ryba smażona - 4845 przepisów (strona:210/323)

Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 208

zaś smak będzie o niebo lepszy! :) SKŁADNIKI (około 15 paluszków) paluszki rybne 150g filetów z dorsza 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna(...)formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony. Paluszki powinny mieć złoto-brązowy kolor. Usmażone paluszku kładziemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

DefinicjaSmaku
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 312

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem(...)kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy. Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut. Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie na wolnym ogniu redukujemy. Doprawiamy łyżeczką cukru ( koniecznie! ) solą oraz szczyptą pieprzu. Podajemy z ugotowanym

Ostra na Słodko
Kotleciki z pieczarkami i żółtym serem 200

Przygotowania na sylwestrowe szaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym.  Składniki 1 podwójny(...)dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko, odrobinę mąki ziemniaczanej, przyprawy, całość wymieszać. Nakładać porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem,  smażyć z obu stron na rumiany kolor

Kuchenne aromaty
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 137

mielonej wołowiny ,400 g szynki, 1 duża cebula sól, pieprz        1 -2jajka -zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody

w mojej kuchni
Ryba po grecku 177

Ryby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.3 duże filety np.tilapii4 marchewki1/2 pietruszki1/2 selera1 por4 łyżki koncentratu pomidorowegosólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka słodkiej paprykilistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoolejjajko, mąka i bułka tarta do panierowaniaWarzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać(...)minut. [ u mnie dusiły się w wolnowarze].Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami

Moje domowe kucharzenie
Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 640

smakują jak świeże. Śledzie po kaszubsku bazują właśnie na zasolonej rybie – śledziu. Mam nadzieję, że nie możecie się doczekać ich smaku Polecam wam też moje inne przepisy z rybami w roli głównej, czyli sałatkę z tuńczykiem i fasolą . Możecie także wypróbować tapas z anchois. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie po kaszubsku 10 śledziowych matiasów(...)paski, a cebulę w piórka. Natomiast każdą śliwkę suszoną dzielimy na cztery części. Rozgrzewamy patelnię z ok. 50 ml oleju. i wrzucamy cebulę. Gdy ta zacznie się dobrze smażyć dorzucamy do niej nasz cukier. Chwilę potem dodajemy przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli, majeranek. Po chwili wrzucamy nasze śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy jeszcze

Kuchennyviral.pl
Szafranowe udka z kurczaka z berberysem 142

każdy lubi szafran , ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów . Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem ale również i rybą . Szafranowe udka z kurczaka Składniki: na 4 porcje 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 4 łyżki suszonego berberysu 0,5 g zmielonego szafranu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki wody(...)Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem.   Spara Spara The post Szafranowe udka z kurczaka z berberysem appeared first

codojedzenia
Chutney jabłkowy 104

Kolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco.       Chutney jabłkowy   Składniki na 3 słoiczki:   4 jabłka, obrane i wydrążone 1 łyżeczka startego(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy gorczycę, a kiedy zacznie mocno strzelać dorzucamy cynamon i anyż. Mieszamy i od razu dodajemy jabłka, kurkumę, chili i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę i dusimy około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący

Smak mojej kuchni
pstrąg pieczony z kalafiorem i warzywami 144

pstrąg z kalafiorem Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 kalafior   1 bakłażan 3 pomidory 1 cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 5 łyżek oliwy sól, pieprz(...)trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka.  Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, pokrojonego w kostkę bakłażana, oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 3-4 minuty, a następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory. Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez dziesięć minut. Ugotowanego kalafiora dzielimy na różyczki

Miód i pieprz
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 186

przemysłowym, z rozwiniętym górnictwem, uprawami oliwek, bawełny, dębu korkowego, cytrusów i palm datylowych. Jej stolicą jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina(...)wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy

Ostra na Słodko
Nietypowo. I kurczak. 295

Czasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku?Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka?Przeglądam strony, gdzie

W kuchni Karmel-itki
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 231

***** W nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati, dziś obiecany placek cebulowy z kminem. Jest to bardzo przyjemne danie

W kuchni Karmel-itki
Domowy paprykarz z makrelą i marchewką 114

Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, papryki i ryżu. W moim wydaniu z wędzoną makrelą, marchewką i ryżem. Zdrowe mięso rybie plus marchew i brązowy ryż idealnie ze sobą współgrają i tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex.  Składniki: 300g(...)Makrelę podzielić na mniejsze części, lub rozgnieść widelcem. 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. 4. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wodę, papryki, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową 151

salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w śmietanowy sosie. Nie sposób oczywiście zapomnieć o przepysznych jabłkowych przetworach. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna(...)indyka z salsą jabłkową Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 plastry piersi z indyka 2 łyżki sosu teryiaki 1/2 łyżeczki pieprzu sezam do obtoczenia mięsa + do posypania olej do smażenia listki rukoli Salsa jabłkowa: 1/2 czerwonej cebuli 2 Jabłka Grójeckie Gloster 2 łyżki posiekanych liści kolendry 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili sok z limonki 1 łyżeczka startego imbiru sól Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z masłem, czosnkiem i koperkiem 156

naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)dodatku soli w wodzie lub na parze, do stanu „al dente” – powinna zostać zielona i jeszcze lekko chrupka. Na patelni rozpuszczamy masło, przeciskamy do niego ząbki czosnku i smażymy mieszając, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wsypujemy tartą bułkę i całość rumienimy. Wsypujemy posiekany koper, sól, pieprz, wszystko razem dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Masłem dodatkami zalewamy fasolkę

Karo in the Kitchen
Mielone z dorszem z ryżem i pieczarkami 129

Obiad prosty,lekki i zdrowy. Polecam klopsiki z dorsza bo są naprawdę dobre. Nawet osoby które nie przepadają za rybami mogą się do nich przekonać bo mają sporo dodatków innych. 1 woreczek ryżu 25 dkg filetu z dorsza 4 pieczarki średnie 1 marchewka mała sól, pieprz 1 jajko 1 mała bułka 1/2 szklanki mleka pozostałe: bułka tarta do obtoczenia natka(...)tarce jarzynowej drobnej. Dodaję też jajko, bułkę odciśniętą w mleku, i pieczarki drobno pokrojone. Doprawiam, solą, pieprzem, i całość dokładnie wyrabiam. Formuję niewielkie kulki które obtaczam w bułce tartej.Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju, i lekko je spłaszczam przed włożeniem na patelnię.Smażę na rumiany kolor. Podaję z rukolą, pomidorem,paskami marchewki i ryżem wymieszanym z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Błyskawiczne curry z dorsza 157

niektóre powymieniać według własnego gustu. Jednak obowiązkowo muszą pozostać mleko kokosowe i serek papaja i curry, bo to one narzucają całości odpowiedni smak i charakter. Oczywiście obowiązkowa też jest ryba, bo inaczej nie byłoby to curry rybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy(...)oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać

Pełny talerz
Krewetki z czosnkiem i pietruszką smażone na maśle 109

Pierwszy raz robiłam krewetki i nie było tak źle. Zrobiłam podstawową wersję z czosnkiem,pietruszką do tego świeża bagietka.Warto spróbować. SKŁADNIKI: dla 2 osób   

Gotowanie Patki
Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale 259

Dziś zapraszam na bardzo zdrowy, szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Niedoceniony jarmuż z czosnkiem i chrupiącym boczkiem doskonale komponuje się z mięsem jak i rybami. Wymieszałam tutaj jarmuż z kalerosse, który też jest jego odmianą i który też polecam. Smacznego! Scroll down for recipe in English Jarmuż z boczkiem i czosnkiem (8 porcji) Składniki(...)dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki. Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż przez chwilę czosnek i wrzuć jarmuż. Smaż przez kilka minut, aż przestanie być surowy i dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypany boczkiem. Smacznego! English version Bacon and garlic kale (8 servings) Ingredients: 600 g kale, thick stems removed

karmelowy
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER 402

  Nadrabiam zaległości,więc kolejny pyszny przepis na śledzika...tym razem w pysznej słodko - kwaśnej marynacie.Takie śledzie z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce ok 3 tygodni.Przepis

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania