ryba smażona - 4845 przepisów (strona:156/323)

Łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z pieczonymi ziemniakami i smażonymi szparagami 108

młynku sól smażone szparagi 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła szczypta soli Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć(...)małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać z chrzanem. Przygotowany sos rozsmarować na wierzchu łososia. Blaszkę z łososiem wstawić do piekarnika i piec około 17 minut, aż do zmiany koloru łososia. Uwaga: podczas wkładania łososia do piekarnika, z naczynia żaroodpornego

Ugotować
Grillowane szparagi 160

które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy na nie łyżeczkę skórki z cytryny – taką

Karo in the Kitchen
Ryba w sosie pomidorowym 196

tłuszczowe omega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład: Składniki: 0,5 kg fileta z morszczuka 1 jajko 4 łyżki mąki krupczatki sól i pieprz świeżo zmielony sok z cytryny olej do smażenia Sos 1 słoik pomidorów z cebulą 2 łyżki sosu paprykowego 3 łyżki śmietany

kgwjanczewo
Rydze w pomidorach 210

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fishburger 194

fast food’u na tłuste hamburgery z mięsem niewiadomego pochodzenia i frytki smażone na starym oleju. Wczoraj również naszła nas taka ochota. Usiłowałyśmy ją stłumić w sobie... dość bezskutecznie. Dlatego też znalazłyśmy pośrednie rozwiązanie. Przyrządziłyśmy sobie w domu frytki z fishburgerem. Wprawdzie ze sztuczną bułką i rybą w postaci paluszków rybnych :P ale przynajmniej produkty dość świeże ze znanym składem

Kolizje Smaków
DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 119

piekarniku, możecie upiec w temperaturze 180 stopni, przykrywając naczynie folią aluminiową (żeby ryba nie wysuszyła się za nadto). Dobrze będzie smakować także ugotowany na parze. W czasie, gdy ryba się gotuje, przygotować kaszę. Odsypać z opakowania 160g kaszy pęczak, zalać 320ml wrzątku, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić wewnętrzną miękką część(...)skórką w niewielką kostkę. Marchewkę i korzeń selera obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i wrzucić na nią pokrojone w kostkę warzywa. Chwilę smażyć często mieszając, uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, przesypać ją do warzyw i wymierzać dokładnie. Dodać listki oregano

Dietolog
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 117

podobnych do siebie rzeczy. W patelni dusiłam, podsmażałam, piekłam,zapiekałam,smażyłam bez tłuszczu lub na małej jego ilości, wręcz śladowej. Najpierw przyrządziłam  KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM. To danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych naczyń i dość sporo czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce(...)płatków owsianych!  PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ

Z Kuchni Do Kuchni
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido 181

Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody

Buniabaje w kuchni
Tołpyga w pomidorach z batatami 193

gości ryba. Zazwyczaj był to łosoś przygotowywane na różne sposoby, teraz jednak postanowiliśmy przygotować tołpygę w pomidorach podaną z frytkami z batatów. Nie spodziewaliśmy się, że jest tak dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów podczas jedzenia. Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę(...)podaną z pysznymi frytkami z batatów. Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki tołpyga ok. 400g puszka pomidorów pelati 1 mały por 1 cebula mąka sól pieprz olej do smażenia frytki z batatów – przepis na frytki -> TUTAJ   Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki Tołpygę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 182

minut. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia dzielimy na 4 części. Nacieramy sokiem z limonki oraz posiekaną papryczką. Gotujemy na parze około 7 minut. W tym czasie truskawki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz pieprzem. Na bliny nakładamy serek z kolorowym pieprzem a salsą przykrywamy gotową rybę. Podajemy z cząstkami limonki. Smacznego

Mienta blog
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem 202

czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane

Słodka Strona
Dorsz w pomidorach z marchewką 140

smażenia pieprz ziołowy sól himalajska drobnoziarnista różowa Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Filety pokrój w kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość marchewki, dosmacz solą i pieprzem. Duś przez chwilkę, dodaj przecier pomidorowy z butelki. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę wody. Włóż kawałki dorsza , lekko zamieszaj, przykryj pokrywę i duś na małym ogniu, aż ryba zmięknie. W zasadzie

Z Kuchni Do Kuchni
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 131

Sałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)rzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę

Niedzielny kucharz
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 133

kostkę 3/4 szklanki ryżu basmati 2 szklanki wody sól, pieprz,  listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kopru włoskiego pół pęczka koperku 4 filety z białej ryby, np. dorsz lub mintaj sól i pieprz ➤  Pyszne nasiona kopru włoskiego o lekko anyżowym aromacie kupisz w sklepach typu kuchnie świata lub przez Internet. Ja korzystam z nim bardzo(...)smaż na średnim ogniu przez 10 min. aż warzywa zmiękną.  Dodaj ryż i wymieszaj, aż dobrze pokryje się tłuszczem i wymiesza z warzywami. Dolej 2 szklanki wody. sól i pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i koper włoski. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 min aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę.  Filety ryby dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 128

ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym garnku lub piekarniku nagrzanym do ok. 80°C. Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem

Pełny talerz
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 157

soboty. Dodatkowo są dania specjalne dostępne także w wybrane dni.  Krewetki smażone na maśle czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka

Karola gotuje
Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis 139

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem

Korniszonki
Chrust, czyli karnawałowe faworki 143

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią

Korniszonki
Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym 150

Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki

Korniszonki
Parmigiana di melanzane 229

Parmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej 2 kulki

Oryginalny smak
Orzeszku... rybka! 110

samo czynimy z daktylami i żurawiną. To będzie nasza panierka do ryby. Kaszę jaglaną gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, a mrożonkę warzywną wrzucamy na patelkę, dosypujemy trochę papryki i doprowadzamy do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, a rybkę obtaczamy w orzeszkowej panierce i smażymy 3-5 minut, pamiętając by kłaść ją na gorącą patelnię, skórą do dołu

Karczma Honorietty
Duszony szpinak po indyjsku 137

cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać i poddusić około 5 minut. Można podawać jako samodzielne jarskie danie, z rybą lub z mięsem. Skomentuj

MamaOskarka
Karp z piekarnika 181

ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.  Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka  15 dag bułki tartej sól  pieprz przyprawa delikat do mięs cytryna olej do smażenia  2 łyżki masła 1 duży por Sposób  Karpia przyprawiamy

Kuchenne aromaty
Kawa i brązowy cukier marynatą 136

które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb, Składniki: 1 szklanka mocnej kawy ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać oliwę z posiekaną cebulą. Smażyć przez około 2 minut, aż cebula będzie przeźroczysta. Dodać pozostałe składniki

naRuszcie
Salsa ananasowo-paprykowo-nektarynkowa do mięs 206

Znakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania