sobie, co się w nim znajduje i z rozsądku przestałam go jeść. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i aromatem. Sam wypełniacz to łatwizna, największym kłopotem okazało się znalezienie zamiennika ryb, bo jednak bez tego morskiego smaku i zapachu paprykarz dla mnie nie istnieje. Udało się! 😊 Przepis polecam nie tylko bezglutenowcom i weganom. Składniki (na sporą salaterkę): 4 marchewki (sprawdzają się(...)płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 liście nori czosnek suszony sól pieprz łyżeczka soku z limonki pół łyżeczki melasy (lub miodu w wersji wegetariańskiej) 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego 200 ml kaszy jaglanej (mój paprykarz miał być jedzony na zimno, więc nie wybrałam ryżu) Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami
Weekendy w domu i ogrodziePapryczka chili, imbir, czosnek. Wystarczy kilka tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: 300 gram piersi(...)połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i kurczaka w kostkę lub paski. Od razu po chwili dodajemy, pokrojoną na pół i pozbawioną końcówek, fasolkę szparagową. Paprykę kroimy w paski i również
Mango Papajapół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali(...)usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu
W Mojej Kuchni Lubiępatelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu. Ostudzoną kiełbasę pokrój w plastry lub pół plastry, zależy od twoich preferencji Do gotującego się wywaru dodaj(...)Kuroniów jest świętem rodzinnym i o dziwo mocno skoncentrowanym na gotowaniu Od wielu lat uruchamiamy wędzarnie, która stoi w rogu działki, wędzimy wędliny, ryby, robimy własne kiełbasy. Oczywiście wszystkiego nauczył nas Tata, którego z kolei wszystkiego nauczył pradziadek Mundek, masarz z warszawskiego Mokotowa. Teraz tradycja ta spoczywa na naszych barkach
kuron.com.plminut, tyle większość z nas myślę, że może wygospodarować na przygotowanie obiadu. Jeśli jest to mięso wybieraj to, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej, np. mięso ryb lub białe mięso takie jak zagrodowy kurczak czy indyk, bądź z czerwonego mięsa polędwiczki wieprzowe lub wołowe. POLĘDWICZKI W SOSIE ROZMARYNOWO -KAPAROWYM - 2 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - 1 polędwiczka wieprzowa(...)grubości. Delikatnie rozbijamy mięso. Na patelni rozgrzej masło, oliwę dodaj rozmaryn, czosnek i posiekaną na piórka szalotkę, całość przesmaż przez 3 minuty. Dodaj mięso i smaż po około 2 minuty z każdej ze stron. Dodaj kapary wraz z zalewą i poduś całość przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj wrzątek i całość gotuj przez 5 minut. W kubeczku
SMYKWKUCHNISkładniki: filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1
W Mojej Kuchni Lubięwodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki. Żurek gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę(...)rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut.. Dlaczego Oleju rzepakowego nie może zabraknąć podczas wielkanocnego przygotowania * olej rzepakowy to nieograniczone możliwości; desery, mięsa, sałatki i ryby. Nadaje się do wszystkiego * olej rzepakowy to zdrowie. Jest to jeden z najzdrowszych olejów na świecie * olej rzepakowy to lepszy smak potraw. Nawet niejadek zje obiadek
Kuchnia w oparachnadmorskich barów i restauracji. Zupa ta przyrządzona jest raczej w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy! Składniki: (4-6 porcji) 300 g filetów z dorsza 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200 g zielonego groszku mrożonego pęczek szczypiorku(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyWiem, że miała być ryba z grilla i będzie, ale jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach! Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić(...)maśle. Połowę pozostawić na patelni, a drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Zagotować
Karola gotujeSkładniki 1 szklanka ryżu arborio 600 g ryby -u mnie okoń nilowy 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego 2 cebule 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 1 cukinia oliwa sól pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 2 marchewki surowe Wykonanie Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy(...)mnie na mandolinie. W garnku ,rozgrzewamy oliwę 2-3 łyżki, dodajemy cebulę, i podsmażamy do zeszklenia ,dodajemy marchewkę i podsmażamy , aż będzie rumiana., dodajemy czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Następnie, wlewamy do ryżu bulion.Mieszamy całość i zakrywamy
w mojej kuchniŁosoś na parze Bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie! Jeśli nie masz czasu na skomplikowany obiad, w drodze z pracy kup kawałek łososia i
Moje QulinariaWykorzystuję ostatnie sztuki wychodowanej cukinii - dziś serwuję pyszne, cukiniowe placuszki z mąką gryczną i elegancką oprawą wędzonego łososia. Do tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzyprawa rodem z Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki(...)mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7. PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się
Słodkości i nie tylkoszybko się zredukuje. Możesz zmniejszyć ogień pod patelnią, żeby dać sobie więcej czasu. Gdy sos się trochę zredukuje, wyłącz palnik. Poszatkuj natkę pietruszki, dorzuć i wymieszaj. Nie chcemy jej smażyć – dzięki temu smak będzie bardziej skoncentrowany w cząstkach liści i nie rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek(...)niewypał, dlatego nie opiszę :P. Tak czy inaczej, smacznego! Sos powinien być słodko – słony z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wermuta. Powinien pasować też do królika, wołowiny, a także słodkowodnych ryb
manslogblogPodczas robienia zakupów zastanawiałam się z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie 2 liście(...)Karkówkę oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do mocnego zarumienienia się mięsa. Przełożyć mięso z cebulą do Woka lub czegoś innego typu garnkowego. Zalać około 300 ml wody (do zakrycia mięsa). Dodać ziela angielskie i liście laurowe
Karola gotujeŁosoś lub inna ryba 4 steki z łososia kilka plasterków cytryny sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia(...)czas. Urządzenie jest wykonane estetycznie. Łatwe w użytkowaniu. Należy uważać na przyprawianie potraw. Przyprawiamy delikatnie przy tej metodzie gotowania. Używamy o połowę mniej przypraw niż w klasycznym gotowaniu lub smażeniu. UWAGA! Urządzenie sous vide, zgrzewarka do kupienia osobno z 1 rolką folii
AZgotuj!Uwielbiam ryby , wiem, że niektórzy ich nie cierpią, ale ja lubię i domownicy też. Nawet młodego udało mi się do nich przekonać, nie zawsze ma ochotę, ale zje. Łososia zawsze. Do tego staram się dodawać jak najwięcej warzyw, żeby było choć troszkę zdrowo. Tym razem z cukinią, którą uwielbiam do wszystkiego, pomidorki koktajlowe, por i zakupiłam ostatnio suszone pomidory(...)dodałam. Nam smakowało ;))) Składniki: filet z łososia cukinia por pomidorki koktajlowe ząbek czosnku kurkuma sok z cytryny suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól pieprz olej kokosowy do smażenia śmietanka 30% niecałe pół szklanki makaron Makaron gotuję al'dente. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojonego pora, czosnek i cukinię. Smażę. Łososia oprószam z obu stron solą i pieprzem
kruche babeczkiStaram się na piątkowy obiad przygotowywać rybę. Nie zawsze mi się to udaje, ale ostatnio dostałam książkę "Ryby są super" z Kuchni Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu. Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce. W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą, ale u mnie(...)mnie 2 kromki tego ) 1 pęczek natki pietruszki (dałam 3 łyżki siekanej, mrożonej) Dorsz: 600 g filetów dorsza biały mielony pieprz sól 2 łyżki musztardy chrzanowej olej do smażenia masło Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć kawałki chleba i podpiekać, aż będzie suchy. Zmiksować blenderem. Dodać natkę i wymieszać. Filety umyć i osuszyć
Sto kolorów kuchnijest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku 400 ml jogurtu naturalnego(...)cebule posiekać. Do misy multicookera dodać olej rzepakowy. Ustawić program FRY VEGETABLES i czas 15 minut. Nie zamykamy pokrywy. tylko co jakiś czas należy przemieszać pieczarki. Po upływie czasu smażenia pieczarek, zmieniamy ustawienia na FRY MEAT i czas 20 minut. Po czym dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przemieszać i zamknąć pokrywę. W połowie czasu otworzy i ponownie przemieszać
ClauditteMissCookingBardzo lubię łososia i wciąż tęsknię za latem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie(...)obrać ananasa, usunąć twardy środek i pokroić w kawałki podobne wielkością do łososia. Na patyczki nadziewać na przemian kawałki łososia i ananasa.Po dwa szaszłyki umieszczać w pergaminie i smażyć na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cytrynowa śmietana: śmietanę wymieszać w miseczce z sokiem z drugiej połówki cytryny i skórką cytrynową
Pasja Smaku