ryba smażona - 4845 przepisów (strona:158/323)

Łosoś w rozmarynie 182

Dotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był(...)nabrał smaku. Łososia oprószyć mąka i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone). Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju  zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora

Buniabaje w kuchni
Skomponuj swój idealny lunch! 175

trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja,  mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka(...)dymienia z powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto

Kuchnia Ellie
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 245

słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej.   Składniki:  -  800 g tuńczykaMarynata:-  sok z 1 grejpfruta czerwonego-  sok z ½ cytryny-  olej sezamowy(...)dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy na kilka minut, aby wchłonęły soki.   Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste,  z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo przekonywać

mojewypiekiinietylko
Mięso w sosie musztardowym 118

mięso, doprawiam ulubionymi ziołami i przyprawami, najczęściej majerankiem i mieloną kolendrą. Smażę krótko, a następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą. Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby. Znacznie rzadziej przygotowuję sos, który z powodzeniem można wykorzystać do dań

Kucharzyca
DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) 388

Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym a jeśli był mrożony to najpierw rozmrozić. Rybę posypać solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać masło (i oliwę jeśli nie używamy jej do zrobienia pesto) a następnie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać dorsza i smażyć z dwóch stron po ok 2 minuty. Przygotować pesto blendując suszone pomidory

Ola la LCHF
Wigilijna rybna z łososiem 131

garnku przesmażam cebule na oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut

wesoła kuchnia
Wigilijna rybna z łososiem 106

garnku przesmażam cebule na oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut

wesoła kuchnia
Panga z nutą świąteczną 179

Hej! Nie ma to jak pyszna rybka w warzywach. Zapewne znacie klasyczną rybę po grecku, a ja proponuję dziś pangę z posmakiem świąt. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pieczony naleśnik – dutch baby 259

Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki, a brzegi

Poezja smaku
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 220

indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej.   Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt

upichcona
Szprotki w tempurze 160

1 kg szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki

królestwo garów
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 160

Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w cieście 215

macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania