Bardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej
Ze smakiem i z pasjąDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i OliwaOdwiedziłem dzisiaj sklep z niskimi cenami (codziennie) i mój wzrok padł na świeżego pstrąga. Postanowiłem tym razem spróbować usmażyć pstrąga w Papirusie Winiary. Okazało się, że
Gotuj z Misiemdodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został oczyszczony z ości za pomocą pincety. Cienkim(...)osobę. Z racji tego, że podczas gotowania ryż zwiększa swoją objętość warto wziąć największą patelnię jaką mamy pod ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad dla czterech osób, smażyłem równocześnie na dwóch dużych patelniach. Po prostu jest wygodniej nam gdy mamy większą swobodę ruchu w wybranym przez nas sprzęcie. Działamy. Roztapiamy masło, dodajemy łyżkę oliwy, smażymy cebulę oraz kurki
Right Behind The Kitchenniekorzystny wpływ na smak. Kotlety są soczyste dzięki dodaniu słoniny, możemy je wzbogacić koperkiem albo szczypiorkiem. Zapraszam, na jutrzejszy obiad będą jak znalazł Kotlety rybne 0,7 kg odfiletowanych ryb (najlepiej pomieszanych, u mnie płotki, krasnopiórki i szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 cm pasek słoniny lub surowego boczku 1 mała bułka czerstwa namoczona w wodzie(...)mięsa, pokroić na kawałki i zmielić z obraną cebulą, czosnkiem, słoniną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, sól, pieprz i dobrze wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Artykuł Kotlety rybne pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaZapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu szczyptę(...)gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Ugotować ryż i ostudzić. Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli). Cukinię pokroić w półplasterki i dodać
KuchniaWeDwoje.plpotrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można(...)smaku. Taniny zawarte w winie sprawiają, że mięso staje się bardziej kruche, tak więc wino świetnie nadaje się do marynowania. Wino można również wykorzystać do deglasowania. Jeśli w trakcie smażenia coś nam przywarło do patelni, wystarczy wlać trochę wina i poczekać, aż się zagotuje i połączy z tym, co zostało na patelni. Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo
Mechanik w kuchniryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki:2 łyzki olejuszczypiorek1 łyżeczka imbiru2-3 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleka kokosowego150 ml bulionu kurczakowego4 kaffir liścieok 400 gr łososiaok 250 gr krewetek1 łyżka sosu rybnego2 łyzki sosu sojowegoryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie:Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek
Smaki EdytyThermomix przepisy. Placki z dyni. Składniki: 100 g puree z dyni 50 g kefiru 1 jajko 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka cukru pudru 100 g
Themo przepisyWielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone
W kuchni Karmel-itkipolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący(...)wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać
królestwo garówczęść chilli. Kolejny krok to pasta przyprawowa do której dolejecie także trochę wody. A ostatni krok to sos pomidorowy. Do sosu tikka masala możecie dodać dowolne warzywa, mięso czy rybę. Tym razem postawiłam na kawałki pieczonej dyni. Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do ich podania przygotujcie dodatkowo ugotowany ryż jaśminowy lub basmati, świeżą kolendrę(...)PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 300-400 g obranej dyni hokkaido lub podobnej – 1 opakowanie Meal Kit Tikka Masala Patak’s – olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Dynie pokrój w kostkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez około 15 minut aż dynia zrobi się
nietylkopasta.plZapraszam na smaczne kotlety rybne z makreli pieczone w piekarniku. Kotlety pieczone mają dużo mniej kalorii ad takich smażonych tradycyjnie i są lżejsze dla żołądka. Polecam Składniki: 800 g filetu z makreli (bez skóry i ości) 1 cebula pól czerwonej papryki 1 marchewka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego i soli(...)łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Paprykę i marchewką myjemy. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w dużą kostkę. Ryby myjemy pod wodą i osuszamy na durszlaku. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa filety rybne z cebulą, papryką i marchewką (dwa razy). Do masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy . Formujemy kotleciki
słodkie i nie tylko historie kulinarneWięc każdy z nas wybierze coś dla siebie nie koniecznie będąc na diecie... Przepisy jak w większości książek podzielone są na śniadania, przekąski, zupy i gulasze, sałatki, dania wegetariańskie, ryby i owoce morza , desery itd.. Ja postanowiłam przygotować danie z rozdziału śniadaniowego, padło na; Placuszki kokosowe z sosem jagodowym. Składniki; pół szklanki maki kokosowej 1/4 łyżeczki sody szczypta soli(...)oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sos jagodowy; 2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki stewii olej kokosowy do smażenia Przygotowanie; Do miski wkładamy mąkę kokosową, sodę i sól. Następnie dodajemy wodę, mleko kokosowe, rozpuszczony olej i roztrzepane jajka i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Patelnię rozgrzewamy
Radość kipiąca uśmiechem.