tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony
potrawyregionalneSkładniki 3 cebule pokrojone w drobna kostkę 3-4 pomidory,lub puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki gęstego soku pomidorowego,lub keczupu jak pomidory są świeże szpinak świeży pęczek dowolna ryba ,u mnie sum afrykański sol,pieprz do smaku 250 g. makaron świderki ( Makaron Świderek owsiany Makaron Jastrzębski -5 jajeczny) wody letniej tyle ,aby zakryła makaron oliwki czarne(...)minuty.Mieszamy i dodajemy rybę pokrojoną w szerokie paski 5-6 cm.Dodajemy liście selera do smaku-2-3 gałązki i szpinak zielony. Następnie wrzucamt makaron suchy ,dolewamy wody do zakrycia makaronu i dalej pod przykryciem dusimy 5-6 minut,aż makaron będzie al dante W czasie ,gdy makaron będzie dochodził do siebie ,ryba zdąży się uprażych w sosie powstałym.Teraz pozostaje
w mojej kuchnipomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązki natki pietruszki i koperku 2 liście laurowe 1/4 czerwonej papryki 1,5 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (do posmarowania) 1 łyżka oliwy Składniki (sos) 1 łyżka masła 100 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Wyjąć liście winogrona z słoiczku i moczyć(...)zoswała soli na liściach. Obrać i umyć cebulę, czosnki i cytrynę. Pokroić w plastry na okrągło. Pomidor i paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki natki i koperki. Rybę umyć i podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Rozłożyć liści na blachę. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laury, plaster cytryny
Tureckie PrzepisyMieszankę sałat przekładamy do dużej miski. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy
Aga w kuchniCzy ja nie mam dość śledzi? nie, nie mam dość :) Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie
Codzienna kuchnia niecodziennaSauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić
królestwo garówWigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację. Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż(...)selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość
Mango PapajaSkładniki makaron Chow Mein 1/2 paczki papryka czerwona 1 szt bakłażan 1/2 szt pieczarki 4-5 szt filet z łososia 200 g krewetki 150 g
czarrna od kuchniKurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast warto(...)puszki pomidorów w zalewie własnej (mogą być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed
Poezja Smaków - blog kulinarnyJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu
Anioły w kuchniobiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny
Ugotowaćpieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony(...)ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą
Weekendy w domu i ogrodziewióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia wykwintne danie. Łosoś z grilla z miso Jest to prosty przepis na smacznego łososia z grilla inspirowany Japonią. Składniki: 1 filet z łososia około 700g do marynaty: 2 łyżki czerwonego miso 1 łyżka startego imbiru 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka brązowego(...)filecie z łososia. Posypać koperkiem. Umieścić w grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić. Steki z łososia grillowane na desce cedrowej Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia z grilla. Dzięki grillowaniu
naRuszciewśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula
Taste Therapyrybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy)- łyżka sosu(...)mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco, tak na smak:-)na koniec kolendrapolewamy mlekiem kokosowymi dendejescze tylko knorrKrok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa). Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to jest znak że potrawa gotowa. W między czasie
Smaki Brazylii