Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu (polecam) lub w z ziemniakami i kiszoną kapustą. Sposób podania oczywiście zostawiam Wam Spróbujcie Składniki: (ilość można zwiększyć, w zależności od potrzeb) około 300 g polędwicy z mintaja (można również użyć mrożonych płatów(...)zostawić je na noc) 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej 4 garście płatków kukurydzianych mąka pszenna 3-4 jajka świeżo mielony czarny pieprz sól (u mnie himalajska) masło klarowane do smażenia (opcjonalnie olej) Przygotowanie: Każdą polędwicę kroimy na pół, tworząc mniejsze porcje. Następnie oprószamy je świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach z drugiej
Słodkie okruszkifiletów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenykiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch wyłóż rukolę, rybę, pomidory oraz kiełki. Zwiń w rulon. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Placki z cukinii z łososiem To zdrowe jedzenie, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania , II śniadania(...)jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól i pieprz. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, a następnie smaż placki, przekładając je z jednej strony na drugą po zarumienieniu. Po usmażeniu wyłóż na talerz, a następnie dodaj kawałek wędzonego łososia i posyp kiełkami brokuła. To zaledwie kilka smacznych i zdrowych
codojedzeniaKotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby. 500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy lub miksujemy. Cytrynę(...)sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru
Szefowa kuchnibędzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe(...)żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę, całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Płuczemy f ilety śledziowe. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy
Miód i pieprzgłówne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre z użytych(...)przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ NASZYCH CZASÓW W sobotę 5 listopada, wraz z innymi blogerami
Kuchnia BazyliiDzisiaj krótko i na temat - grzyby blaszaki rządzą :). Przeprosiłam opieńki - na bezrybiu i rak ryba... W takim wydaniu opieńki są do przyjęcia. A dynię uwielbiam :). I to by było na dzisiaj tyle... Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :( Składniki: 700 – 800 g mięsa gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny), około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu(...)mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, słodka papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, olej do smażenia 1 czubata łyżka mąki S posób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą
Nie tylko w kuchniiracku – czyli mtabbag simach – iracka delicja z pieczonego łososia w miodzie i musztardzie, koniecznie z dodatkiem przepysznego, aromatycznego ryżu gotowanego z kardamonem, kurkumą i cynamonem, przekładanego rodzynkami smażonymi z limonką, kolendrą i pietruszką. Brzmi skomplikowanie, a przygotowanie całości zabiera 30 minut! Kuchnia bliskowschodnia zapewnia pełen bukiet aromatów i lekko korzennych smaków, przełamanych świeżoscią limonki i pietruszki, z naturalną(...)tych wszystkich składników daje niesamowity, lekko orientalny efekt, który zachwyca. W oryginale łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podawany jest w warstwach – ryż, rodzynki, ryba, ryż, etc. – stąd jego nazwa „mtabbag simach”, co oznacza rybę w warstwach. Składniki (2 porcje): 250g ryżu długoziarnistego Basmati Uncle Ben’s ok. 350 g fileta
Pociąg Do Kuchniboczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy(...)dokładnie mieszamy. Nie solimy – zarówno łosoś jak i ser są już słone. Na patelni rozgrzewamy masło do spienienia, wlewamy ubite jajka, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Smażymy całość na średnim ogniu, łopatką zeskrobując masę z patelni od dna. Tak przygotowana jajecznica, z dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy
Karo in the KitchenBałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe
Ogrodnik w podróżysprawdzi się na wigilijnym stole. Taką rybkę możecie przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014 . Składniki 4-5 dzwonków z karpia 2 małe cebule sól, pieprz olej mąka pszenna zalewa(...)karpia umyć, osuszyć i przyprawić (solą oraz pieprzem). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Każdy dzwonek obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor. Przygotowane dzwonki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć ją na złoty kolor
UgotowaćJest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota
IMPRESJA SMAKUNa romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała
Bon Appetit Małgorzatypołudniowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach(...)świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety
Smakowity Blog KulinarnyPostny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby)filet(...)dorsza3 pomidory4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksok z cytrynyoreganokoperekWykonanie:1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie.2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy
Pasja SmakuPatrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich.Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś
W kuchni Karmel-itkiKarmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A
W kuchni Karmel-itkiZawsze bardzo lubiłam ryby i były one tym zwierzęcym produktem, który odstawiłam na końcu. Tęskno mi było za nimi i zaczęłam szukać przepisu na coś podobnego w smaku. I byłam mile zaskoczona, kiedy przetestowałam przepis Jadłonomii i nie mogłam uwierzyć jak “rybowo” smakuje Seleryba jest stałą pozycja w naszym menu, która świetnie sprawdza się na obiad czy lunch – uwielbiamy(...)ziemniakami i surówką z kapusty. Ważną dla mnie zaletą tej potrawy jest to, że dobrze się przechowuje w lodówce: przed świętami czy rodzinnym spotkaniem smażę jej dość duże ilości, wkładam do szczelnego pojemnika i później odgrzewam na patelni, a one nie tracą nic ze swego smaku. Gorąco polecam! Składniki: plastry selera ugotowany w moim wegańskim rosole [link] 5 arkuszy wodorostów
Lamarida.plsię je coraz bardziej aby znów dobrze się ze sobą czuć. Jak pewnie wiecie kasza jaglana ma silne właściwości antyoksydacyjne i można ją spożywać często. Wędzone ryby i warzywa to oczywiście podstawa, która powinna się znaleźć w każdym jadłospisie. Sprawdźcie przepis na te bardzo proste i pyszne gofry! JAK ZROBIĆ W DOMU GOFRY? SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej(...)składniki zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera; masę odstaw na 15 minut nagrzej gofrownicę i przesmaruj ją pędzelkiem nasączonym w oleju, możesz użyć oleju kokosowego bądź rzepakowego Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne. Czas pieczenia jest dwa razy dłuższy niż standardowo, dzięki temu nadmiar wilgoci dobrze odparuje, a gofry będą chrupiące. SALSA WARZYWNA - 1/4 papryki
SMYKWKUCHNISzwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne(...)bitą śmietaną. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane. Podawać z dżemem i bitą śmietaną
zadanie-gotowaniePycha, jednym słowem niebo w gębie. Super szybkie, smaczne i mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;) Bardzo polecam;) Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym(...)zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze
Krakowskie smaki AniPowłoka patelni zapobiega przyklejaniu się potraw - już po krótkiej chwili od położenia produktu można go przesunąć bez obaw, że jest przyklejony do powierzchni. Zapobiega to zrywaniu na przykład skóry ryby. Grillowane produkty wyglądają ładnie i są nienaruszone.Nie musimy używać dużej ilości tłuszczu, możemy nawet z niego zrezygnować. Potrawy i tak opieką się wspaniale, a nasza potrawa będzie(...)środku była mocniej wysmażona, niż to, co leżało na brzegu. Po wyłączeniu płytki dość długo jeszcze utrzymała się temperatura umożliwiająca smażenie.Łatwość mycia - wystarczy ciepłą jeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją.Smażenie produktów odbywa
Codzienna kuchnia niecodziennaPysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek(...)gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu
Z Majeczką w kuchni