Pyszna i kolorowa zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami. Szybka do przygotowania, rewelacyjna na obiad i wszelakie spotkania przy stole. Ładnie się prezentuje, można ją
potrawyregionalnedodajemy drugi koncentrat oraz sól, pieprz i paprykę ostrą rybę wykładamy do żaroodpornego naczynia na wierch ryby wykładamy mieszankę papryki, cebuli i koncentratu pieczemy pod przykryciem przez około 50minut w temperaturze 190 stopni najlepiej smakuję po kilku godzinach, jak sos przesiąknie w rybę ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćogrodowego grilla. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kawałki filetowanego łososia po ok. 200g 1 średnie jabłko (180g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 100g orzechów nerkowca 2 limonki 70g brązowego cukru (ok. 15 łyżeczek) 1 płaska łyżeczka imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy świeża natka kolendry Instrukcje Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu(...)Pozostawiamy go ok. 2 łyżek, a resztę wlewamy do niewielkiego rondla. Wsypujemy brązowy cukier, imbir oraz wlewamy sos rybny. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia mieszając cukier aż się rozpuści. Następnie powoli gotujemy przez kilka minut, czasami mieszając, aż cukier skarmelizuje, a sos stanie się gęsty (powinno pozostać ok. 1/2 początkowej objętości). Łososia lekko solimy i pozostawiamy na kilka(naście) minut
Kulinarna PokusaWielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy. Składniki 2 szt awokado 1 cytryna 1 duża czerwona cebula 150 g wędzonego na zimno łososia 1 pomarańcza 5 łyżek
R'n'G Kitchensoli 3 arkusze nori Mata bambusowa do zawijania W wersji rybnej: 100-150 g wędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży ogórek Szczypiorek Do podania: Sos sojowy Wasabi Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy(...)składników. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę
Zawsze głodna!makreli 100 g ryżu 2 cebule 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 marchew 2 puszki pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe papryka ostra i słodka w proszku do smaku sól pieprz olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy widelcem. Drobno kroimy(...)minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę cukru. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy
Smakowity Blog KulinarnyMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki(...)gałązki rozmarynu świeżego 3-4 krążki cebuli czerwonej Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z jednego boku kazdo jajko nadbijamy. Wodę zagotowujemy z octem i solą. Jajka układamy w naczyniu , układamy wszystkie przyprawy, zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy na min dobę, po tym czasie obieramy, podajemy same lub z ulubionym sosem. Np chrzanowym
Z Majeczką w kuchniPrawda? Jednak często o nich zapominamy.. zachwycamy się aromatycznym mięsem, wspaniałą kaszą, czy wyśmienitym sosem. A czy ktoś kiedyś powiedział wspaniała fasolka? Cudowna marchewka? Rzadko kiedy. U nas niestety też królowały dania główne, a dodatki były spychane na bok. Jednak nadszedł czas na zmian.. oj dużych zmiany! Postanowiłyśmy oddać pierwsze skrzypce warzywom! Zmienić kilka elementów swojej diety, zacząć(...)organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy J W ramach tych zmian w naszym żywieniu planujemy
Kolizje Smakówawokado 1 czerwona cebula 2 łyżki prażonych pestek dyni Sos 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, drobno pokroić. Ocet wymieszać z sokiem z limonki. Dodać chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą(...)osuszyć i przekroić na połówki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzsprawia, że uśmiecham się jeszcze szerzej... :) A wy? Lubicie nacieszyć się widokiem dobrego jedzenia? Składniki: 1-2 porcje 2 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagiatelle (u mnie Lubella) 1 czerwona papryka 1 pomidor 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 8 krewetek tygrysich bez pancerza 4 czarne oliwki przyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz czarny(...)tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron odsączamy i wkładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać - u mnie miseczki do creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojonew ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki
Spektrum SmakuMimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na
Be Fit Be StrongPrzepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim
Mango Papajanazywany też pstrąg łososiowy) 8-10 różyczek brokuła 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 marchewka 1 pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g Samirynazywany też pstrąg łososiowy) 8-10 różyczek brokuła 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 marchewka 1 pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g Samiry