łososia z posmakiem cytrynowym, którego delikatnie kwaskowy smak podkreśla kwaśna śmietana i pieczone migdały. Ta kompozycja sprawi, że nie będzie to ostatni raz kiedy jeść będziecie tak przyrządzonego łososia, zapewniam Was - zrobicie go jeszcze raz i jeszcze raz. Nawet moja kochana mama (jest specjalistką od przyrządzania ryb i ich prawidłowego smaku) stwierdziła, że tak przygotowany łosoś jest najlepszym jakiego
Be Fit Be Strongminut. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. 3. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć rybę, na to szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) na 15 minut, po czym na szpinak ułożyć plastry mozzarelli i pomidory pokrojone w kostkę. Lekko skropić olejem lub oliwą. Piec jeszcze 10-15 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z makaronem pełnoziarnistym. Smacznego
Kuchnia domowa Aninastępnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę. Pietruszkę oraz koper wkładamy w całości w rybę, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę. Wkładamy 4 g masła. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz solą. W nacięcia skóry warto włożyć też masło. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min Przepis na ziemniaki z piekarnika znajdziecie tutaj
Kuchnia moimi oczamipowodem uczuleń ponieważ zawiera histaminę i chociaż na naszych talerzach można znaleźć wiele innych ryb, które w skrajnych przypadkach wywołują duszności i migrenowe bóle głowy, to warto mieć to na uwadze.” Polecam też inne przepisy z makreli znajdujące się na blogu: Świeżą makrelę pieczoną Sałatkę z wędzonej makreli i papryki Sałatkę z makreli wędzonej na zimno Wiosenną sałatkę
mojewypiekiinietylkomasła czosnkowego 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao 1/2 papryki sól himalajska pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę pokrój na paseczki. Weź dwa kawałki papieru do pieczenia. Na środku umieść paski papryki, na to wyłóż łososia i zalej marynatą. Na koniec ułóż
ClauditteMissCookinglekko je podduszamy.4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy brzegi folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st). Po 20 minutach rozchylamy folię. Na każdą porcję nakładamy plaster sera żółtego i pieczemy, aż ser się rozpuści. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.Rybka jest
Kuchnia domowa Anipieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową rybkę podać
Monia miesza i gotujemleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej rybę i usmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, posypać startym serem żółtym i piec, aż ser lekko się zapiecze
Moje domowe kucharzenielunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy(...)papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy
Karo in the KitchenMakowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt
Themo przepisyCiasto czekoladowe z jabłkami. Przepisy Thermomix. Składniki: 80 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2
Themo przepisyZapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.
W kuchni Karmel-itkiLubię tego typu zieleninę wchłonąć na święta. Mój organizm średnio przyswaja jedzenie przez bite 3 dni (lub dłużej) smażonego karpia, pieczonych szynek i innych tego typu rolad. Piszę to serio, nie czuję się najlepiej. Jeżeli i Wy macie ochotę zjeść coś trochę lżejszego, róbcie na potęgę takie właśnie sałatki. Składniki: 300 g filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki(...)rzepakowy extra virgin (można użyć oliwy) (przepis na 3 porcje) Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy imbirem i sosem sojowym, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy kawałki ryby (na zwykłym oleju rzepakowym) do zrumienienia ze wszystkich stron. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy - wycinamy
Kardamonovyknedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej(...)jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka
Zasmakuj Kuchni