usmażysz na patelni wyśmienitą rybę. Jakiej ryby użyć? Najlepsza i najsmaczniejsza jest oczywiście świeżo złowiona ryba ze zbiornika o piaszczystym dnie. W dzieciństwie właśnie takie ryby jadłam. Dziś trudno cokolwiek złapać na wędkę. Czasami dostaję świeżo złowioną rybę od zaprzyjaźnionych w rodzinie wędkarzy. Powiem szczerze, że żadne tajemnicze triki kucharskie nie zrekompensują smaku takiej ryby. Ostatnio zjadłam z mężem świeżo(...)czym obtaczać rybę? Osobiście nie stosuję panierki do ryby. Wyjątkiem są specyficzne przepisy takiej jak np ryba po japońsku . W pozostałych przypadkach obtaczam rybę jedynie w mące . Dzięki temu ryba dodatkowo się osusza, nie chłonie oleju oraz nie przywiera do patelni i nie pryska mocno podczas smażenia . Po oprószeniu ryby przyprawami, obtaczam ją w mące. Aby obtoczyć rybę, wystarczy
Ania gotujekilku lat jest sushi w dowozie na święta . A gdyby podejść do świąt zupełnie inaczej? Nowocześnie! Gdyby tak Zupę Grzybową zastąpił ramen ? Gdyby karpia zastąpił grillowany węgorz? Gdyby rybę grecku zastąpić Sashimi? I w końcu – pierogi zastąpić Sushi? A gdyby do tej nowoczesnej i przepysznej wigilii dołożyć jeszce możliwość dowozu sushi? To możliwe! MAHŌ SUSHI Kraków już kolejny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów
niecodziennikparypoznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów
niecodziennikparyoleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz
Dorota SmakujePrzedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na świateczne dania. Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia
Smaki Nataliioraz smażone kawałki ryby z farszem marchewkowym :) Dania na zimno: 1. Karp w galarecie 2. Ryba po grecku 3. Ryba po japońsku 4. Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej
Ugotowaćpewno zdecydowana większość kojarzy rybę po grecku, czyli rybę usmażoną w panierce i tłuszczu, przykrytą podsmażonymi warzywami. Ja przedstawiam dziś przepis na jej lżejszą wersję, bo ryba jest pieczona a jest nią mój ulubiony łosoś. Wyszło bardzo podobnie a z całą pewnością zdrowiej. :-) 2 duże filety z łososia 1 por 6 marchewek 3 pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchnimamy ochotę na rybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego
Nie tylko w kuchniCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność
Przepysznik - BLW i nie tylkoKlasyk bożonarodzeniowy w moim domu. Dziś wegetarianie będą oburzeni. W moim rodzinnym domu, co roku na święta zamiennie występuje ryba po grecku bądź ryba po japońsku. Obie wersje nic wspólnego z danym kraje nie mają i nawet ich składniki na żadne powinowactwo nie wskazują. Niemniej takie nazwy przyjęły się już dawno i funkcjonują po dziś dzień, do czego oczywiście, nikt
W kuchni Karmel-itkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki
Kuchnia domowa Anigrecku przygotowana według reguł postu owocowo – warzywnego doktor Ewy Dąborwskiej to jedno z moich ulubionych dań na diecie. To danie a la warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i podawane jako samodzielne danie (bez ryby). Kalarepka po grecku to bardzo sycące danie, dietetyczne, wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe
Dorota SmakujePołączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora kroimy
KucharzycaJeżeli takiej ryby po grecku nie znacie, koniecznie spróbujcie. Ananas oraz curry nadają jej lekko orientalnego smaku. Niezastąpiona na wszelkie uroczystości, może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 kg filetów z morszczuka olej Panierka: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz Sos: 1 szkl. bulionu(...)papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry 2 łyżki octu łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Składniki panierki zmiksować. Rybę pokroić na części, obtoczyć w panierce i smażyć na oleju na złoty kolor. Tartą marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu
Cukiernia Pychotki