ryba smażona - 4845 przepisów (strona:165/323)

KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 145

Delikatne kotleciki z pieczonego łososia. Łatwe do przygotowania, smaczne i sycące. Najczęściej przygotowuję je, chcąc wykorzystać pozostały z dnia poprzedniego filet z pieczonego, smażonego lub grillowanego

cool and minty
Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym 133

Sajgonki znamy wszyscy – niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie jadł ich w „chińskiej budce”! Spring Rolls to wietnamski wynalazek – chińskie sajgonki są smażone, wietnamskie

Karo in the Kitchen
Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia 132

Wszystko jest jak w klasycznym stir fry z tą różnicą, że składniki są pieczone a nie smażone. Zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny. Czas

Niedzielny kucharz
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 155

Jeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.     700 g - filetów np. z miruny(...)dorsza Ciasto 3 - jajka 3 łyżki - mąki ziemniaczanej 3 łyżki - mąki pszennej 1 łyżeczka - proszku do pieczenia sól   olej do smażenia Sos ¾ szklanki - oleju 1 puszka - ananasa 3 - marchewki 1 słoik - papryki marynowanej 330 g 1 czerwona papryka 6 ząbków - czosnku 5 łyżek - octu winnego 6 łyżek - sosu sojowego 12 łyżeczek - cukru 1 łyżeczka  - curry ¾ szklanki - wody

Jadło i czytadło
Racuchy ziemniaczane 192

idealnie nadaje się także do wędlin, serów, ryb, pizzy czy zapiekanek- na pewno sprawdzę to osobiście:) Składniki: 4 szklanki startych na tarce na drobnych oczkach ziemniaków 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki tartej bułki 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 15 g drożdży łyżeczka cukru sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos paprykowy do podania Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy

Pobite gary Barbary
Stek z tuńczyka z warzywami 160

Jedliście już ? Ja pierwszy raz, kupiliśmy w Lidlu, przyrządzony został najprościej jak się da, bo tylko oprószony solą i pieprzem i usmażony na oliwie. Do tego

kruche babeczki
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM 104

mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 400 g makaronu spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety mielone drobiowo - rybne 185

pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę 2 razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką).  Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor

Lubię to gotuję
Smażony dorsz ze skórką. 122

  Składniki: 500 g fileta z dorsza ze skórką pieprz cytrynowy, sól Fileta płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w zgrabne kawałki, solimy i

Moje-pitraszenie
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 120

kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą ryb. * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi

królestwo garów
Placuszki z dorsza 175

Pyszny spodób na wykorzystanie dorsza. Składniki: 2 filety z dorsza Jajko 1 łyżeczka lnu mielonego Kurkuma Curry Bazylia Oregano Pieprz, sól Ostra papryka Olej do smażenia

Czarnawisienka
Kotlety z ryżu miksowanego 165

panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście  surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest

mojewypiekiinietylko
kaszanka z papryką,pieczarkami i z tandari masala... 170

mniejszym ogniu teraz dodać pokrojoną kaszankę i smażyć mieszając z 5 minut aromatyczna, smaczna kaszanka do pieczywa........SMACZNEGO!!! przyprawa Tandari Masala Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: kolendra, kmin, imbir, czosnek, chilli - smak: cierpki i pikantny - zapach: podobny do curry, aromaty Indii - zastosowanie: do ryb, mięsa, drobiu, nadaje smak Indii - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Węgierska zupa rybna 147

słodką oraz ostrą paprykę w proszku, smażyć kilka sekund. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ogony rybne oraz wodę. Zagotować i gotować na małym ogniu od momentu zagotowania przez 40 minut. Kiedy wywar jest już ugotowany, przelać go przez gęste sitko. Z ogonów wybrać ości i zostawić tylko mięsne części. Warzywa tak jak i rybę przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte warzywa

mecooks
Klasyczne naleśniki razowe - podstawowy przepis :) 165

Muszę się przyznać, że takie klasyczne naleśniki wychodzą mi z trudnością, dlatego też robię je bardzo rzadko albo zlecam zadanie komuś innemu 😎 Co innego, kiedy smażę je w wersji mini, wtedy nie mam żadnych obaw. Jednak koniec końców podeszłam do tematu profesjonalnie 😎 i przygotowałam zdrowe naleśniki z razowej mąki. Myślałam, że będę miała utrudnione zadanie, gdyż mąki o tak wysokim(...)ciasta jeszcze bardziej podkręcił smak. Takie naleśniki możesz przygotować w wersji na słodko - z dżemem, powidłami, owocami, jogurtem, a także w wersji wytrawnej faszerując je warzywami, kurczakiem lub rybą. Składniki (3 naleśniki): 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 (Edena) 1 średnie jajko 200 ml mleka  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego  szczypta soli himalajskiej

Zdrowie na języku :P
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 143

więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy(...)łyżki masła 200 ml śmietanki lub mleka lub pół na pół sól i czarny pieprz do smaku Przygotuj grzyby. Oczyść i pokrój. Wrzuć grzyby na rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie

codojedzenia
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 113

smażona w tempurze jest najpopularniejszą przystawką. Do Japonii w XVI wieku tempurę przywieźli portugalscy misjonarze. Z czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej  polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed(...)vinho verde , białe opcjonalnie również się nada. ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób 500 g zielonej fasolki ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki lodowatej wody gazowanej 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Fasolkę obierz, umyj i dokładnie osusz. Olej przelej do rondla i podgrzej do 180°C. Przed samym smażeniem przygotuj tempurę. Mąkę pszenną wsyp do shakera lub miski, dodaj sól

Food Square
Staropolska ściągawka wigilijna 168

Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki(...)rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania