ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:128/234)

Gofry wytrawne 111

jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 10 minut

Andzia Pichci
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI 220

Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera

Kuchnia MagdaLeny
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI 233

Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera

Kuchnia MagdaLeny
Pstrąg pieczony z warzywami 97

Robiąc generalne porządki na kartach pamięci i planując powoli wpisy, w tym również Świąteczne, odnalazłam całkiem smaczny przepis na pstrąga pieczonego w ziołach z duszonymi

Mango Papaja
Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku 190

W Portugalii wszystko jest  à lagareiro , czyli skąpane w aromatycznej oliwie z czosnkiem podczas pieczenia i żeby było mało podane z jeszcze dodatkową porcją po

Food Square
pieczony dorsz atlantycki na obiad... 184

dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut, urządzenie piecze

W Mojej Kuchni Lubię
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 233

Grono przyjaciół, rodzina, unoszący się zapach pieczonych potraw na grillu, możemy poczuć jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie

Jaglusia
Pieczony łosoś z masłem pietruszkowym 89

razem proponuję łososia. Czysty kawałek smacznej ryby. Dodatek masła nadaje delikatności rybie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ( propozycja dla 2 osób ) Łosoś ( płat ok. 200 na głowę ) Mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Sól Pieprz cytrynowy Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy i lekko solimy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Posypujemy pieprzem cytrynowym. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Do naczynia wykładamy masło

Smaki Ewy
Pieczony dorsz z warzywami 180

pokrojone warzywa. Całość posyp przyprawami. Jeśli chcesz, możesz wetrzeć je w rybę (ja wole gdy to warzywa są bardziej doprawione). Teraz wystarczy już tylko wlać do naczynia trochę wody – tak, by przykryć spód naczynia, przykryć naczynie pokrywką bądź folią aluminiową i koniec roboty, danie wędruje do piekarnika ;) Piec w 200ºC około 15-20 minut, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze

Jak gotować i nie zwariować
Łosoś pod chrupiącą skorupką 136

plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą pieprzem i oregano. W miseczce rozmieszać bułkę tartą, musztardę, parmezan, zmiażdżony czosnek, koperek i natkę pietruszki. Tak przygotowaną masą obłożyć płaty łososia, lekko przydusić, uklepać. Na górę położyć wiórki masełka i do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut. Smacznego, było

Kuchnia Pokoleń
Pieczony pstrąg 119

wymieszać. Odrobinę posolić i popieprzyć, Formę wyłożyć folią, ułożyć na niej rybę, którą należy z obu stron posolić. Do otworu brzusznego nałożyć masło ziołowe oraz plastry cytryny. Rybe posmarować delikatnie masłem i wstawić przykrytą folią do nagrzanego piekarnika (180stopni) na ok 25-30 minut. Bardzo smaczna z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego

ChilliJemy
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 121

Smakowity filet z dorsza w złocistej, chrupiącej panierce, a jako dodatek domowe pieczone frytki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku :) Ponadczasowy i niezastąpiony duet. Palce lizać! Składniki: 4 filety z dorsza 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka sól pieprz kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek(...)Prymat olej do smażenia Wykonanie: Filety z dorsza opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy z każdej strony w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem i obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane filety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron (zaczynając od strony ze skórką

MyCookBook.pl
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 172

tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki

Grunt to przepis!
ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ 106

dziś nowy pomysł na jego przygotowanie. Proponuję Wam połączenie nieoczywiste, ale moim zdaniem warte spróbowania. Celebrujmy kolejny Fish Friday z łososiem w szynce parmeńskiej Co Wy na to? ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki na 4 porcje : 400g łososia bez skóry 125g mozzarelli 8 listków szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej Ulubione dodatki – u mnie ryż pełnoziarnisty parboiled (100g(...)centymeta (ja pokroiłam mój kawałek na 4 paski), każdy delikatnie naciąć na wierzchu (wzdłuż). W zagłębienie włożyć plasterek mozarelli i zawinąć w szynkę parmeńską. Układać w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotować dodatki – ugotować 100g ryżu, pokroić 2 pomidory i pozostałą część kulki mozzarelli, ułożyć naprzemiennie pomidora z mozzarellą

Dietolog
Pieczone gołąbki z karpiem, suszonymi grzybami i kaszą owsianą 153

znajdzie się na naszym wigilijnym stole zależy od naszych indywidualnych upodobań. Dziś prezentuję przepis na pyszne pieczone gołąbki z farszem rybno- grzybowym. Potrawa jest łatwa do przygotowania.  Z powodzeniem może znaleźć miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej, 300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko(...)ryby dodaję kaszę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki układam na patelni. Obsmażam po 3 minuty w każdej strony. Następnie przekładam je na blachę, zalewam bulionem i piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Niedziela w kuchni 137

Dwa dni pod rząd to istne szaleństwo :) Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała

Kucharzyca
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 109

ryby dzielimy na 3 części i z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy na kotleta, grubości około 1,5 centymetra. Każdego kotleta dokładnie obtaczamy w panko, lekko wciskając bułkę w kotlety. Na patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy kotlety, pieczemy(...)przez 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień na średni i pieczemy około 5 minut aż panko się zezłoci. Następnie obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut, na złocisto.   Upieczone kotlety osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gorące kotlety od razu podajemy, z sosem kaparowym i ulubionym dodatkiem – frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
MENU NA BOŻE NARODZENIE 153

czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet

Smaczne Zdrowe
Rybka z mozarellą i migdałami 147

cukinię pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć cukinię. Rybę z obu stron posypać solą i pieprzem oraz wetrzeć skórkę cytrynową. Wyłożyć na cukinię. Mozarellę pokroić w plasterki, pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Na pstrąga ułożyć ser, pomidory, całość posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut. Można podać

Trufelkowo
Piernik przekładany budyniem dyniowym 185

magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość.   Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się pokazać

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka ziemniaczana z miruną 273

chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.  Naczynie przykrywamy folią aluminiową.  Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”  Przed podaniem posypać

Wanilia i Kardamon
Pstrąg grillowany z cebulką 129

kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny 2 cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia

W kuchennym oknie Ewy
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 199

czego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa, osobny do ryb, a osobny do krojenia czy obierania warzyw. W praktyce często zdarza się nam kroić wszystko jednym, uniwersalnym nożem – symbole niejako naturalnie pomagają nam zachować porządek i ułatwiają szybką decyzję(...)Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości

Poezja smaku
Placuszki jogurtowe z serkiem i łososiem 156

Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta

czarrna od kuchni
Matiasy z jabłkami 189

„Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na

Wiem co jem
Pstrąg zapiekany w soli 145

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone

My Culinary Art