ryba w folii - 1016 przepisów (strona:56/68)

Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 131

smak tamtego wieczoru. W gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie(...)zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 228

teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże(...)listków świeżej bazylii sos pomidorowy Powtórzyć 5-ty krok jeszcze raz, kończąc na posypaniu ostatniej warstwy sosu, ostatnią częścią tartego sera i porwaną mozzarellą. Przykryć wegetariańską lazanię szczelnie folią aluminiową. Nakłuć w kilku miejscach nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę z bakłażana piec 30 minut . Następnie zdjąć folię i dopiec około 15 minut , aż ser się ładnie przypiecze. Wyciągnąć

Moja Delicja
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 165

świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy(...)wyrabiamy ciasto dotąd aż stanie się gładkie. Ja w sumie wsypałam cztery i pół szklanki mąki.  Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ciasto na noc do lodówki (12 godzin). Następnego dnia rano wyciągamy miskę z lodówki i czekamy aż ciasto ogrzeje się do temperatury pokojowej. Potem odstawiamy miskę

Blondynka Gotuje
Sushi z wędzonym łososiem i warzywami 171

Ilość: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 4 sztuki liści alg morskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do

Podwójnaporcja
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 183

Z ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenna sałatka na krakersach 587

     Za nami urodzinowe przyjęcie naszego trzyletniego pirata. Przed urodzinami szukałam pomysłów na urodzinowe menu, słodkie i wytrawne, które będzie różnorodne, kolorowe, bardziej dla

bistro mama
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 252

się, że w menu naszej hotelowej, ale małej i rodzinnej tawerny, jak i innych odwiedzanym przez nas restauracji królowały przede wszystkim moussaka, souvlaki i gyros. Nawet o grillowaną rybę było ciężko, a przecież Kos to wyspa... Owszem wegetariańskie były przystawki i te 2-3 małe danka zwane meze czasem czyniły mój obiad.  Jedynym dostępnym w każdej tawernie(...)Warzywa napełnij przygotowanym farszem prawie do pełna. Polej sosem, resztę sosu wlej na dno naczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 157

Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie . Przygotowując te śledzie na warsztatach świątecznych z przyprawami Galeo nie byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 157

kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki(...)smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut, aby była różowa w środku. Przed przekrojeniem kaczka powinna zostać nakryta folią aluminiową i odpoczywać 4 minuty. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy sałatkę z brązowej soczewicy, na wierzch kładziemy kaczkę i polewamy sosem kurkowym. Sos posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy

Poezja smaku
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 178

Szukając inspiracji dla grillowanego łososia, spojrzałam na bagietkę i pomyślałam, że mój łosoś koniecznie musi być z chrupiącym, ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie

Jadło i czytadło
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 210

Wstyd się przyznać, ale do tego pasztetu zabierałam się od grudnia. W wykonaniu pasztet jest mało pracochłonny, tylko tu jakoś zawsze coś pilniejszego wypadało, a poza

Blondynka Gotuje
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 250

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 226

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o

Eat me! Fit me!
Stek (befsztyk) 221

stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz(...)widelcem – nie można nakłuwać mięsa! Po usmażeniu stek trzeba koniecznie odstawić na bok na kilka minut. Niektórzy polecają dać go na talerz albo deskę do krojenia i owinąć folią aluminiową, ale jak masz niezbyt grubą i dużą patelnię, to możesz ściągnąć patelnię z ognia i przestawić na inny palnik chwilę przed końcem smażenia i przykryć przykrywką. Jak stek sobie

PaleoSMAK
PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS 131

PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS Z okazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się standardowy

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania