Składniki: 1 pstrąg pół główki kapusty pekińskiej pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki kilka kropel octu jabłkowego sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyki kilka kropel cytryny kilka
Gaździnka warzyCiekawy pomysł na śniadanie fit!Bezglutenowy omlet z dodatkiem norweskiego łososia i kawioru! Pysznie, nietuzinkowo, zdrowo i energetycznie!;-)Zapraszam!Składniki:- 1 żółtko- 2 białka- 2 łyżki
SMYKWKUCHNIRozmawiamy o podróżach, tych małych i tych dużych. Spakujmy więc plecaki, załóżmy wygodne buty i razem, jak na przyjaciół przystało, wyruszmy w nieznane. Wyciągnijmy kciuki, stojąc
W kuchni Karmel-itkiJeśli jesteś fanem tempury poniższy przepis jest właśnie dla Ciebie. Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze Tempura to panierowane w cieście warzywa , owoce morza , ryby , grzyby . Czasami do ciasta na tempurę dodaje się jajka, sodę czy przyprawy jednak w wersji podstawowej ciasto składa sie tylko i wyłącznie z mąki i wody. Ciasto na tempurę wykorzystać można również do panierowania kwiatów cukinii(...)oczywiście możecie mieć swoje własne pomysły i przygotować w tempurze inne pyszności. Jako, że Wielkanoc jest już za pasem polecam Wam jajka nadziewane szpinakiem i panierowane w tempurze. Całość smażona na głębokim tłuszczu. Jajka zrobiłam ostatnio na urodziny dziadzia i zniknęły ze stołu w ekspresowym tempie. Nie wiem czy dlatego, że było ich tylko 10 sztuk czy dlatego
mecookspietruszka sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju na patelni, następnie dodajemy mrożone warzywa. Całość smażymy jeszcze około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i śmietanę. Składniki dusimy ze sobą przez jakieś 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie(...)minuty. Przed podaniem posypujemy posiekanymi ziołami. [caption id="attachment_7556" align="aligncenter" width="1024"] Szybki kurczak curry z warzywami[/caption] Inne potrawy z curry: Wegetariańskie Curry Z Bobem Ryba W Cieście Curry Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry Curry Z Kurczakiem I Warzywami Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry Kokosowe Risotto Z Warzywami Kasza
e-PrzepisyKulinarneciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie Wam do gustu. Sos kokosowo-orzechowy porcja dla około 6 osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego(...)ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć do zeszklenia. Dodać resztę składników i dokładnie
Jaglusiainnych potraw warzywnych. 13) Olej i sól z przyprawami włoskimi (zestaw w cenie promocyjnej) Olej z włoskimi ziołami to olej słonecznikowy tłoczony na zimno, jednak nadający się do smażenia w temp. do 200 ° C. Został on połączony ze zmielonymi ziołami takimi jak: cebula, oregano, bazylia, czosnek, tymianek i rozmaryn. Sól to mieszanka ziół takich samych jak te użyte do produkcji(...)roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto przyczynia się on do usuwania szkodliwych bakterii
Poranek na słodkowody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla i smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry(...)obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze. Zamiast wody można użyć roztworu soli. Najbardziej jednak
w mojej kuchniOstatnio jadłam głównie ryby, więc dla odmiany postanowiłam zrobić piersi z indyka w najprostszy sposób jaki znam :-) Jak się okazało obiad był pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że danie robi się szybko. Dla mnie to istotny fakt, bo wracam późno z pracy i wolę zdążyć zjeść obiad, a nie jeść obiado-kolację. Dla osób lubiących obfite obiady polecam zrobienie czterech(...)sznyclów. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. W talerzu lub miseczce
Passions hobbies life"Ile gołębi, spójrz!"Słyszę zachwyt w głosiku małego chłopca. Biega za nimi,śmieje się i piszczy z radości. Mama, poważna pani z miasta,przygląda się zdegustowana
W kuchni Karmel-itkifiletów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenyMintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu (polecam) lub w z ziemniakami i kiszoną kapustą. Sposób podania oczywiście zostawiam Wam Spróbujcie Składniki: (ilość można zwiększyć, w zależności od potrzeb) około 300 g polędwicy z mintaja (można również użyć mrożonych płatów(...)zostawić je na noc) 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej 4 garście płatków kukurydzianych mąka pszenna 3-4 jajka świeżo mielony czarny pieprz sól (u mnie himalajska) masło klarowane do smażenia (opcjonalnie olej) Przygotowanie: Każdą polędwicę kroimy na pół, tworząc mniejsze porcje. Następnie oprószamy je świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach z drugiej
Słodkie okruszkifiletów z mintaja świeżych (bez skóry) 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane 1 szklanka mąki pszennej 100 g płatków migdałowych sól, pieprz ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenykiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch wyłóż rukolę, rybę, pomidory oraz kiełki. Zwiń w rulon. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Placki z cukinii z łososiem To zdrowe jedzenie, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania , II śniadania(...)jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól i pieprz. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, a następnie smaż placki, przekładając je z jednej strony na drugą po zarumienieniu. Po usmażeniu wyłóż na talerz, a następnie dodaj kawałek wędzonego łososia i posyp kiełkami brokuła. To zaledwie kilka smacznych i zdrowych
codojedzeniaKotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby. 500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy lub miksujemy. Cytrynę(...)sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru
Szefowa kuchnibędzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe(...)żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę, całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Płuczemy f ilety śledziowe. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy
Miód i pieprzgłówne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre z użytych(...)przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ NASZYCH CZASÓW W sobotę 5 listopada, wraz z innymi blogerami
Kuchnia BazyliiDzisiaj krótko i na temat - grzyby blaszaki rządzą :). Przeprosiłam opieńki - na bezrybiu i rak ryba... W takim wydaniu opieńki są do przyjęcia. A dynię uwielbiam :). I to by było na dzisiaj tyle... Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :( Składniki: 700 – 800 g mięsa gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny), około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu(...)mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, słodka papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, olej do smażenia 1 czubata łyżka mąki S posób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą
Nie tylko w kuchniiracku – czyli mtabbag simach – iracka delicja z pieczonego łososia w miodzie i musztardzie, koniecznie z dodatkiem przepysznego, aromatycznego ryżu gotowanego z kardamonem, kurkumą i cynamonem, przekładanego rodzynkami smażonymi z limonką, kolendrą i pietruszką. Brzmi skomplikowanie, a przygotowanie całości zabiera 30 minut! Kuchnia bliskowschodnia zapewnia pełen bukiet aromatów i lekko korzennych smaków, przełamanych świeżoscią limonki i pietruszki, z naturalną(...)tych wszystkich składników daje niesamowity, lekko orientalny efekt, który zachwyca. W oryginale łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podawany jest w warstwach – ryż, rodzynki, ryba, ryż, etc. – stąd jego nazwa „mtabbag simach”, co oznacza rybę w warstwach. Składniki (2 porcje): 250g ryżu długoziarnistego Basmati Uncle Ben’s ok. 350 g fileta
Pociąg Do Kuchniboczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy(...)dokładnie mieszamy. Nie solimy – zarówno łosoś jak i ser są już słone. Na patelni rozgrzewamy masło do spienienia, wlewamy ubite jajka, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Smażymy całość na średnim ogniu, łopatką zeskrobując masę z patelni od dna. Tak przygotowana jajecznica, z dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy
Karo in the KitchenBałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe
Ogrodnik w podróżysprawdzi się na wigilijnym stole. Taką rybkę możecie przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014 . Składniki 4-5 dzwonków z karpia 2 małe cebule sól, pieprz olej mąka pszenna zalewa(...)karpia umyć, osuszyć i przyprawić (solą oraz pieprzem). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Każdy dzwonek obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor. Przygotowane dzwonki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć ją na złoty kolor
UgotowaćJest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota
IMPRESJA SMAKUNa romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała
Bon Appetit Małgorzatypołudniowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach(...)świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 cebula150 ml wody400 ml mleczka kokosowego3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkiolej do smażeniesól, pieprzDo podania:1 papryczka chilliryżlistki kolendrychlebki naanPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety
Smakowity Blog KulinarnyPostny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby)filet(...)dorsza3 pomidory4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksok z cytrynyoreganokoperekWykonanie:1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie.2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy
Pasja Smaku