ryba w czerwonym sosie - 500 przepisów (strona:22/34)

Tarta z tuńczykiem 114

Wytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je

Bon appetit mon amie
Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 172

Sos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak

sierotka maRysia w kuchni
Sushi 157

odmian tych ryżowych krążków (choć nie tylko) jest całe mnóstwo, a my możemy być kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko(...)ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania palców ostry nóż bez ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą

Codzienne Gotowanie
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 130

Niedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki . Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety

Weekendy w domu i ogrodzie
Warstwowa sałatka śledziowa z papryką 313

Szybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3

e-PrzepisyKulinarne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 367

Wszedł szanowny pan ojciec młodszej kucharki i mąż tej starszej (w jednej osobie) do domu z zakupami i oznajmił światu, że życzy sobie śledzia. Po krótkiej

Wypisz Wymaluj
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 194

boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich

bastalena
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 173

czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych pieczarek sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 50 g rukoli Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy łyżka posiekanego koperku sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać(...)grillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb

Czerwień i błękit
Spring rolls z pieczonym łososiem 187

Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni

mojewypiekiinietylko
Śledzie w musztardzie 153

Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde

codojedzenia
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 87

Makaron to zdecydowanie jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków. Uwielbiam szczególnie ten kolorowy. Zielony, czerwony i żółty swoją intensywną barwą aż zachęca do jedzenia. Ostatnio odkryłam, że oprócz różnego kształtu czy  koloru, można kupić makaron smakowy  np. pomarańczowy lub cytrynowy. I właśnie to odkrycie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego dania. Składniki na 2 porcje: 250g cytrynowego makaronu taglioline 230g(...)czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, oregano, chilli i pieprz. Jeśli nie znajdziecie cytrynowego makaronu, to można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach

Kuchnia Pani Wiosny
Lekki sos tuńczykowy z orkiszowym makaronem. Bić fit na wiosnę! 166

Mieszamy. Kolejno dodajemy ketchup, znów mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem orkiszowe piórka. Całość można delikatnie posypać koperkiem. Smacznego Zapraszam Was również na konkurs organizowany przez firmę Graal: Ryby – pozycja obowiązkowa w zdrowej diecie! – Zainspiruj się wiosną z Graal®! Razem z wiosną pojawiają się plany(...)białka – ich idealnym źródłem są łatwo dostępne i pyszne ryby Graal®. Ryby to jeden z kluczowych elementów zdrowej diety. Wpływają pozytywnie na cały organizm człowieka, ponieważ w składzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Graal ® podpowiada, jakie

Słodkie okruszki
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 117

się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami.    De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot. Typowy merlot(...)bardzo intensywny rubinowy kolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie

królestwo garów
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 147

będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła(...)się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 2016-05-22 12:21:23 Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie, ale oryginalne

Kulinarna Pokusa
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 229

kolendry oliwa z oliwek  Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 150 ml mleczka kokosowego 50 ml śmietanki 30 %  1 łyżeczka miodu sok i skórka starta(...)wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje. Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Sparzoną cytrynę kroimy w plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry.  Na patelni podgrzewamy oliwę

Moje Kuchenne Rewelacje
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 138

jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej na tym etapie wtajemniczenia. W dobrym zwyczaju jest, aby każda osoba miała "swój" osobny zestaw wasabi, imbiru i sosu. I jeszcze te przeklęte pałeczki. Dzięki nim mam wrażenie(...)przygotowuję. Ale pomału nabieram wprawy. Sushi maki #1250g ryżu do sushi8 łyżek octu ryżowego5 płatków glonów norikawałek surowego łososia kilka sztuk krewetekkilka sztuk paluszków krabowychogórek zielony pokrojony w słupkiżółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paskiósemki pomarańczypasta wasabiimbir marynowanysos sojowyRyż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam.Na macie ułożyłam płatek nori, na którym  palcyma rozprowadziłam

bastalena