 Dorsz na parze z imbirem 248
Dorsz na parze z imbirem 248lodówki na pół godziny. Po tym czasie oprószyć kawałki dorsza solą i pieprzem. 3. W garnku do gotowania na parze ułożyć kawałek folii aluminiowej i zagiąć jego rogi tak, by powstała miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze
Pasja Smaku Łosoś marynowany a la gravlax 274
Łosoś marynowany a la gravlax 274folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski. 4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem) na minimum 3-4 dni. Można jeść już po 48 godzinach
Kuchnia Prezydentowej Zdrowe święta! 173
Zdrowe święta! 173pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku(...)szybciej się najemy Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt! Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy. Delektujmy się smakiem, jedzmy
Powiedz dietom nie Sandacz z ostrym, maślanym sosem 234
Sandacz z ostrym, maślanym sosem 234świeżego imbiru, drobno startego zielona cebulka, pokrojona sok z 1 limonki 2 łyżki pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy(...)wrzenia. Dodać zieloną cebulkę i sok z limonki. Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Stare Gary Gulasz rybny 252
Gulasz rybny 252czerwona sok z cytryny listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy
Moje domowe kucharzenie Ryba zapiekana z warzywami 199
Ryba zapiekana z warzywami 199ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia posolić i popieprzyć do smaku. Przygotowane filety ułożyć na żaroodpornym półmisku wyłożonym folią aluminiową lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze
Kulinarne przemyslenia Domowy paprykarz (98 kcal) 356
Domowy paprykarz (98 kcal) 356passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce
e-PrzepisyKulinarne Pieczony dorsz 174
Pieczony dorsz 174pieprz, imbir Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki, a por w talarki. Podzielić warzywa na 3 części. Każdą część układać na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Na porcję warzyw położyć po kawałku ryby. Rybę posypać solą, pieprzem i imbirem, polać przecierem pomidorowym i ułożyć po 2 plasterki cytryny. Każdy z trzech porcji dokładnie zawinąć i wstawić
dom-agi.pl Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 183
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 183małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra oliwa z oliwek Wykonanie : ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem z limonki, owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 2h. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach
Raj dla Podniebienia Dorsz pieczony z warzywami 241
Dorsz pieczony z warzywami 241Dorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam(...)minut. Folię z upieczonego dorszem rozchylić, rozsunąć warzywa i na wytopiony sos położyć część ugotowanego ryżu. Tak przygotowanego dorsza nie wykładam z folii na talerz, tylko podaję razem z nią, wtedy ryż wchłonie cały sos, a ryba jest dłużej ciepła
Kuchcik gotuje dietetyczna ryba po grecku 225
dietetyczna ryba po grecku 225laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Miód i pieprz Ryba po grecku 180
Ryba po grecku 180laurowy pieprz, sól i dusimy pod przykryciem przez 25-30 minut, na niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Miód i pieprz Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) 212
Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) 212oczyszczamy z łusek. W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz rozgnieciony w moździerzu. W naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przyprawami a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem. Łososia przykrywamy folią spożywczą, obciążamy np. deseczką, 1-2 słoikami i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. W międzyczasie przygotowujemy
La grande e la piccola cuoca Pieczony dorsz w sosie sojowym z fasolką 164
Pieczony dorsz w sosie sojowym z fasolką 164Dziś propozycja na pyszną kolację dla miłośników ryb i/lub osób dbających o linię. Tak, wiosna tuż tuż więc warto zmniejszyć ilość kalorii w diecie :) Rybę doprawiamy sosem sojowym i ziołami a następnie pieczemy w folii. Jako dodatek fasolka szparagowa - świeża lub mrożona z podsmażoną na złoto cebulką. Proste, smaczne, zdrowe i lekkie
Milion Smaków