Składniki: filety z pstrąga 4 większe, sól ziołowa - ile potrzeba, pieprz cytrynowy 4 łyżeczki, mąka tortowa 3/4 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięCo robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem.
Bon Appetit MałgorzatyCurry z dorszem i szparagami to świetny sposób na przemycenie ryby nawet dla najbardziej opornych domowników. Do tego zielone szparagi, które czynią to danie mocno sezonowym. Całość w pysznym, lekko pikantnym i rozgrzewającym curry sprawia, że to naprawdę świetny pomysł na obiad w chłodny majowy dzień. Inne przepis ze szparagami znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 1 filet dorsza (można też(...)szparagów 3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 5-6 różyczek kalafiora (ugotowanego al dente lub mrożonego) 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 200 g ryżu np. jaśminowego Wykonanie: Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można
Pasja Smakuciasta francuskiego 500 g grzybów świeżych lub mrożonych pół cebuli olej do smażenia sól pieprz majeranek estragon 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe(...)Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min temp 210 st. Barszczyk 1-2 buraki ugotowane lub upieczone 1 szkl zakwasu z buraków wywar ryby lub rosół ok 2l. sól pieprz listek laurowy 1 cebula 3-4 grzybki ziele angielskie cukier ocet jabłkowy Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i zasypujemy 1 łyżką cukru oraz dodajemy
Gotowanie jest łatwe**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu
W kuchni Karmel-itkiPrzepis z książki Paolo Petroni Składniki 350 dag makaronu spaghetti 85 g tunczyka w oleju po odcedzeniu 55 g czarnych oliwek bez pestek kilka solonycj jabłuszek
R'n'G KitchenWiem, wiem. Mięso z królika to wciąż dla wielu osób rzecz nie do zjedzenia. Spróbuję was jednak do niego przekonać, tym bardziej, że na półkach sklepowych
Krupeczkiwszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała masa jajeczna spływała pod jego spód. Na omlet dajemy masę warzywną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około(...)łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy rybę z zalewy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy śmietankę. Dodajemy makaron, rybę, czosnek oraz przyprawy i całość odrobinę podduszamy. Na koniec dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Po chwili będzie już gotowe
CodogaraRyba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może(...)bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego 1/4 szkl oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić, aby bardziej przypominały parówki. Ugotować w osolonej wodzie, tak aby były miękkie
wegujemyPierożki podałam z niemieckim sosem , na który przepis - chyba z przekory - zapisałam sobie już dawno. Przepis zakładał, że sos podawany ma być do ryb duszonych lub pieczonych, a ponieważ ryb nie jadam, dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 1 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl wody szczypta soli nadzienie(...)keczupu sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, odłożyć na 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, wytopić na gorącej patelni, dodać posiekaną cebulę, smażyć kilka minut (w razie potrzeby podlać odrobiną oliwy). Wymieszać z drobno pokrojonym mięsem z rosołu oraz startym na tarce jajkiem, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy
6nieboSkładniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła Przygotowanie
Gaździnka warzyWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską.BAKŁAŻAN PO GRECKU./źródło: VEGE KIKA(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz mielona czerwona słodka paprykaszczypta ostrej mielonej papryki cząber, oregano 1 duży bakłażan3 łyżki mąkiolej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę.To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki.W tym czasie obieram marchew, seler i pietruszkę, ścieram na grubych oczkach.Cebulę siekam
W kuchni Karmel-itkiCo tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to
Słodko-Słony Świat IlonyWstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już
W kuchni Karmel-itkiBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itki