ryba smażona - 4845 przepisów (strona:195/323)

Makaron z tuńczykiem 209

Pycha, jednym słowem niebo w gębie. Super szybkie, smaczne i mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;)  Bardzo polecam;)  Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule  2 łyżki majonezu  2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym(...)zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze

Krakowskie smaki Ani
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 204

Powłoka patelni zapobiega przyklejaniu się potraw - już po krótkiej chwili od położenia produktu można go przesunąć bez obaw, że jest przyklejony do powierzchni. Zapobiega to zrywaniu na przykład skóry ryby. Grillowane produkty wyglądają ładnie i są nienaruszone.Nie musimy używać dużej ilości tłuszczu, możemy nawet z niego zrezygnować. Potrawy i tak opieką się wspaniale, a nasza potrawa będzie(...)środku była mocniej wysmażona, niż to, co leżało na brzegu. Po wyłączeniu płytki dość długo jeszcze utrzymała się temperatura umożliwiająca smażenie.Łatwość mycia - wystarczy ciepłą jeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją.Smażenie produktów odbywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOTLETY Z MORSZCZUKA 149

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek(...)gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu

Z Majeczką w kuchni
Filet z łososia z aromatem octu balsamicznego 141

Składniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części. Umyć i

The Sweet Damsel
Tost z łososiem, szpinakiem i lazurem 165

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :)Składniki na

Bon Appetit Małgorzaty
KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. 199

Dopalają się znicze. Mgła spowiła cmentarne tereny, w powietrzu unosi się zapach wspomnień i żalu po tych, których nie ma już z nami. W ciszy myślę

W kuchni Karmel-itki
Sos chrzanowo - cytrynowy na zimno. Do ryb i mięs być może. 204

kogo obchodzą moje smutki niepokonane.... Ponieważ czasu i chęci na długie pisanie mało, to wstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym(...)można modyfikować wg własnych upodobań. Sos robi się w pięć minut, także sprawdzi się w nieplanowanych sytuacjach.Nic wyszukanego, ale walory smakowe na poziomie ;) My ostatnio wypróbowaliśmy go do sandacza smażonego, o którym z braku czasu dopiero niebawem. Udanego grillowania majowego Wam życzę i pogody lepszej niż zapowiadają. A jeśli potrzebujecie inspiracji co do grillowego menu to zapraszam do lektury

Kuchnia po mojemu
CHOCOLATE CON CHURROS 154

To jak, ile pączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;)     Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki

W kuchni Karmel-itki
Tajskie danie z makaronem i dodatkami 140

Uwielbiam takie jedzonko, może w Polsce jeszcze ciągle nie jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku

Kuchnia Pokoleń
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 181

wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz nie może być zbyt rzadki. Dwa filety z makreli ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Następnie na filety z ryby przełożyć przygotowany farsz. Dokładnie go rozsmarować. Na sam wierzch ułożyć pozostałe filety z makreli. Całość czymś dociążyć, aby filety nie straciły swojego kształtu, np. papierem i małą, prostokątną formą(...)obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki. Pomidorki umyć i przeciąć na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cukinię oraz pomidorki. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości cukinii. Upieczoną makrelę przeciąć na 2 części. Na talerze rozłożyć ciepłe, duszone warzywa i na to przełożyć pieczone, faszerowane filety z makreli. Całość

Ugotować
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 327

mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty(...)ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól

codojedzenia
Kotlety sojowe w zalewie octowej 449

gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych. Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować zalewę. Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut. Na końcu dodać koperek. Gorącą(...)idealny i zdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada

Di gotuje
3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci 371

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne

Wiszniówka
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami 134

Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 212

Śledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania