mące. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy tuż przed samą kolacją wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka
dobra gospodyni dom wesołym czynimoim domu gości zdecydowanie częściej. Smaczna ryba w towarzystwie sosu warzywno-pomidorowego na dobre podbiła serca moich domowników. Można ją podawać na gorąco, ale ja jestem zwolennikiem ryby po grecku podawanej na zimno, więc już dzisiaj przygotowałam sobie jutrzejszą kolację. Nie mogę się doczekać jutra Ryba po grecku 1 kg ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 cebule 3-4 marchewki(...)warzywa. Jeżeli chcemy podać na gorąco zapiekamy przez 20 minut w piekarniku, a jeżeli na zimno to pomijamy pieczenie i schładzamy w lodówce, podajemy na następny dzień. Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaRyba po grecku – klasyka gatunku. Każdy wie z czego mniej więcej się składa i przynajmniej raz w życiu miał przyjemność jeść tą potrawę. Jedno z najpopularniejszych dań pojawiających się na wigilijnym stole i nie tylko. Co ciekawe nazwa nie ma zupełnie nic wspólnego z kuchnią grecką, a rodowici Grecy nigdy o niej nie słyszeli :) Poniższy przepis jest autorstwa mojej mamy(...)osobiście uważam, że ryba po grecku według tej receptury smakuje najlepiej. Optymalnie jest przygotować ją dzień wcześniej przed konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały
MyCookBook.plRyba po grecku to typowe danie wigilijne w Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie orzeźwia w upalny dzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj
KasiaiKrzysiu.plDługo broniłam się przed zrobieniem ryby po grecku, nie do końca przekonywało mnie połączenie składników. Podejście się zmieniło w momencie, gdy spróbowałam u znajomych tego dnia - było przepyszne, dobrze doprawione i po prostu smaczne. Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni. Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera 2 szklanki wody 1kg filetów z białej
Gotowanie i blogowanieŚwięta bez rybki to nie święta Dzisiaj przepis na pyszną rybę po grecku ! Kto nigdy nie jadł niech żałuje i szybciutko nadrabia zaległości Składniki/ok. 6porcji: -800 g filetów mrożonej lub świeżej ryby (np.dorsza, morszczuka, miruny) -500 g marchewki -150 g pietruszki -100 g selera -1 duża cebula -1 mały por -3 szklaki wrzącej wody -1 mały słoiczek(...)papryką, bazylią i oregano . Warzywa położyć na usmażonej rybie. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem np. dzień wcześniej, aby nabrała smaku Smacznego Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEJeśli ktoś jest wielbicielem ryby po grecku to tak podany kalafior go zauroczy. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją co nie zmienia faktu że jest pyszna. Kalafior po grecku to jakby takie samo danie tylko rybę zastępujemy kalafiorem, mamy w ten sposób pyszne wegańskie danie. To dla tych którzy chcieliby zjeść na wigilię rybę po grecku
Moje Małe Czarowaniekiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną rybę w panierce, ale wcześniej marynowaną(...)dobrze wymieszałam i włożyłam do niej kawałki ryby. Ryby delikatnie ale dokładnie obtoczyłam w marynacie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierowałam w mące owsianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor
Waniliowe Improwizacjeryba po grecku. Bo tę prawdziwą rybę to jednak wolę zjeść od święta. Następnym razem, gdy będę stołować u siebie moją dwójkę wegan, na bank zrobię tytułowego bakłażana. Ten po kaszubsku im bardzo smakował, więc na bank ten także podejdzie. Jeżeli lubicie eksperymentować, nawet w okresie świąt, zróbcie koniecznie bakłażana udającego rybę po grecku. Składniki: 1 duży bakłażan 2 średnie(...)wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: bakłażan, warzywa, bakłażan, warzywa, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin. Artykuł Bakłażan a’la ryba po grecku pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyryba po grecku. Bo tę prawdziwą rybę to jednak wolę zjeść od święta. Następnym razem, gdy będę stołować u siebie moją dwójkę wegan, na bank zrobię tytułowego bakłażana. Ten po kaszubsku im bardzo smakował, więc na bank ten także podejdzie. Jeżeli lubicie eksperymentować, nawet w okresie świąt, zróbcie koniecznie bakłażana udającego rybę po grecku. Składniki: 1 duży bakłażan(...)wyciągnięciu liścia i ziela angielskiego), można to również zrobić warstwowo: bakłażan, warzywa, bakłażan, warzywa, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin. Artykuł Bakłażan a’la ryba po grecku pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyKarp po grecku Ryba po grecku, to klasyk, który zawsze pojawia się na naszym wigilijnym stole. Uwielbiamy ją wszyscy i jemy nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Z reguły robię ją np. z dorsza lub z mintaja, ale w tym roku postanowiłam do niej wykorzystać karpia. Bez wątpienia ta zmiana wyszła jej na dobre. Warto wybrać karpia(...)sprawdzonej hodowli, bo kluczem do smacznego karpia jest dobrze wypłukana ryba, która nie będzie smakowała mułem. Nasz pochodził z Roztocza. Karp po grecku, to danie które spokojnie można przygotować chwilę przed Wigilią, wtedy smaki się fajnie przegryzą. Niewątpliwie ułatwi nam to życie w tym świątecznym zabieganym czasie. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityRyba po grecku doskonała na ciepło i na zimno. Na pewno każdemu smakuje. Dziś przygotowałam ją w innej nieco wersji. Łagodniejszej. Rybę po grecku klasyczną znajdziecie w tym miejscu. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a sami Grecy dziwią się skąd się nam wzięła ta nazwa. Niemniej jednak każdemu smakuje . Ja lubię ją z bułeczkami, prosto(...)kuleczki ziela angielskiego jeśli lubisz cukier do smaku Wszystkie warzywa należy zetrzeć na zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym. Do uduszonych warzyw dodać puszkę pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
Z Kuchni Do Kuchnidanie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem
Zasmakuj KuchniChyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to ryby nie smaży się lecz(...)wkładać zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie. Rybę po grecku podaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja - ryba po grecku na ciepło, podana
Codziennik Kuchenny