oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli(...)mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut. Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami
Mango Papajadodatkowo płatne i jeśli nie mamy na nie ochoty, to trzeba grzecznie odmówić. Jednak wspaniały queijo de ovelha curado Alentejano — owczy ser, pica pau — smażone kąski wieprzowiny i oliwki, mogą sprawić, że przyjedzie nam to z trudnością. Dlatego lepiej domówić do tego wino i zapomnieć o bożym świecie. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Widok(...)wspominałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie , po prostu trzeba spróbować. To jedna z najwspanialszych smakowo i zarazem z najobrzydliwszych z wyglądu (sic!) ryb. Koszt takiego kociołka, którym mogą się najeść do syta 2 osoby to 40 €. Przyniosą ją nam w glinianym naczyniu, w którym potrawa będzie jeszcze wrzała. Nie wiedząc, że arroz de tamboril
Food SquareZapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki
Gosia gotujegrubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy(...)dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku . Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękitSmoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1
Kulinarny karnet Christopherabyły podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus(...)garść rodzynek pieprz Śledzie wyjęłam i przepłukałam w zimnej wodzie. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oliwie. Dodałam drobno pokrojone suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka
bastalenaprezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę(...)wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Pieczarki i paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje
Ratunku obiad300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą tak, aby powstała masa o konsystencji dość zwartej, co nie rozpadnie się nam na patelni. Doprawiam solą i białym świeżo(...)kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz
W kuchni Karmel-itkiWystarczy prosta panierka, żeby zmienić kurczaka w smakowite, a nawet wystawne danie. To zwykła mąka wymieszana z parmezanem. Czas przygotowania : 5 minut Czas smażenia : 5 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Danie dla zabieganych, poirytowanych, zdenerwowanych. Piccata to rodzaj żeński czasownika piccato, który opisuje kogoś w fatalnym humorze, rozdrażnionego i złego. Jak gotować w takim nastroju, kiedy człowiek(...)wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. Piccata to metoda przygotowania różnych mięs, nie tylko drobiu, ale też cielęciny oraz ryb. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub indyka, świetnie sprawdzą się też polędwiczki drobiowe 3-4 łyżki mąki 2 łyżki parmezanu startego 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 4 łyżki kaparów
Niedzielny kucharzwodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość(...)miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia. Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie
Passions hobbies lifemogło zabraknąć. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym. Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany(...)szczypior, świeżą kolendrę, groszek cukrowy, kapustę pak choy, grzyby świeże i suszone, ziarna prażonego sezamu, tofu, młodą soję, gotowane krewetki lub mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową, pastę chili itd. itp. etc. Zupy z makaronem instant w takiej postaci
Karo in the KitchenPo cięzkich chwilach... Jakoś dochodzę do siebie.Nie jest mi łatwo. Nikt tego przecież nie obiecywał.Nie poddaję się, chociaż już kilka razy chciałam. Nie ugięłam się
W kuchni Karmel-itkizapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone dokładnie, aby nie było grudek(...)oliwek i wrzuć por. Chwilę podsmaż, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Odsuń por, zmniejsz ogień i dodaj łososia. Na patelni posól go i dopraw pieprzem cytrynowym. Smaż z jednej i z drugiej strony maksymalnie po 2 minuty . Łosoś ma być podsmażony, a nie gotowy do jedzenia, aby mógł w piekarniku jeszcze się chwilkę podpiec. Dodaj sos śmietanowy
Rozdomowionadokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz tylko takie przepisy będą się pojawiać czyli pozbawione mięsa, nabiału i ryb oraz oczywiście bezglutenowe. Na początku postaram się przetworzyć już istniejące przepisy na blogu i stworzyć ich wersję wegańską. Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do tego przepisu. Zapraszam :-) * * * Składniki(...)ryżu parboiled (2 torebki) 1 cebula 250 g pieczarek 300 g tofu 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem 4 kiszone ogórki oliwa do smażenia 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki i szklimy na oliwie
Kawa z mlekiem