rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą
Monia miesza i gotujefilety ryby ( u mnie była to flądra) 1 duża papryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy(...)pokroić (oprócz liści kapusty) na nieduże kawałki. doprawić szczyptą soli, odrobiną płatków czili i szczyptą rozmarynu. Polać oliwą i wymieszać. Z folii aluminiowej uformować "łódeczki", a następnie ułożyć w nich liście kapusty pek. ( ułatwią one bardzo przełożenie ryby na talerz). Na liściach układamy filety ryby i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia w którym będą parowane. Wykładamy warzywa
Lubię to gotujęPozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Do naczynia do zapiekania wlewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy po całości. Układamy rybę, dodajemy pomidory, posypujemy siekaną natką pietruszki. Przyprawiamy rozkruszoną kostką czosnku oraz pieprzem (lub czosnkiem granulowanym z niewielką ilością soli). Przykrywamy folią aluminiową. W folii robimy kilka dziurek (aby nadmiar pary się wydobywał ). Zapiekamy w piekarniku w temp
Smaki Ewyziemniaczków ulubione dodatki tj. czosnek, cebula, masło, sól WYKONANIE: 1. Dorsza umyj, obierz z łusek, odetnij płetwy, głowę itd. 2. Rybę natrzyj mieszanką przypraw i ziół, wymieszaną z masłem i oliwą z oliwek. 3. Dorsza owiń w folię nie zbyt ciasno, ułóż na blaszce do pieczenia. 4. Ziemniaki umyj, natnij nożem, oprósz solą. 5. Każdy ziemniak owiń folią, dodaj odrobinę
SMYKWKUCHNImagnez , wapń I sód. Ponadto ryby morskie zawierają niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3). To tak w skrócie o rybach. :) Dlatego też zapraszam dzisiaj na dorsza. Dorsza możemy np zapiekać lub upiec w folii. Ja dzisiaj smażę. :)Zaczynamy: Składniki:ok 700 gr dorsza2 jajkasól, pieprz, paprykaolej do smażeniatroche startego miękiego seranatka pietruszkimąka Wykonanie:Dorsza(...)się przegryzł-na ok 5-10 min. Do miski nasypujemy mąki, dodajemy stary ser I natkę pietruszki. Mieszamy. Wyciągamy dorsza z jajka I obtaczamy w mące.Kładziemy rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron na srednim gazie. Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław.Składniki:Kapusta pekinska1-2 marchewkiszczypiorek2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnegosól, pieprz, cukierWykonanie
Smaki Edytysól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Rybę oczyścić, opłukać i osączyć. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą ,pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na godzinę. Koperek posiekać, utrzeć z masłem i posmarować folię aluminiową. Zamarynowanego pstrąga położyć na foli aluminiowej, starannie zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec około 15 minut
Tradycyjna Kuchnialinię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy
Szybko Tanio Smacznierozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, a następnie pokrywamy nią ryby. Makrelę pieczemy w 190 stopniach 30 minut - pierwsze 15 minut pod folią, drugie bez folii. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudzieląc ja na mniejsze kawałki. Na foli plastikowej kładziemy tortille i smarujemy łyżka gęstej śmietany z ziołami. Na to układamy pasek z trochę ryby sałaty pomidorków i cebulek. Dokładnie i ciasno zawijamy tortille i obwijamy folia spożywczej. Wkładamy do lodówki.I przystawka na przyjecie gotowaSmacznego
cookplcytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy
Moniki Smakołykiosuszamy recznikiem papierowym. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jajka roztrzepujemy z wodą (nie ubijamy). Do miseczek wsypujemy mąkę i sezam. Rybę panierujemy kolejno: w mące – jajku – sezamie – ponownie w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia (tyle
mojewypiekiinietylkosztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy(...)ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy liść i ziele. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd. Odstawiamy na noc. Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku. Życzę smacznego! :) PS. Porcja dosyć solidna, także można zrobić z połowy
Czerwona PorzeczkaAlkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa(...)Pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Łososia położyć na dużym arkuszu folii aluminiowej, zawinąć jej boki tworząc prowizoryczną patelnię (nie dociskać boków do łososia). Rybę polać przygotowanym sosem grillować przez około 2 godziny w temperaturze 120 ° C , następnie rozciąć boki foli i je odgiąć i pozwolić grillować się jeszcze przez
naRuszcieburaków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki) koper chrzan, starty na tarce (2 cm) sól
Mango Papaja