ryba smażona - 4845 przepisów (strona:161/323)

Węgierska zupa rybna 184

słodką oraz ostrą paprykę w proszku, smażyć kilka sekund. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ogony rybne oraz wodę. Zagotować i gotować na małym ogniu od momentu zagotowania przez 40 minut. Kiedy wywar jest już ugotowany, przelać go przez gęste sitko. Z ogonów wybrać ości i zostawić tylko mięsne części. Warzywa tak jak i rybę przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte warzywa

mecooks
Klasyczne naleśniki razowe - podstawowy przepis :) 206

Muszę się przyznać, że takie klasyczne naleśniki wychodzą mi z trudnością, dlatego też robię je bardzo rzadko albo zlecam zadanie komuś innemu 😎 Co innego, kiedy smażę je w wersji mini, wtedy nie mam żadnych obaw. Jednak koniec końców podeszłam do tematu profesjonalnie 😎 i przygotowałam zdrowe naleśniki z razowej mąki. Myślałam, że będę miała utrudnione zadanie, gdyż mąki o tak wysokim(...)ciasta jeszcze bardziej podkręcił smak. Takie naleśniki możesz przygotować w wersji na słodko - z dżemem, powidłami, owocami, jogurtem, a także w wersji wytrawnej faszerując je warzywami, kurczakiem lub rybą. Składniki (3 naleśniki): 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 (Edena) 1 średnie jajko 200 ml mleka  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego  szczypta soli himalajskiej

Zdrowie na języku :P
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 181

więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka ma kremową konsystencję, a powstały sos podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy(...)łyżki masła 200 ml śmietanki lub mleka lub pół na pół sól i czarny pieprz do smaku Przygotuj grzyby. Oczyść i pokrój. Wrzuć grzyby na rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie

codojedzenia
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 152

smażona w tempurze jest najpopularniejszą przystawką. Do Japonii w XVI wieku tempurę przywieźli portugalscy misjonarze. Z czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej  polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed(...)vinho verde , białe opcjonalnie również się nada. ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób 500 g zielonej fasolki ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki lodowatej wody gazowanej 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Fasolkę obierz, umyj i dokładnie osusz. Olej przelej do rondla i podgrzej do 180°C. Przed samym smażeniem przygotuj tempurę. Mąkę pszenną wsyp do shakera lub miski, dodaj sól

Food Square
Staropolska ściągawka wigilijna 204

Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki(...)rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 219

Kolejna propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!Składniki:500 g śledzi typu matiaswoda lub mleko do wymoczenia śledzi 3

Kuchnia domowa Ani
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 178

czasie staje się to nawet smaczniejszą opcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem(...)hamowanie rozwoju cukrzycy typu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol całkowity

Vroblewska-fitlife
Kotleciki z indyka i świeżymi ziołami 194

takie kotleciki z kurczaka ryby  teraz przyszedł czas na indyka zapraszam na obiad Składniki • 400 g mięso piersi z indyka  •2 jajka • posiekane świeże zioła pietruszka kolendra i lubczyk  • 2 -2,5 czubate łyżki mąki razowej  • sól  • pieprz  • kurkuma • 1 łyżka magii  • 1 ząbek czosnku  • olej do smażenia Sposób przygotowania

W królestwie smaków Beaty
Tortilla z grillowanym tuńczykiem 185

Tuńczyk to ryba o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych. Zawiera dużo białka, witaminy z grupy B, witaminę A i D, minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem

Smak mojej kuchni
Kotlety rybne 178

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać rybę z dwoma jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i cebulką. Dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Gotowe kotlety ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki minimum na 30 minut. Smażyć na średnim ogniu, aż staną się złoto-brązowe

kuchnia doski
Bitki ze śledzi 190

książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj

królestwo garów
Curry kokosowe z łososiem 149

cytrynowej, dodac je do cebuli razem z kurkumą, smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Wlać mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny i cukier - dokładnie wymieszać. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego w kawałki wielkości kęsa i gotować przez kilka minut, aż ryba będzie gotowa, a sos gęsty i kremowy. Dodać

Codzienne Gotowanie
Zupa rybna 190

przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy całe ryby. Tworzymy bulion. Kiedy jest on już gotowy, przecedzamy go przez sito. Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy. Filet z dorsza oprószamy solą.  Na patelni szklimy pokrojoną cebulę. Po 1 minucie dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy chili, słodką paprykę i smażymy przez około 2 min.  Dodajemy pomidory, łyżeczkę

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowe fishburgery 237

żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym

Bon Appetit Małgorzaty
P... Pommes dauphine! 165

bułce tartej oraz wrzucamy do rozgrzanego oleju.  Smażymy aż do złotego koloru. Czasem warto zamieszać (ja moje włożyłam do małego garnka i akurat trochę za bardzo zakumplowały się z dnem ;p)Gotowe kulki przekładamy na papier i odsączamy tłuszcz.Gotowe! Uważajcie, bo są gorące ;) urozmaicajcie je różnymi dodatkami, podawajcie z rybą, kurczakiem, ketchupem czy majonezem. Pycha

Kitchens Alphabet