ryba smażona - 4845 przepisów (strona:201/323)

Kurczak z grzybami 180

szybko się zredukuje. Możesz zmniejszyć ogień pod patelnią, żeby dać sobie więcej czasu. Gdy sos się trochę zredukuje, wyłącz palnik. Poszatkuj natkę pietruszki, dorzuć i wymieszaj. Nie chcemy jej smażyć – dzięki temu smak będzie bardziej skoncentrowany w cząstkach liści i nie rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek(...)niewypał, dlatego nie opiszę :P. Tak czy inaczej, smacznego! Sos powinien być słodko – słony z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wermuta. Powinien pasować też do królika, wołowiny, a także słodkowodnych ryb

manslogblog
Karkówka duszona w sosie własnym 318

Podczas robienia zakupów zastanawiałam się z mężem co kupić na obiad... Ryba była, schab, mielone, kurczak były... Na co mąż z lodówki triumfalnie wyciągnął karkówkę i z entuzjazmem oznajmił "Będzie karkówka w sosie własnym!". Ugotowałam no i jest :) Składniki na karkówkę duszoną w sosie własnym (4 porcje): karkówka wieprzowa około 500 g 2 (większe) cebule 3 ziela angielskie 2 liście(...)Karkówkę oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do mocnego zarumienienia się mięsa. Przełożyć mięso z cebulą do Woka lub czegoś innego typu garnkowego. Zalać około 300 ml wody (do zakrycia mięsa). Dodać ziela angielskie i liście laurowe

Karola gotuje
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 177

Łosoś lub inna ryba  4 steki z łososia kilka plasterków cytryny  sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na  rybie, dodać  rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć  do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia(...)czas. Urządzenie jest wykonane estetycznie. Łatwe w użytkowaniu. Należy uważać na przyprawianie potraw. Przyprawiamy delikatnie przy tej metodzie gotowania. Używamy o połowę mniej przypraw niż w klasycznym gotowaniu lub smażeniu. UWAGA! Urządzenie sous vide, zgrzewarka do kupienia osobno z 1 rolką folii

AZgotuj!
Łosoś, warzywa i makaron 160

Uwielbiam ryby , wiem, że niektórzy ich nie cierpią, ale ja lubię i domownicy też. Nawet młodego udało mi się do nich przekonać, nie zawsze ma ochotę, ale zje. Łososia zawsze. Do tego staram się dodawać jak najwięcej warzyw, żeby było choć troszkę zdrowo. Tym razem z cukinią, którą uwielbiam do wszystkiego, pomidorki koktajlowe, por i zakupiłam ostatnio suszone pomidory(...)dodałam. Nam smakowało ;))) Składniki: filet z łososia cukinia por pomidorki koktajlowe ząbek czosnku kurkuma sok z cytryny suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką sól pieprz olej kokosowy do smażenia śmietanka 30% niecałe pół szklanki makaron Makaron gotuję al'dente. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojonego pora, czosnek i cukinię. Smażę. Łososia oprószam z obu stron solą i pieprzem

kruche babeczki
Dorsz w razowej panierce 138

Staram się na piątkowy obiad przygotowywać rybę.  Nie zawsze mi się to udaje, ale ostatnio dostałam książkę "Ryby są super" z Kuchni Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu.  Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce.  W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą, ale u mnie(...)mnie 2 kromki tego ) 1 pęczek natki pietruszki (dałam 3 łyżki siekanej, mrożonej)   Dorsz: 600 g filetów dorsza biały mielony pieprz sól 2 łyżki musztardy chrzanowej olej do smażenia masło   Wykonanie:   Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Włożyć kawałki chleba i podpiekać, aż będzie suchy.  Zmiksować blenderem.  Dodać natkę i wymieszać. Filety umyć i osuszyć

Sto kolorów kuchni
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 132

jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku 400 ml jogurtu naturalnego(...)cebule posiekać. Do misy multicookera dodać olej rzepakowy. Ustawić program FRY VEGETABLES i czas 15 minut. Nie zamykamy pokrywy. tylko co jakiś czas należy przemieszać pieczarki. Po upływie czasu smażenia pieczarek, zmieniamy ustawienia na FRY MEAT i czas 20 minut. Po czym dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Przemieszać i zamknąć pokrywę. W połowie czasu otworzy i ponownie przemieszać

ClauditteMissCooking
Szaszłyki z łososiem i ananasem 163

Bardzo lubię łososia i wciąż tęsknię za latem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie(...)obrać ananasa, usunąć twardy środek i pokroić w kawałki podobne wielkością do łososia.  Na patyczki nadziewać na przemian kawałki łososia i ananasa.Po dwa szaszłyki umieszczać w pergaminie i smażyć na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cytrynowa śmietana: śmietanę wymieszać w miseczce z sokiem z drugiej połówki cytryny i skórką cytrynową

Pasja Smaku
Curry z kurczakiem i krewetkami 140

To danie robię wyłącznie dla siebie, mój maż nie przepada za takimi daniami. Woli nasze polskie dania. Ja natomiast bardzo lubię urozmaiconą kuchnię i nowe smaki

Kuchnia Pokoleń
Rolada szpinakowa z łososiem 239

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2

Bajeczna Kuchnia
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 213

krócej. Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy (nie wyciskamy). Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rydze (najlepiej jak na początku smażenia nie będą się dotykać – wtedy zielenieją) i podsmażamy przez 2 minuty. Dorzucamy czosnek i porwaną szynkę – podsmażamy kolejną minutę, mieszając. Wlewamy wino. Powinno się zagotować, a alkohol odparować(...)sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możemy posypać płatkami dojrzewającego sera (np. bursztyn). Zobacz także: Rybki w macy Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, k... Kurczak faszerowany grzybami Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podan... Polędwiczka w sosie cydrowym Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie

Poezja smaku
Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 166

użyty makaron jest to bavette. Swym kształtem przypomina grube, spłaszczone spaghetti. Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami. Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku(...)parmezan lub gran padano Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Łososia, pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy dosłownie chwileczkę, żeby czosnek się nie spalił. Dorzucamy suszone pomidory, rukolę, łososia i oliwki. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy makaron i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy

PatiGotuje
Kotleciki z kalafiora 151

pyszne kotleciki z kalafiora. Danie nie tylko dla wegetarian, świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest pyszny. Przepis Składniki: średniej wielkości kalafior(...)ubijaka do ziemniaków, rozdrabniamy kalafior. Nie musi być papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki. Dodajemy do kalafiora jajko, około 6 łyżek bułki tartej i przyprawiamy. Formujemy placuszki i smażymy na olej u. Jak przy przewracaniu na drugą stronę placuszki będą się rozwalać, dodajemy troszkę bułki tartej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu. Propozycja podania

KasiaiKrzysiu.pl
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 159

  W sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina

W kuchni Karmel-itki
Potaje de Vigilia - andaluzyjska zupa wielkopostna z ciecierzycą, dorszem i szpinakiem 126

rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby.  Składniki (4 porcje) -300 g ciecierzycy -300 g dorsza bez skóry -250 g świeżego szpinaku -2 cebule -4 ząbki czosnku -2 jajka -3 łyżki oliwy z oliwy -1 łyżka słodkiej(...)małym ogniu około 25 minut. Jajka ugotować na twardo Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać paprykami i przepsmażyć jeszcze chwilę dla uwolnienia aromatu. Dodać do zupy. Szpinak oczyścić. Jeśli liście są duże - pokroić w paski. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy

Zielona Kuchnia
Makaron z krewetkami przepis z Singapuru 159

Powiem tylko pyszny. Dostałam ten przepis od jednej Angielki. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, curry,oliwę sezamową. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na

Kuchnia Pokoleń
Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami 176

Lekka wegetariańska kolacja lub dodatek do mięs czy ryb. Zamiast żółtej fasolki można użyć zielonej. Marynowane papryki są w każdym supermarkecie. Ja użyłam tych z zalewy słodko kwaśnej. Płatki migdałowe i parmezan doskonale łączą wszystkie składniki w jedną całość. Polecam podawać z kromką chrupiącego, żytniego chleba na zakwasie. Smacznego! Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami porcja(...)parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić na mniejsze części. Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, ocet jabłkowy, syrop daktylowy, krem

Jaglusia
Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 161

Rzodkiew japońska/daikon (jap. 大根 Raphanus sativus longipinnatus), to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli

mojewypiekiinietylko
Ryba w occie - Wigilia 2016 131

Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Składniki:   2 kg pstrąga filetowanego sól, pieprz do smaku mąka pszenna Zalewa:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 6 %  2 cebule białe 4 listki(...)filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam

Różowa kuchnia
Zupa pomidorowa z krewetkami 158

świeżymi pomidorami, ziołami i krewetkami. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów 1 kg krewetek królewskich(...)rozgrzanej oliwie podsmażcie pokrojony w talarki czosnek i do zeszklenia pokrojoną drobno szalotkę. Po tym czasie dodajcie pomidory pokrojone w większą kostkę - wcześniej sparzone i obrane ze skóry. Smażcie aż zmiękną, doprawcie solą i pieprzem. 2. Następnym krokiem będzie dodanie passaty i posiekaną natkę pietruszki. Odstawcie patelnię na bok. 3. Do garnka wlejcie szklankę wody, dodajcie przyprawy i vegetę

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki po bretońsku 162

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka 2 łyżki(...)wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko, można delikatnie rozprowadzić widelcem, położyć plasterek szynki i ser. Smażyć na małym ogniu do czasu ścięcia się białka

Tradycyjna Kuchnia
Turcja - nadmorski smak 101

małże nadziewane ryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne

Right Behind The Kitchen
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 174

Składniki:pół opakowania makaronu lasagne300g filetu z łososia450g mrożonego szpinaku1 cebula pokrojona w kostkę3 ząbki czosnkusólpieprz białyoliwaSos beszamelowy:1/4 kostki masłaczubata łyżka mąkiszklanka mlekażółtko2 łyżki śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią i wędzonym łososiem 329

Niedawno robiłam makaron z cukinią i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:)składniki:250

Monia miesza i gotuje
Lato, gdzie jesteś? 158

Spoglądam na zalany deszczem świat za oknem. Pada już trzeci dzień. Smutno się na sercu robi,kawa z miodem nie pomaga. Na czekoladę brakuje ochoty. Lato

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania