 Leszcz w pomarańczach 214
Leszcz w pomarańczach 214Leszcz jest rybą słodkowodną z rodziny karpiowatych, osiągającą spore rozmiary (nawet 6 kg). W odróżnieniu od karpia ma więcej małych ości przy linii grzbietowej i jest mniej tłusty, co oznacza, że trzeba marynować go w większej ilości oleju, by po upieczeniu nie był suchy. Przygotowałam go na wczorajszy obiad, więc żeby pasował do sałatki z pieczonych buraków i pomarańczy , zrobiłam(...)pieprzu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku pół łyżeczki słodkiej papryki pomarańcza cytryna Leszcza ułożyć na blasze. Polać olejem, posypać przyprawami, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić rano, naciąć rybę poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę
Weekendy w domu i ogrodzie Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 298
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 298słona, więc nie przesadzajmy) i świeżo mielonym pieprzem. Plastry szynki układamy w prostokąt, zakładając je na siebie (na długość ryby). Rybę kładziemy na szynce wzdłuż dłuższego boku. Na wierzchu kładziemy listki świeżej szałwii i zawijamy. Całość zawijamy w folię spożywczą (ja wykorzystałam rozcięte woreczki do mrożonek, na których układałam szynkę), zawiązujemy końcówki (jak cukierki) i wkładamy na ok. 30 minut
mojewypiekiinietylko Miruna z tymiankiem pieczona 226
Miruna z tymiankiem pieczona 226filety miruny ze skórką ok 500-600 g tymianek oliwa sól pieprz ocet winny Rybę rozmrozić, posypać tymiankiem, pieprzem i solą, skropić oliwą i octem winnym, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 2 godziny. Filety zwinąć w rulon , można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką
Gotowanie jest łatwe Dorada pieczona w winie z żurawiną 133
Dorada pieczona w winie z żurawiną 133minut. Podsmażyć z obu stron do zrumienienia (około 5 minut). Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać wino z żurawiną. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. zastawa
królestwo garów Pstrąg pieczony ze szpinakiem 258
Pstrąg pieczony ze szpinakiem 258wysmarowanej łyżką masła, przekładamy do miski, gdzie mieszamy go z serem żółtym. Pstrąga nadziewamy serowo – szpinakowym farszem. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 180st. Na 10 minut przed końcem, odwijamy rybę i włączamy termoobieg, by ryba się zarumieniła z wierzchu. Artykuł Pstrąg pieczony ze szpinakiem pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pl Tarta z łososiem, kozim serem i papryką 178
Tarta z łososiem, kozim serem i papryką 178czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.Formę do tarty wysmarować masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód
Raj dla Podniebienia Karp po genewsku 157
Karp po genewsku 157Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła. Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem
R'n'G Kitchen Dorsz, migdały, parmezan i aioli 289
Dorsz, migdały, parmezan i aioli 289bazie majonezu i czosnku. Oczywiście mowa o majonezie domowej roboty . Aioli idealnie pasuje do ryb i pieczonych mięs. Można go doprawić na różne sposoby, ale o smak sosu decyduje głównie czosnek. Do aioli dodałam pieczony czosnek. Czosnek w całości i owinięty w aluminiową folię wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam
codojedzenia Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 262
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 262cytryna przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb masło do posmarowania naczynia WYKONANIE Rybę umyć (można pokroić w mniejsze kawałki), przełożyć do miski lub wysokiego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią łososia. Górę naczynia owinąć przejrzystą folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Spód naczynia żaroodpornego
Passions hobbies life Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 382
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 382marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy(...)razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. W półmisku układamy warzywa na zmianę z rybą. Na wierzchu powinny być warzywa
e-PrzepisyKulinarne Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 231
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 231wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około
Kuchenne zapiski Edyty Warkocz z piersi kurczaka z warzywami -gotowany na parze 282
Warkocz z piersi kurczaka z warzywami -gotowany na parze 282mogę wykorzystać walory pary nie tracąc smaku. Po prostu wystarczy zabezpieczyć produkty folią spożywczą przeznaczoną do kontaktu z gorącymi produktami lub folią aluminiową ( robi się wtedy duże papilotki). Po włożeniu razem do jednego opakowania warzyw , mięsa ( ryby)- gotujemy w parze tworzącej się z soków zawartych w produktach nic nie tracąc ze smaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni ŁOSOŚ PIECZONY Z ORZECHAMI, JABŁKIEM I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ - szybki różowy "mężczyzna" na talerzu. 200
ŁOSOŚ PIECZONY Z ORZECHAMI, JABŁKIEM I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ - szybki różowy "mężczyzna" na talerzu. 200srebrny medal i czają się na pozostałych jako najgroźniejszy zawodnik. Słodycze nie muszą martwić się o pozycję i nie narzekają na II miejsce, a my... my kochamy łososia. Szlachetną rybę, która w gruncie rzeczy nie wymaga ani pracy, ani zaangażowania, ani czasu za wiele. Parę razy w tygodniu aplikujemy sobie endorfiny w królewskiej postaci. Największego kopa daje ta wersja - łosoś(...)Następnie kłaść po kawałku pleśniowego. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki i układać na serze. Całość posypać orzechami. Zawinąć szczelnie papilot z folii. PIEC: 15-20 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Serwując tą niesamowitą rybę zapraszamy na konkurs: TUTAJ . Nagroda spodoba się każdemu, tym bardziej, że idą Walentynki. Niby komercyjne święto, ale cholera, kto nie lubi dostawać
Wypisz Wymaluj Łosoś wędzony na ciepło  - w woku 219
Łosoś wędzony na ciepło  - w woku 219czasu kiedy zobaczyłam Jamie'go Oliver'a wędzącego rybę w domu na patelni , a było to parę lat temu, zawsze miałam ochotę na sprawdzenie tej metody. Ale czas mijał i jakoś nie było okazji. Ostatnio na FB natknęłam się na zdjęcia takich wędzonek i tym razem ciekawość zwyciężyła. Łosoś wyszedł bardzo smaczny, dymu praktycznie nie było - wok został przeze(...)minut.Zdjąć pokrywę i umieścić kratkę, a na niej łososia, skórą do dołu. Przykryć, wszystko dobrze uszczelnić dodatkową folią i wędzić na niewielkim ogniu przez 8 - 10 minut, aż łosoś jest gotowy.Po tym czasie, gdy ryba jest gotowa, należy wyłączyć grzanie i pozostawić wszystko w zamknięciu na dodatkowe na 3 minuty. Pozwoli to wszelkie resztkom dymu i ciepła przeniknąć
Stare Gary Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie 191
Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie 191Jeśli nie macie młotkowanego można utłuc ziarna w moździerzu, albo zawinąć ziarna w serwetkę i potraktować je tłuczkiem do mięsa:) Zostawić rybę na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć filety na złoto z obu stron. Przełożyć na folię aluminiową, skropić ponownie sokiem z cytryny, posypać skórką otartą z cytryny. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni
Kulinarne Inspiracje Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 278
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 278smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć
Monia miesza i gotuje Kolorowy talerz smaków 216
Kolorowy talerz smaków 216Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut. Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem
Sajkofanka smaku