Chciał nie chciał pora obiadowa nadejdzie szybko i zaraz znów dylemat co podać. Proponuję na piątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak, nawet
Z Majeczką w kuchniraczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku(...)romesco : Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, usuń z nich gniazda nasienne. Papryki ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową razem z ząbkami czosnku (w łupinkach), papryczkami chilli i całymi pomidorami pozbawionymi szypułek. Wstaw do piekarnika i grilluj, aż pomidory zrobią się miękkie, a skórka na ich powierzchni stanie
Chilli Czosnek i OliwaPolska - Czesi0:1Dlaczego mnie to nie dziwi?Chyba niewielu było przekonanych, że nam się uda. Ale pełninadziei, zjednoczenia i radośni, wierzyliśmy... "Może akurat, może jednak?"Niestety
W kuchni Karmel-itkiczarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich - 1-2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w małe paski(...)kapary i oliwki, a na koniec dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy czy sos nie wymaga jeszcze dosolenia, a następnie wykładamy go na przygotowanego wcześniej dorsza. Naczynie przykrywany folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut w zależności od wielkości/grubości polędwiczek. Danie jest świetne na lekki
Simple Dishmasełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla Ja przygotowuje go więcej z racji tego że używam go później do wszystkiego i fajnie mieć coś takiego w lodówce Składniki 300 g masła 1 pęczek natki pietruszki 6 łyżeczek oregano 6 łyżeczek bazylii(...)siekamy. Wszystkie zioła łączymy z miękkim masłem. Przyprawiamy odrobiną soli. Czosnek przeciskamy i dodajemy do masła, dokładnie wszystko mieszamy. Jak już dobrze połączą nam się składniki przekładamy je na folie spożywczą, w taki sposób by po zawinięciu łatwo można było zrolować masło żeby nabrało ładnego kształtu. Zawijamy rolujemy i wkładamy do lodówki i gotowe
Piekielna Kuchnia PatiŁososia bardzo lubię, czasem troszkę modyfikuję jego podanie żeby się nie nudził. Podanie go w formie takich roladek to bardzo fajny i szybki sposób na
Z Majeczką w kuchni- Spójrz, ile gwiazd na niebie!Spojrzałam. Przecudnie rozjaśnione małymi punkcikami niebowisiało nad naszymi głowami.- Czujesz ten zapach?- Bez. Kwitnie bez.- Wiesz, czasem myślę sobie, jakby to
W kuchni Karmel-itkiJesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutkunuci radio utwory Rollings Stones'ów.Przychodzi chwila słabości. Ochota na
W kuchni Karmel-itkiŁosoś lub inna ryba 4 steki z łososia kilka plasterków cytryny sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia(...)potraw. Przyprawiamy delikatnie przy tej metodzie gotowania. Używamy o połowę mniej przypraw niż w klasycznym gotowaniu lub smażeniu. UWAGA! Urządzenie sous vide, zgrzewarka do kupienia osobno z 1 rolką folii
AZgotuj!Kiedyś już wspominałam, że awokado i łosoś to duet doskonały. W sałatce, na grzance, w sushi - cała plejada pysznych możliwości. Dziś zapraszam na jedną z nich
Gotowanie i blogowanieNiedawno oglądałam program Ewy Wachowicz, w którym to podawała przepis na wędzonego w puszce karpia. Pomyślałam sobie, że równie dobrze można by w ten sam sposób
Smakołyki AsiPrzed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki(...)wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce bez przeciągów. Dobrze wyrośnięte powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat
cool and mintyTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioTo zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się
BullioA gdyby tak...?Kto się odważy? Ja!!Las rąk widziałam. Tak, tak, ale tylko w myślach.Kiedy wpadłam na ten szałowy pomysł, raczej nie było zwolenników
W kuchni Karmel-itki