Śledź po grecku podobnie jak tradycyjna ryba po grecku z Grecją niewiele ma wspólnego:). Zamiast ryby w cieście - śledź. Efekt przerósł moje oczekiwania:). Do warzyw dodajemy minimalną ilość soli - śledź ma jej w sobie wystarczająco dużo. 500g filetów śledziowych w oleju 3 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej
Szefowa kuchniłososia. Puree ziemniaczane : klasyczne puree ziemniaczane to doskonałe tło dla łososia, które podkreśla jego delikatność. Ziołowe akcenty : posypane świeżymi ziołami, takimi jak koperek, szczypiorek czy natka pietruszki, podkreślają aromat ryby i dodają jej wyjątkowego wyrazu Szpinak, jarmuż itd. Łosoś pieczony to danie, które łączy w sobie elegancję, smak i zdrowie. Jego delikatność, a zarazem bogactwo smaku, sprawiają, że jest(...)łosoś z piekarnika to zawsze dobry wybór. Smak, aromat i wykwintność ryby ożywają na talerzu, tworząc kulinarne doznania w każdym kęsie. Oto kilka innych przepisów na ryby, które mogą Ci się spodobać: Domowe paluszki rybne HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni
Moja Książka KucharskaKlasyczny i prosty przepis na rybę po grecku którą można serwować na ciepło i na zimno. Sprawdzony przepis który zawsze domownikom jak i gościom smakuje. Filety rybne mogą być usmażona w klasycznej panierce lub w cieście albo po prostu obtoczona w mące. Przygotowywana na różne okazje a nawet i bez okazji :) Obowiązkowo u nas w menu(...)święta Bożego Narodzenia. 600 gramów dowolnych filetów z ryby u mnie miruna lub dorsz 2 marchewki 1 spora pietruszka korzeń pół małego selera 2 średnie cebule ok. 50 gramów przecieru pomidorowego sól pieprz 3/4 kulki ziela angielskiego 2/3 liście laurowe szczypta cukru sok z cytryny olej do smażenia Mąka i bułka tarta, jajko do panierowania. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem
Andzia PichciCzas Przygotowania : 30 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 1 h 10 min Liczba porcji : 10 Dziś przepis na przepyszną rybę po Meksykańsku. Tutaj
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisydzisiejszym poście powracam do przygotowań świątecznych. Tym razem farsz do ryby po grecku. W mojej rodzinie jest taki zwyczaj, że to mężczyźni smażą karpia, a warzywa do ryby to specjalność mojej mamy. W tym roku jednak postanowiłam, że to ja zrobię farsz. Przepis mój jest taki : 100 gr. pietruszki 60 gr. selera 300-400 gr. marchewki 2 liście laurowe kilka
Niebieski kubek z kawaŚledzie po grecku prawie to samo aczkolwiek nie to samo, co ryba po grecku. Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. Pięknie ozdobią nasz gościnny i imprezowy stół oraz posmakują. Ilości warzyw można z powodzeniem modyfikować, tak samo jak i ilość octu. Bardzo ważna uwaga, to nigdy nie łączyć ciepłych warzyw ze śledziami, to samo [...] Artykuł Śledzie po grecku pochodzi
Pieprzyć z FantazjąSkoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory(...)smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenMożemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem
Tradycyjna KuchniaJedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać
Na słodko lub wytrawnieŁodzi. Składniki: - grzyby z wcześniejszego przepisu Wykonanie: Grzyby podsmażamy na patelni. Można wcześniej obtoczyć w mące. Seler po grecku Jest takie danie, które uchodzi za wigilijne. Ryba po grecku. Problem w tym, że Grecy takiego przepisu nie znają. Nie wiadomo dlaczego tak to nazwano. Być może dlatego, że warzywa w towarzystwie pomidorów są w Grecji bardzo popularne. Jest natomiast(...)coś bardziej greckiego. Mianowicie seler, który pochodzi z Grecji. Trochę przypomina filety ryby, ale nie to jest istotne w tej kwestii. Istotne jest to, że jest to bardziej greckie danie niż gdyby był w nim dorsz. No i dużo tańsze :) Składniki: - seler i pozostałe warzywa wyjęte z zupy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Starte warzywa mieszamy z koncentratem i przykrywamy nimi plasterki
Kryzysowa Książka KucharskaRyby po grecku robie w różnych wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej przygotować
Przepiski.plGrecka Kawa czyli Ellinikos Kafes – Ελληνικοσ Καφεσ Grecka Kawa, którą miałem okazji wypić ponad hmm 27 lat temu. Wtedy nie przypuszczałem, że po takim czasie będę pisał o kawie, malutkiej, gęstej, słodkiej z wielką szklanką wody, która dla kogoś wychowanym w późnym PRL, czyli kawie w szklance w metalowym koszyczku, jeśli to w ogóle była kawa ❓ był szokiem 😊. Chciałem(...)tego słowa, bo to raczej koleżeński układ, a raczej Ilona , jest moim Greckim ekspertem od przepisów i skarbnicą wiedzy na temat Oliwy z oliwek . O czym będziecie mogli przeczytać poniżej, w serii – Czy wiesz, że -. Grecka Kuchnia przede wszystkim kojarzy się z Grecką sałatką , musaką czy rybą po grecku, która oczywiście z Grecją nie ma nic wspólnego 😊. Dzięki Domu
RafalCookdzisiejsza propozycja podania ryby smażonej to kremowy por. Smażona ryba z kremowym porem jest nie tylko bardzo smaczna ale równie szybka i prosta do przygotowania. Polecam Wam ten sposób podania ryby. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ryba z porem Składniki na smażoną rybę z porem. 50 dkg filetów ze świeżej ryby np. pstrąga(...)pokrojeniem należy bardzo dobrze oczyścić, gdyż często pomiędzy warstwami pora zalega dużo ziemi. Przed usmażeniem ryby warto sprawdzić filety pod kontem ości. Duże ości należy usunąć przed smażeniem. Szukasz przepisów na dania z ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę po grecku. The post Smażona ryba z kremowym porem appeared first on MeCooks Blog
MeCooksCzas Przygotowania : 40 min Gotowe w : 2 h Wigilia to taki szczególny dzień w którym pierwsze skrzypce grają potrawy związane z tradycją. Czasem jednak warto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyrybę lubimy niezależnie od dnia tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą
Obiad gotowyzwykłym widelcu; kładzie się go np. przy wędlinie czy śledziach, widelec do serwowania ryb - ma cztery szerokie, ostre zęby; podajemy nim np. dzwonka lub filety ryb oraz rybę po grecku, nóż do serwowania ryb - ma szerokie ostrze ścięte z jednej strony, które umożliwia oddzielenie porcji i przenoszenie ich na talerz, łyżka półmiskowa - ma większą czaszę od typowej łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPropozycje na świąteczne rybki (będą aktualizacje:) Śledzie w marynacie korzennej Śledzie po kaszubsku - w sosie pomidorowym Ryba po grecku Śledzie po cygańsku Ryba z pieczarkami i papryką w sosie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie
Uwaga Babcia GotujeTUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie
Blog z Apetytemwielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku. Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana. Należy więc pamiętać
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 1 kg filetów ryby mrożonej 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki mały seler 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Warzywa ugotuj. Zetrzyj na
Przepisy kulinarne babci AntoninyRyba w brzoskwiniach Uwielbiam rybę po grecku. Ale odkąd poznałam rybę w brzoskwiniach mogę śmiało napisać, że najbardziej uwielbiam rybę w brzoskwiniach i papryce konserwowej. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Niektórzy z niedowierzaniem słuchali o moim przepisie, jak to, ryba i brzoskwinie? Z dodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje
na moim stole...