ryba po grecku - 1288 przepisów (strona:7/86)

Dorsz po grecku z modyfikacją 164

się gotować takich samych porcji jak na 4-6 osób na 2 osoby. Musiałam przestawić system dokładnie. Pomijając Święta kiedy robie odrobinę więcej - takich potraw jak ryba po grecku przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę na rybę(...)grecku lub w galarecie. Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy skład sosu do ryby po grecku. Dodałam pokrojonej w paski papryki i krojonego pomidora ( użyłam zamrożone na leczo). Podpowiadam - taka ryba ,,po grecku" jest pyszna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne: 14 niezbędnych dań na Twoim stole 39

ekologicznych hodowli oraz pamiętać o usunięciu ości. Ryba po grecku: klasyczny smak wigilii Ryba po grecku, czyli ryba duszona w warzywach, to kolejne danie, które nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowana z dowolnej ryby, takiej jak dorsz czy płoć, ryba po grecku jest smaczna i sycąca. Podawana z ziemniakami lub kaszą, jest doskonałym daniem dla tych, którzy nie przepadają

sierotka maRysia w kuchni
Rybka po grecku 194

ryba po grecku to jedno z tych dań, które bardzo lubię i chętnie jadam nie tylko w Wigilię. Dlatego chętnie zrobiłam ją mojemu P., który również jest jej fanem. No to do dzieła. Ryba po grecku Należy przygotować: 0,5 kg filetów z ryby (u mnie była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę(...)stron na złoto-brązowo i układamy np. w naczyniu żaroodpornym. Usmażone filety Kiedy warzywa zmiękną, gorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, z chlebem, lub samą. Jest doskonała na obiad czy przekąskę, a nawet na śniadanie

Ratunku obiad
Ryba po grecku. 75

mąka do panierowania ryby bułka tarta do panierowania olej około 5 jajek do panierki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki) 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 3 łyżeczki cukru 2 średnie cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki + trochę do oprószenia ryb sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku – wykonanie: Marchew(...)rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Farsz i rybę chowamy do lodówki. Po paru godzinach smakujemy farsz i ewentualnie jeszcze doprawiamy przyprawami, cytryną i cukrem. W naczyniu układamy farsz, na to rybę. Znowu farsz i rybę i na koniec znowu farsz. Rybę można zdobić np. pietruszką. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ryba po grecku. pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Sałatka z rybą po grecku 158

lubi rybę po grecku? Ja lubię. Bardzo. Problem w tym, że zanim trafi na talerz, trochę trzeba się koło niej "nachodzić". Tradycyjny przepis na rybę po grecku znajdziecie  W TYM MIEJSCU Ja dziś podaję tę rybę w nieco innej formie. W formie szybszej. Składniki ryba po grecku SEKO  z serii  JEDYNE TAKIE sałata zielona rzodkiewka pomidor koperek(...)olej z ostropestu tłoczony na zimno  WOJ-LEN sól morska do smaku Na półmisek rozłóż poszarpane liście sałaty. Posyp koperkiem. Dodaj rybę po grecku wcześniej schłodzoną w lodówce. Rzodkiewkę i pomidora. Dosmacz solą i olejem z ostropestu. Sałatka gotowa. Błyskawicznie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba po grecku 233

wersji z brzoskwiniami i papryką, stara dobra ryba po grecku poszła w odstawkę. Ostatnio jednak zatęskniliśmy za jej smakiem. Też lubicie rybkę po grecku? Ryba po grecku Składniki: 1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowania ok.  1/2 szklanki oleju  4 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 2 cebule

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryba po grecku 126

wpis powstawał najdłużej w historii całego bloga. Trzy lata temu zrobiłam pierwsze zdjęcie ryby po grecku, dwa lata temu kolejne. W zeszłym roku zaczęłam pisać i minęły święta. Pomyślałam, że bez sensu publikować przepis na rybę po grecku w maju czy w sierpniu, czekałam więc do grudnia. W grudniu czas oszalał. Mikołajki, rodzinne imprezy, jarmarki, zajęcia pozaszkolne, urodziny kolegów(...)zakupy, prezenty, praca... W końcu usiadłam i okazało się, że nie mam internetu :) Następnego dnia laptop zawiesił się dwa razy. Ale dzisiaj to już musi się udać!   Ryba po grecku to taka potrawa, która bardzo kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam, że w domu rodzinnym raz była na stole, a raz nie. Teraz dwa tygodnie dumam czy zrobić

bistro mama
Błyskawiczna ryba po grecku 73

mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej, jednak przed przygotowaniem musicie ją odmrozić. Składniki 600g dowolnej ryby (mięsistej) mąka 4 marchewki 2-3 pietruszki niewielki korzeń selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia 3-4 łyżki oliwy czarny pieprz 200 ml bulionu Błyskawiczna ryba po grecku – przepis Zaczynamy od przygotowania warzyw(...)rybę. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Mniej więcej o szerokości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. W naczyniu na dnie układamy usmażoną rybę, następnie kładziemy warstwę warzyw, znów ryba i ostatnia warstwa to warzywa. Rybę koniecznie zostawiamy na minimum 3 godziny, aby przeszła aromatem i smakiem duszonych warzyw. Smacznego! Artykuł Błyskawiczna ryba po grecku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 63

przejdźmy do konkretnych przepisów. Na Wigilii musi być ryba. Nie tylko smażona/pieczona – ta w warzywach, gości chyba niemal w każdym regionie Polski, mimo że nazywa się ją grecką. Ryba po grecku to danie, które można przyrządzić w zdrowszy sposób niż tradycyjnie bardzo prosto – wystarczy zrezygnować z panierki i smażenia na rzecz(...)pieczenia ryby w piekarniku. Mniejsza ilość tłuszczu, rezygnacja z dosładzania warzyw i już mamy danie, które można zjadać bez wyrzutów sumienia. Tak przygotowaną rybę mogą także spożywać osoby uczulone i nadwrażliwe na gluten. Ja ostatnio dodaję do warzyw odrobinę musztardy dijon – jest jeszcze lepsza! Smakuje na zimno (w temp. pokojowej) i na ciepło. Odchudzona ryba po grecku

Poezja smaku
Ryba po grecku 353

Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.. mój tradycyjny przepis na rybę po grecku będzie idealnym wyborem. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.  Ryba po grecku to również świetna propozycja

AniaGotuje.pl
RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA 169

Ryba po grecku to jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów. Lubię ją nawet bardziej, niż ościstego karpia. Nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj(...)niskokaloryczna z natury biała ryba, staje się kaloryczną bombą, ze sporą ilością węglowodanów i tłuszczu wchłoniętego przez panierkę. Ja filetów nie smażę, a zapiekam razem z warzywami. Moja ryba po grecku jest lekka, łatwa w przygotowaniu i na prawdę przepyszna. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu, proszę o subskrypcje mojego kanału na Youtube . Mile widziane są też łapki w górę

Dietolog
Ryba po grecku w wersji z PRL 36

Smażone filety rybne ułożone w naczyniu i przykryte startymi i smażonymi warzywami korzeniowymi. RYBA PO GRECKU SKŁADNIKI 500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry); masło klarowane; 2 marchewki; 1 duża pietruszka; mały seler; 1 cebula; 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; sól, pieprz; przepis na rybę po grecku Artykuł Ryba po grecku w wersji z PRL pochodzi

Kuchnia Tomka
Ryba po japońsku 275

japońsku Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam!   Składniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz olej(...)jednolitej konsystencji *** *** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz *** *** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Ryba po grecku Ryba z warzywami w zalewie   Artykuł Ryba po japońsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
RYBA PO GRECKU 847

RYBA PO GRECKU Ryba po grecku gości na naszym stole dosyć często, szczególnie w piątki  J  Może dla niektórych jest to danie nieco pracochłonne, ale wierzcie mi, warte poświęcenia zarówno czasu jak i energii ;) To danie sprawdza się również na zimno, jako przekąska w pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI:  5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki(...)średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania

Calzonella.com
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 138

gościem była między innymi Magda Gessler z córką. Kulinarnym tematem tego programu była ryba na sposób grecki, bo przecież w Grecji nie ma czegoś takiego, jak nasza polska ryba po grecku. Zanotowałam sobie przepis i zrobilam. Wnioski są takie, że mimo tego, iż w tym przepisie jest mnóstwo warzyw i jest bardziej kolorowo i zdecydowanie cytrynowo, wolę taką naszą tradycyjną(...)rybę na bazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej

Pieguskowa Kuchnia