: Z ryby usuwamy łuski, skrzela i oczy. Myjemy ją i osuszamy. Przyprawiamy własną mieszanką lub gotową przyprawą, pieprzem cytrynowy oraz solą . Do brzucha wkładamy po kilka gałązek koperku zielonego. Pakujemy w folię aluminiową. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc - w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Życie zamknięte w smaku
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 169

święta rybka być musi, padło na łososia. Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest przygotować go na parze lub upiec w folii aluminiowej. Ja postanowiłam łososia upiec, najpierw jednak otuliłam go warstwą masełka z czosnkiem i ostrą

W poszukiwaniu inspiracji
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 175

dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut

Oryginalny smak
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 195

posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić  rozmaryn i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez  skórki -potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując  z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem

Buniabaje w kuchni
Grillowanie – porady 245

mięsa w folię aluminiową. Ma to jednak tę złą stronę, że grillowane pokarmy nabierają swojego specyficznego smaku dzięki bezpośredniemu kontaktowi z dymem i gorącym powietrzem z paleniska, gdy tymczasem folia to co najmniej utrudnia. Zwykle grillujemy pokarmy mniej lub bardziej pokawałkowane. Dzięki temu choć musimy uważać, aby ich nie przypalić i nie wysuszyć, możemy przygotować potrawę bardzo szybko. To niewątpliwie(...)tackę zanim zdąży wytopić dużą ilość tłuszczu. Z drugiej strony pamiętajmy, że niektóre produkty nie zawierają tłuszczu wcale lub bardzo mało – np. warzywa, filet z kurczaka czy niektóre ryby. Możemy je wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana

Kulinarna Pokusa
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 163

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez

Maminek kulinarny
Łosoś duszony z porami 79

Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych. Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale nigdy wcześniej nie próbowałem z rybą. Pomysł podsunęła mi jedna z książek stojących na półce: "Kuchnia francuska". Spróbujcie, naprawdę warto

Milion Smaków
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 228

staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy ją w pary miejscach dla ujścia pary - aby produkty na ruszcie

upichcona
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 170

zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania