bazie śledzia solonego, past i sałatek, a także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym użyłam filetów śledziowych(...)płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą. Zalałam letnią wodą i zostawiłam na około
Kuchnia u KrysiUwielbiamy ryby, łososia szczególnie, dzisiaj podam Wam przepis na delikatnego, grillowanego łososia pachnącego rozmarynem. Uwierzcie, to raj dla podniebienia:) Szybko i smacznie, gorąco polecam :) łosoś 60 dag świeżego filetu z łososia (dobra jakość w KLIK ) Pieprz cytrynowy Sól morska Rozmaryn Olej łosoś Łososia oczyszczam z łusek i dzielę na odpowiednia dla siebie kawałki. Każdą porcję oprószam solą, pieprzem(...)cytrynowym i obsypuję rozmarynem, można również dodać gałązki świeżego. Odstawiam rybkę na pół godziny. Po tym czasie smażę łososia z obu stron na rumiano ( po parę minut), na patelni grillowej lekko natłuszczonej olejem. Podaję od razu. polecam na grilla: KLIK łosoś łosoś łosoś
Takie tam pichceniewiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł(...)osób Składniki: 5 filetów śledziowych 1 duża cebula porządna garść rodzynek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska olej do smażenia Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je winem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy
Kulinarne przygody GatityTort naleśnikowy Thermomix Składniki na tort naleśnikowy: Ciasto na naleśniki: 300 g mleka roślinnego lub krowiego 300 g wody mineralnej gazowanej 320 g mąki pszennej 2
Themo przepisyMam wrażenie, że smak kotletów ziemniaczanych można tworzyć w nieskończoność. Co by nie dodać zawsze wychodzą dobre. Do kotletów robimy ulubioną surówkę i mamy obiad
Przepisy Mikołajadawno tu nie było żadnego przepisu obiadowego... I postanawiam to zmienić! Będzie mięso, ryby i obiady wege! Obiecuję poprawę :) Dlatego dziś mam dla Was przepis na schab z kapustą. To jedyna forma schabu, która przejdzie mi przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo! I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu(...)cebuli 250 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 3 ziela angielskie Olej rzepakowy Sól Pieprz czarny Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem. Patelnię nagrzewamy z olejem rzepakowym (2-3 łyżki). Smażymy schab doprawiony solą przez 3 minuty z obydwu stron. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, który został
CzarnawisienkaPrzepis na uszka znajdziecie tutaj: Uszka z grzybami 3. Smażony karp Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony 4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS(...)PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemSmacznego. To dnie można przygotować w woku lub na dużej patelni. Podać z ciemnym makaronem. Cebulki i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno. Do woka wlać
Kuchnia Pokoleńsamej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym – i chwała nam za to! Nikt w Grecji nie słyszał o rybach po grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita(...)sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut. 2. Paprykę, cebulę
Kuchnia smakówWedług mnie najlepsze karpie to te do ok 1,5 kg wagi maksymalnie. Karpia należy oczyścić z łusek, wnętrzności i obciąć płetwę grzbietową i płetwy boczne
Jemy PijemyJeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki:Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki
Taste Of My DayKrzątanina w kuchni. Buchająca para, terkoczące pokrywki, skwierczący tłuszcz. Tu coś spadnie, tam coś brzęknie,ktoś coś powie, drugi szepnie, gwar i chaos. A w tym
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry :-) Dzisiaj szybka propozycja na obiad, pod warunkiem, że lubicie ryby ;-). My bardzo i tym razem zrobiliśmy łososia z żurawiną, suszonym pomidorem i orzechami włoskimi, do tego sos śmietanowy i wyszło pysznie. Danie szybkie, proste i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki(...)orzechów włoskich 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 18 % do zup i sosów sól pieprz czosnek niedźwiedzi rukola (niekoniecznie, ja musiałam wykorzystać) olej do smażenia 300 g makaronu 1. Makaron gotujemy al' dente. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na drobno szalotkę. Łososia myjemy z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy
kruche babeczkiZdecydowanie NIE :) Można podawać je w dowolnej formie z dowolnymi składnikami :) Pysznie , zdrowo i mniej zdrowo :) Dodajemy wszystko to na co mamy w danej chwili ochotę : mięso, ryby,warzywa a nawet owoce:) z sosami bez sosów :) Serem itd. Dziś zapraszam na Kanapki w wersji tych na Ciepło:) Chrupiące pieczywo , roztopiony ser oraz świeże warzywa w połączeniu z aromatycznym kurczakiem tworzą(...)Kurczak 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka vegety Pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy Kanapka 4 bułki 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki Kilka garści rukoli 1 ogórek 1 czerwona cebula ser mozzarella Sól i pieprz do smaku Musztarda Ketchup Masło
Gotowanie PatkiŁosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem czarnego sezamu . Składniki: filet z łososia 2 łyżeczki czarnego sezamu pieprz szczypta soli himalajskiej łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy przelej(...)cytryny,oliwę, łyżeczkę miodu, pieprz, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Łososia zamarynuj i odstaw na 15 minut. Następnie obtocz łososia w czarnym sezamie i smaż na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowego łososia przełóż na talerz
Kukuleczkiprzed treningiem należy unikać białego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy manny, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców. Unikajmy również potraw tłustych i smażonych na głębokim oleju, w czasie treningu będziemy czuć się ociężali i senni. Odpuśćmy także warzywa kapustne i produkty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia(...)warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin
Menmagazineprzed treningiem należy unikać białego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy manny, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców. Unikajmy również potraw tłustych i smażonych na głębokim oleju, w czasie treningu będziemy czuć się ociężali i senni. Odpuśćmy także warzywa kapustne i produkty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia(...)warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin
Menmagazineprosto, a do jedzenia przeznaczyłam tylko te części z "kwiatkiem". Oczywiście, że można jeść same szparagi, tylko po co? Zatem może rybka? Najlepiej morska! Nadarzyła się okazja na halibuta. Rybę należy osuszyć ręcznikiem i posolić przynajmniej z godzinę przed przyrządzaniem. Sól musi mieć czas by zadziałać higroskopijnie. Następnie Hońka umyśliła sobie, że można by zaszaleć z "panierką". Zatem pokroiła kandyzowane(...)taki miała, ale tu uwaga - biały sprawdzi się lepiej, bo pod wpływem ciepła nie puści koloru). I w takiej to panierce obtaczam spryskanego sokiem z cytryny halibuta i smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną, dosłownie odrobiną oleju roślinnego (3-5 min na każdą stronę, w zależności od grubości porcji). A w tzw. międzyczasie przygotowuję sos holenderski, który jako rzeczą źródła
Karczma HonoriettyPaprykarz zdecydowanie należy do smaków mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam nieco to danie, zastępując rybę- kurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować(...)półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu
Tradycyjna Kuchnia