Ostatnio jadłam głównie ryby, więc dla odmiany postanowiłam zrobić piersi z indyka w najprostszy sposób jaki znam :-) Jak się okazało obiad był pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że danie robi się szybko. Dla mnie to istotny fakt, bo wracam późno z pracy i wolę zdążyć zjeść obiad, a nie jeść obiado-kolację. Dla osób lubiących obfite obiady polecam zrobienie czterech(...)indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć
Passions hobbies lifefamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej 18 % 1 łyżka(...)sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła. 3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut. Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać
Kubki smakuPrzygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry bulionu(...)ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Zapiec aż na papryce pojawią się czarne plamki. Po upieczeniu paprykę skropić zimną wodą i owinąć folią spożywczą - skórka się w ten sposób "odparzy" i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju lub oliwy. Jeśli masz 2 takie patelnie najlepiej grillować na obu jednocześnie. Najlepiej jest warzywa grillować tuż przed podaniem. Jeśli nie można podać ich od razy przykryć je folią aluminiową aby nie wystygły a najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku (funkcja: keep warm) aby zachować ich temperaturę. Grillować warzywa partiami zaczynając od tych które grillują się najdłużej: bakłażan(...)koniec. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb i potraw z ryżu. Ja podałam je do grillowanych mmmmmmmmmm marynowanych żeberek i zapiekanych ziemniaków w sosie beszamelowym pod serem. - kliknij i zobacz
Sztuka gotowania w/g SamiryRagout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie zageszczone zasmazka,zwykle przyprawione ziolami i korzeniami.Gotowanie ragout pozwala puscic wodze fantazji,gdyz skladniki mozemy laczyc dowolnie,a dania moga zawierac jeden podstawowy skladnik lub stanowic kompozycje wielu.Zapraszam na dietetyczne kotlety schabowe z niezwykle(...)najwazniejsze pyszne.Skladniki:4 kotlety a 150 g 300 g nie za duzych pieczarek1 cebula2 lyzki maki krupczatki 200 ml bulonu warzywnegoolejsol,pieprzzielona pietruszkaWykonanie:Pociac kotlety na porcje. Rozbic delikatnie pod folia ,posolic i opruszyc pieprzem.Obtoczyc w mace.Smazyc z obu stron na rozgrzanej paletni do lekkiego zrumienienia.Obsmazone odlozyc na bokPoddusic obrana i pokrojona w piorka cebule.Pieczarki przekroic na pol,wieksze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki pstrąg chodził za mną już dłuższą chwilę, ale mój syn jak zobaczył, że ryby są z głowami, to powiedział, że nie będzie takiego jadł. Więc kupiłam, a w tym czasie, w którym go przygotowywałam, gdzieś szalał i po prostu pozbyłam się głów. Jadł już gotową rybkę, która bardzo mu posmakowała. Pstrąg upieczony został z masełkiem, dużą ilością koperku, czosnkiem(...)plasterki masła, czosnek pokrojony również w plasterki, pocięty koperek i po dwa plasterki cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Na wierzch również dałam masełko i koperek. Zawinęłam w folię aluminiową i zapiekłam około 30 minut
kruche babeczkiChciał nie chciał pora obiadowa nadejdzie szybko i zaraz znów dylemat co podać. Proponuję na piątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet
Z Majeczką w kuchniraczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku(...)romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne. Papryki ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową razem z ząbkami czosnku (w łupinkach), papryczkami chilli i całymi pomidorami pozbawionymi szypułek. Wstaw do piekarnika i grilluj, aż pomidory zrobią się miękkie, a skórka na ich powierzchni stanie
Chilli Czosnek i OliwaPolska - Czesi0:1Dlaczego mnie to nie dziwi?Chyba niewielu było przekonanych, że nam się uda. Ale pełninadziei, zjednoczenia i radośni, wierzyliśmy... "Może akurat, może jednak?"Niestety
W kuchni Karmel-itkiczarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich - 1-2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w małe paski(...)kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut w zależności od wielkości/grubości polędwiczek. Danie jest świetne na lekki
Simple Dishmasełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla Ja przygotowuje go więcej z racji tego że używam go później do wszystkiego i fajnie mieć coś takiego w lodówce Składniki 300 g masła 1 pęczek natki pietruszki 6 łyżeczek oregano 6 łyżeczek bazylii(...)siekamy. Wszystkie zioła łączymy z miękkim masłem. Przyprawiamy odrobiną soli. Czosnek przeciskamy i dodajemy do masła, dokładnie wszystko mieszamy. Jak już dobrze połączą nam się składniki przekładamy je na folie spożywczą, w taki sposób by po zawinięciu łatwo można było zrolować masło żeby nabrało ładnego kształtu. Zawijamy rolujemy i wkładamy do lodówki i gotowe
Piekielna Kuchnia PatiŁososia bardzo lubię, czasem troszkę modyfikuję jego podanie żeby się nie nudził. Podanie go w formie takich roladek to bardzo fajny i szybki sposób na
Z Majeczką w kuchni- Spójrz, ile gwiazd na niebie!Spojrzałam. Przecudnie rozjaśnione małymi punkcikami niebowisiało nad naszymi głowami.- Czujesz ten zapach?- Bez. Kwitnie bez.- Wiesz, czasem myślę sobie, jakby to
W kuchni Karmel-itkiJesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutkunuci radio utwory Rollings Stones'ów.Przychodzi chwila słabości. Ochota na
W kuchni Karmel-itkiŁosoś lub inna ryba 4 steki z łososia kilka plasterków cytryny sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia(...)potraw. Przyprawiamy delikatnie przy tej metodzie gotowania. Używamy o połowę mniej przypraw niż w klasycznym gotowaniu lub smażeniu. UWAGA! Urządzenie sous vide, zgrzewarka do kupienia osobno z 1 rolką folii
AZgotuj!