ryba w czerwonym sosie - 500 przepisów (strona:5/34)

Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

ryzyko wystąpienia chorób krążenia, czerwony pomidor , ze względu na zawarty w nim likofen, który znakomicie chroni serce. Sos pomidorowy, przecier czy koncentrat zawierają go jeszcze więcej. Odpowiednie tłuszcze : Tu ważne miejsce zajmują tłuste ryby . Według danych dzienne spożycie 30-100 g ryb zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Szczególnie zaleca się ich regularne spożywanie, najlepiej co drugi dzien osobom(...)smiertelności w grupie osob mających problemy z krążeniem, które przez 2 lata, przynajmniej 2 razy w tygodniu jadły ryby. Ale wzbogacenie diety w tłuste ryby może okazac się również korzystne dla osób całkowicie zdrowych. W tym przypadku wystarczy 100 g ryb, raz na tydzien, by zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia problemów sercowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe , w które obfitują takie produkty

MODA NA BIO
Halibut zapiekany z papryką i selerem naciowym 173

kawałki na „głowę” ok. 10X5 ) 2 papryki ( żółta i czerwona ) 3 gałązki selera naciowego Sos paprykowy Sól Pieprz Masło klarowane Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy około 20 minut w 180 o C, górna grzałka, aż skórka zacznie pękać. Kawałki halibuta przyprawiamy solą i sosem paprykowym ( sos paprykowy wykorzystałam ten który robiłam jesienią w słoiki ). Pozostawiamy do zamarynowania(...)skórki i kroimy na małe kawałki. Siekamy selera naciowego. Na maśle klarowanym przesmażamy selera wraz z pokrojoną papryką. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem paprykowym. Do miseczek do zapiekania nakładamy na dno paprykę z selerem, na to rybę i ponownie paprykę z selerem. Zapiekamy około 15 -20 minut w temp. 180 o C. Podajemy gorące. Można spróbować zastąpić sos paprykowy, sosem

Smaki Ewy
Śledzie z czerwoną cebulą w sosie jajecznym 250

sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy. 3 płaty śledziowe a’la Matjas mleko do namoczenia 2 czerwone cebule 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 200 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny sól Filety śledziowe(...)ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą. Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi, a żółtka przełożyć do miseczki. Rozetrzeć z musztardą i odrobiną śmietany. W miarę rozcierania dodawać coraz więcej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem zalać

https:KKuchniaMniam
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 201

marynata 2 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo 1/4 świeżego ananasa 1 czerwona cebula patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku(...)usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem).  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby. Nabijamy kolejno na patyczek : cebula, ananas, ryba, cebula, ananas, ryba

DefinicjaSmaku
Śledzie w sosie curry 204

Śledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos

Trzeci talerz
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym 197

praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Wanilia i Kardamon
Kociołek z rybą 166

lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki  sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki(...)rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy

O kuchni z uczuciem
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 244

zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej.   Składniki:  -  800 g tuńczykaMarynata:-  sok z 1 grejpfruta czerwonego-  sok z ½ cytryny-  olej sezamowy-  sos sojowy light-  sól, pieprz-  rozmaryn, tymianek-  czosnek-  papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta  i  ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła  - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek(...)podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste,  z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy więc ryby… ale nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 176

przygotowania  Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać(...)zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 362

Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym  SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry(...)słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i  polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie z sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Winestone - wino i kamienna deska 159

najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami...    Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach

królestwo garów
Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą z czarnuszką 246

grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby. SKŁADNIKI: 2-3 bakłażany krążek twardego sera feta lub paneer 2-3 łyżeczki ziaren czarnuszki podprażonej na suchej patelni garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki) oliwa lub olej do natarcia sól i pieprz do smaku dodatkowo: mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup Wykonanie: Oberżynę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z frytkami z selera 593

dziecka. Ale czy każde dziecko lubi rybę? Ryba w sosie śmietanowo koperkowym to alternatywa dla tych, którzy średnio przepadają za tradycyjnie podana rybą z patelni. Zdrowym dodatkiem do naszej rybki są frytki prosto z pieca, ale nie ziemniaczane, ale te selerowe. Zakochanie gwarantowane :) Polecam :)    Składniki: 5 dużych płatów ryby morskiej duży pęczek koperku  300ml śmietany 18% łyżeczka(...)czerwona papryka słodka (pół łyżeczki) czerwona papryka ostra (pół łyżeczki)   Przygotowanie: Rybę myjemy i nie solimy (jeżeli mamy mrożone płaty to pozostawiamy je bez odmrażania). Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy 3 łyżki sosu na dno naczynia i układamy delikatnie

ChilliJemy
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 151

rybki, wybór padł na dorsza atlantyckiego z Lidla :) Ciekawa byłam połączenia białej ryby z sosem sojowym, bo połączenie łososia z nim jest bardzo często spotykane więc. Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna(...)szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat

Piekielna Kuchnia Pati
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 431

czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane1 limonka, sok2 liście laurowe250 ml bulionu drobiowego2 łyżki sosu ostrygowego2 łyżki sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowego3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiemgarść świeżej posiekanej natki kolendrytabasco, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie

karmelowy

Proponowane wyszukiwania