ryba w folii - 1016 przepisów (strona:24/68)

Filet z dorsza pieczony 270

dorsza atlantyckiego masło sól koperek Filet z dorsza atlantyckiego rozmrażamy. Solimy dość sporo. Następnie na blasze wyłożonej folią aluminiową układamy kawałki filetów, na nich kładziemy kawałki masła i posypujemy koperkiem. Pieczemy w temp.180St.C przez około 30 minut. W między czasie podlewamy rybę roztopionym masłem. Można skropić cytryną, choć nie jest to konieczne. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 248

Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa(...)Pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Łososia położyć na dużym arkuszu folii aluminiowej, zawinąć jej boki tworząc prowizoryczną patelnię (nie dociskać boków do łososia). Rybę polać przygotowanym sosem grillować przez około 2 godziny w temperaturze 120 ° C , następnie rozciąć boki foli i je odgiąć i pozwolić grillować się jeszcze przez

naRuszcie
Gravlax 129

buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki)  koper chrzan, starty na tarce (2 cm) sól

Mango Papaja
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 225

Rybę przygotowałam inspirując się tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g(...)koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku. Pstrąga można też obtoczyć w mące i usmażyć na patelni, ale akurat miałam rozgrzany piekarnik :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 143

więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy(...)nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu i piecz przez około 4o minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj zapiekankę aluminiową folią. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika. Nabieraj łyżką i podawaj zapiekankę do mięsa lub ryby

codojedzenia
MAKARON Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ W LEKKIM SOSIE CYTRYNOWYM 157

cukinie pęczek natki pietruszki 3/4 szklanki jogurtu greckiego só,pieprz 1/2 cytryny Wykonanie: *Łososia oprószamy solą i pieprzem. Grilujemy zawiniętego w folię aluminiową. Pod koniec grilowania czyli po ok 15 minutach spryskujemy sokiem z cytryny. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki. *Cukinię kroimy w plastry, grilujemy.Gotową oprószamy solą.  *Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy

Z Majeczką w kuchni
Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami 238

solimy i pieprzymy. Na każdego pomidora wykładamy troszkę marynaty. Na rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Nagrzewamy piekarnik.  Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Należy pamiętać, że matowa strona folii aluminiowej ma być po stronie zewnętrznej. Łososia pieczemy 20 minut

Smak mojego domu
Grillowany pstrąg w liściach kapusty 140

cebuli ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu

R'n'G Kitchen
Soja po grecku 117

smaku przyprawami i koncentratem pomidorowym, w razie potrzeby dodać jeszcze wody. Do przygotowanego naczynia najpierw wyłożyć pierwszą warstwę warzyw. na warzywa „rybę” i tak kolejno aż warzywa będą ostatnią warstwą. Taak przygotowana potrawę przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki żeby się „przegryzło” najlepiej na całą noc. Podawać z ryże, kaszą, pieczywem a zresztą ze wszystkim

greenscarf
Bułeczki łososiowe 174

cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę. Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki

prawdziwe jedzenie
Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami 161

kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej kilka godzin. Folię aluminiowa składamy podwójnie. Na jej środku umieszczamy cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia

Pyry na Gaz
Smażony karp z karmelizowaną cebulą 178

domową vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć w misce warstwami na przemian z cebulą. Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby obtoczyć w mące, układać na patelni skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron. Usmażoną rybę ułożyć

Obiad gotowy
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 232

sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy luźno jedną warstwą folii aluminiowej i pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Po tym czasie rozdrabniamy rybę widelcem (wyjmując ewentualne ości), przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wędzonego łososia drobno siekamy i dokładamy do tego upieczonego. W oddzielnej

Poezja smaku
Leszcz w pomarańczach 149

Leszcz jest rybą słodkowodną z rodziny karpiowatych, osiągającą spore rozmiary (nawet 6 kg). W odróżnieniu od karpia ma więcej małych ości przy linii grzbietowej i jest mniej tłusty, co oznacza, że trzeba marynować go w większej ilości oleju, by po upieczeniu nie był suchy. Przygotowałam go na wczorajszy obiad, więc żeby pasował do sałatki z pieczonych buraków i pomarańczy , zrobiłam(...)pieprzu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku pół łyżeczki słodkiej papryki pomarańcza cytryna Leszcza ułożyć na blasze. Polać olejem, posypać przyprawami, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić rano, naciąć rybę poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania