ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:127/234)

Sandacz w liściach kapusty 122

kapusty posmarować cienką warstwą masy cebulowej, następnie ułożyć na tym kawałki ryby, zawinąć jak gołąbki, skropić resztą oliwy. Rybne gołąbki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, umieścić nad wrzącym bulionem, gotować na parze 20 minut. W przepisie proponują, żeby podawać z czerwonym pomidorowym risotto lub pieczonymi, ziołowymi ziemniakami ja jednak podałam ją z ziemniakami ugotowanymi na parze, ponieważ

Pieguskowa Kuchnia
Sum pieczony z suszonymi pomidorami 132

łyżki kaparów 3-4 łyżki oliwy z oliwek pieprz kolorowy Rybę podzielić na porcje i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.  Skropić sokiem z cytryny i polać delikatnie oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.  Posypać kaparami i posiekanymi pomidorami. Szczelnie przykryć i odstawić na ok. 2 godz. Piec bez przykrycia w temp. 180*C przez ok 30 min.  Podawać

Lubię to gotuję
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 161

filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku   2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego  1 cytryna Wykonanie:  Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać

Wino Francja Kuchnia
Test Carex Kitchen 128

wonnego i pachnącego mydełka, bo za każdym razem kończyło się to swędzeniem, pieczeniem i tego typu podobnymi atrakcjami. Z mydłami Carex jednak nie miałam styczności więc szybko przystąpiłam do testowania :-) Jak zapewnia producent Carex Kitchen posiada specjalnie opracowaną technologię neutralizującą nieprzyjemne zapachy. Usuwa zapach czosnku, cebuli lub ryby, który pozostaje na naszych dłoniach po przygotowywaniu posiłku, jednocześnie łagodnie pielęgnując

peggiwkuchni
Pstrąg w rozmarynie 124

włożyć cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn oraz kawałek masła.  Na wierzch ryby znów cebulę, czosnek, cytrynę i małą gałązkę rozmarynu .  Przykryć drugą warstwą folii aluminiowej i dokładnie zamknąć.  Ułożyć pstrągi na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra/dół) i piec około 30 minut. W przypadku mniejszych pstrągów wystarczy 20 minut

Garniec Magalie
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 154

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez

Maminek kulinarny
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 159

składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię

SMYKWKUCHNI
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 181

curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką(...)składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) - doskonały zamiennik do wytrawnych wypieków, pieczywa i mięsa mielonego 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia (nie stosujemy do mięsa) Uwaga - białka jajek można zamrażać, przed wykorzystaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na noc w lodówce do całkowitego rozmrożenia. Kaffir (limonka kaffir) - liście i skórka Można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 173

tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli znowu chłodnik, tym razem z kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki(...)suszone rybki i tanią wódkę. A teraz wybrane rzeczy ze sklepu: Batoniki twarogowe (syrki), pyszne, tanie, delikatne, bardzo szeroki wybór - jedna z rzeczy, za którymi tęsknię :) Cała gama suszonych ryb , jedzone jako przekąski do piwa. Kwas chlebowy , można kupić go niemal wszędzie. W sklepie zarówno i butelkach 2 l jak i mniejszych. A na koniec wracając do fast-foodów: ziemniaczki

psgotujemy
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 170

zimnego masła1 suszony liść laurowy3 ziarna ziela angielskiegoChipsy z ziemniaka:1 słodki ziemniak (batat)olej rzepakowy do smażeniakilka listków szałwii Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę) i wstawiać do pieczenia na brązowy kolor w temp. 220°C (ok. 30 minut). Następnie przełożyć do rondla – dodać śmietanę oraz łyżkę masła. Gotować do miękkości(...)patelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek

Poezja smaku
C - Rybka w brzoskwini 132

filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut(...)brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy. Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gofry wytrawne 111

jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 10 minut

Andzia Pichci
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI 220

Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera

Kuchnia MagdaLeny
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI 233

Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera

Kuchnia MagdaLeny
Pstrąg pieczony z warzywami 97

Robiąc generalne porządki na kartach pamięci i planując powoli wpisy, w tym również Świąteczne, odnalazłam całkiem smaczny przepis na pstrąga pieczonego w ziołach z duszonymi

Mango Papaja
Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku 190

W Portugalii wszystko jest  à lagareiro , czyli skąpane w aromatycznej oliwie z czosnkiem podczas pieczenia i żeby było mało podane z jeszcze dodatkową porcją po

Food Square
pieczony dorsz atlantycki na obiad... 184

dorsza 2 sztuki duże, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka każdy filet natrzeć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 30 minut w urządzeniu do pieczenia Philips Airfryer na 180 C piec około 25-35 minut, urządzenie piecze

W Mojej Kuchni Lubię
Sos kokosowo-orzechowy idealny na grilla 233

Grono przyjaciół, rodzina, unoszący się zapach pieczonych potraw na grillu, możemy poczuć jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie

Jaglusia
Pieczony łosoś z masłem pietruszkowym 89

razem proponuję łososia. Czysty kawałek smacznej ryby. Dodatek masła nadaje delikatności rybie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ( propozycja dla 2 osób ) Łosoś ( płat ok. 200 na głowę ) Mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Sól Pieprz cytrynowy Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy i lekko solimy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Posypujemy pieprzem cytrynowym. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Do naczynia wykładamy masło

Smaki Ewy
Pieczony dorsz z warzywami 180

pokrojone warzywa. Całość posyp przyprawami. Jeśli chcesz, możesz wetrzeć je w rybę (ja wole gdy to warzywa są bardziej doprawione). Teraz wystarczy już tylko wlać do naczynia trochę wody – tak, by przykryć spód naczynia, przykryć naczynie pokrywką bądź folią aluminiową i koniec roboty, danie wędruje do piekarnika ;) Piec w 200ºC około 15-20 minut, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze

Jak gotować i nie zwariować
Łosoś pod chrupiącą skorupką 136

plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą pieprzem i oregano. W miseczce rozmieszać bułkę tartą, musztardę, parmezan, zmiażdżony czosnek, koperek i natkę pietruszki. Tak przygotowaną masą obłożyć płaty łososia, lekko przydusić, uklepać. Na górę położyć wiórki masełka i do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20-25 minut. Smacznego, było

Kuchnia Pokoleń
Pieczony pstrąg 119

wymieszać. Odrobinę posolić i popieprzyć, Formę wyłożyć folią, ułożyć na niej rybę, którą należy z obu stron posolić. Do otworu brzusznego nałożyć masło ziołowe oraz plastry cytryny. Rybe posmarować delikatnie masłem i wstawić przykrytą folią do nagrzanego piekarnika (180stopni) na ok 25-30 minut. Bardzo smaczna z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego

ChilliJemy