wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien być dość gęsty). Po tym czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia i gotowałam 4 minuty, po czym przewróciłam kawałki na drugą stronę i gotowałam kolejne 4 minuty. Na końcu pomiędzy kawałki ryby ułożyłam mule i dusiłam pod przykryciem kolejne minuty. Na zakończenie całość zalałam
Magiczna kuchnia DariiLekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą
Wanilia i KardamonNietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się
Fabryka pomysłówczerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie(...)cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka
Słodko-Słony Świat Ilonyrzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście jeszcze perliczki. Fantastyczny natomiast okazał się wołowy ozór w sosie chrzanowym. Był mięciutki, wręcz rozpływał się w ustach a chrzanowy sos był doskonale zrównoważony. Interesującą stroną(...)wybraliśmy puree ziemniaczano – groszkowe ) i sałatki (jedna była chyba z dżemem). Wszystko to jest ładnie podane i ładnie garnirowane z użyciem fragmentów owoców, niektórych bardzo egzotycznych. Popiliśmy to doskonały czerwony gruzińskim winem. Na deser zdecydowaliśmy się na sernik – był niezły. Na koniec parę słów o niedostatkach. Czekaliśmy na jedzenie dość długo – co może usprawiedliwiać wywieszona w oknie kartka o chęci
Smaki Ewywarzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchew(...)maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
e-PrzepisyKulinarnemelon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć(...)Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne
królestwo garówTrochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację
Smakołyki Asi500 g bobu 1 puszka łososia Graal 1 cebula czerwona garść roszponki 1 pomidor sól pieprz pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego
Gotowanie jest łatwewystarczająco słone, lekko pieprzymy i zostawiamy pod przykryciem żeby nie ostygło. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Dokładnie go odcedzamy, następnie przekładamy gorący makaron do sosu i mieszamy wszystko razem. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy płatkami parmezanu lub Grana Padano, rozsypujemy grzanki i grubo posiekaną bazylię. Obiad w 20 minut gotowy – szybko i sprawnie, bez zbędnej babraniny(...)wzbogacają jego teksturę. SKŁADNIKI 1 puszka pomidorów, całe lub krojone, z zalewą 1 puszka tuńczyka w oliwie/oleju (130 mięsa ryby, w kawałkach) 4 fileciki anchois trzy kromki pszennej bułki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula – biała lub czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek ser Grana Padano albo Parmezan kilka listków świeżej bazylii porcja makaronu spaghetti, bucatini lub tagliatelle
Karo in the KitchenMam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać
DefinicjaSmakusosie z serka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać również z lekką sałatką polaną z ziołowym dressingiem lub winegretem. Obie wersje(...)minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii 1-2 marchewki 1 mała czerwona cebula Cząber lub oregano Kilka łyżek wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sól
Fabryka pomysłówWitam serdecznie! Ostatnio zdarzyło mi się, że tak powiem, ukraść :-), kwiatka. Ale nie z kwiaciarni, broń Boże, tylko z jakiegoś ogródka pod blokiem. Piwonię. Najpierw była
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowują je od dawna Włosi, a Grecy zawijają w liście winogron. Kapusta włoska, biała lub czerwona przesączona smakiem aromatycznego, sycącego farszu to wspanaiała potrawa na jesienne dni. Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki(...)liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu warzywnego lub rybnego kieliszek białego wina słoiczek chrzanu ze śmietaną 2-3 łyżki śmietany koperek Wykonanie: rybę zmielić. Dodać jajko, sok z cytryny, gałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz musi być intensywnie doprawiony i zwarty. Bez cytryny, soli i gałki muszkatałowej będzie mdły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulubionych. Dodam tylko, że niekoniecznie tylko tzatziki do podpłomyków, ale każda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia(...)czosnku sól, pieprz Podpłomyki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej (typ 2000) około 1 szklanki wrzątku sól, cukier Faszerowane kapelusze pieczarek: 6-8 dużych pieczarek 2 czerwone cebulki 1 ząbek czosnku tymianek, świeża szałwia grana padano sól, pieprz Idąc po kolei. Przed przygotowaniem tzatzików, musimy umyć nasze ogórki, rozciąć po długości na ćwiartki, wyciąć nasiona
Kuba Gotuje