ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:128/234)

Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 174

tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki

Grunt to przepis!
ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ 108

dziś nowy pomysł na jego przygotowanie. Proponuję Wam połączenie nieoczywiste, ale moim zdaniem warte spróbowania. Celebrujmy kolejny Fish Friday z łososiem w szynce parmeńskiej Co Wy na to? ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki na 4 porcje : 400g łososia bez skóry 125g mozzarelli 8 listków szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej Ulubione dodatki – u mnie ryż pełnoziarnisty parboiled (100g(...)centymeta (ja pokroiłam mój kawałek na 4 paski), każdy delikatnie naciąć na wierzchu (wzdłuż). W zagłębienie włożyć plasterek mozarelli i zawinąć w szynkę parmeńską. Układać w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotować dodatki – ugotować 100g ryżu, pokroić 2 pomidory i pozostałą część kulki mozzarelli, ułożyć naprzemiennie pomidora z mozzarellą

Dietolog
Pieczone gołąbki z karpiem, suszonymi grzybami i kaszą owsianą 158

znajdzie się na naszym wigilijnym stole zależy od naszych indywidualnych upodobań. Dziś prezentuję przepis na pyszne pieczone gołąbki z farszem rybno- grzybowym. Potrawa jest łatwa do przygotowania.  Z powodzeniem może znaleźć miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej, 300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko(...)ryby dodaję kaszę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki układam na patelni. Obsmażam po 3 minuty w każdej strony. Następnie przekładam je na blachę, zalewam bulionem i piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Niedziela w kuchni 142

Dwa dni pod rząd to istne szaleństwo :) Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała

Kucharzyca
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 116

ryby dzielimy na 3 części i z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy na kotleta, grubości około 1,5 centymetra. Każdego kotleta dokładnie obtaczamy w panko, lekko wciskając bułkę w kotlety. Na patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy kotlety, pieczemy(...)przez 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień na średni i pieczemy około 5 minut aż panko się zezłoci. Następnie obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut, na złocisto.   Upieczone kotlety osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gorące kotlety od razu podajemy, z sosem kaparowym i ulubionym dodatkiem – frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
MENU NA BOŻE NARODZENIE 155

czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet

Smaczne Zdrowe
Rybka z mozarellą i migdałami 152

cukinię pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć cukinię. Rybę z obu stron posypać solą i pieprzem oraz wetrzeć skórkę cytrynową. Wyłożyć na cukinię. Mozarellę pokroić w plasterki, pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Na pstrąga ułożyć ser, pomidory, całość posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut. Można podać

Trufelkowo
Piernik przekładany budyniem dyniowym 187

magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość.   Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka ziemniaczana z miruną 278

chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.  Naczynie przykrywamy folią aluminiową.  Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”  Przed podaniem posypać

Wanilia i Kardamon
Pstrąg grillowany z cebulką 134

kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny 2 cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia

W kuchennym oknie Ewy
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 205

czego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa, osobny do ryb, a osobny do krojenia czy obierania warzyw. W praktyce często zdarza się nam kroić wszystko jednym, uniwersalnym nożem – symbole niejako naturalnie pomagają nam zachować porządek i ułatwiają szybką decyzję(...)Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości

Poezja smaku
Placuszki jogurtowe z serkiem i łososiem 169

Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta

czarrna od kuchni
Matiasy z jabłkami 193

„Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na

Wiem co jem
Pstrąg zapiekany w soli 150

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone

My Culinary Art