ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:121/234)

Pęczak pełen smaku. 186

Połączenie mięsa z rybą, to nic odkrywczego, choć nie wszystkim ono odpowiada. Ja lubię przepisy, w których te składniki tworzą związek z w wyraźnie dominującą jedną ze stron. Jeśli rybka, to na przykład pieczona, zawinięta w plastry wędzonego boczku. Jeśli mięso, to aromatyzowane anchois. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki, subtelnie łączący te składniki przepis. Choć głównym bohaterem wcale

Pichceniomania
Panga zapiekana z pomirorami i oliwkami 171

dopraw solą i pieprzem. Pomidorki i oliwki pokrój w plasterki i rozłóż na rybie - posyp ziołami. Fileta zawiń szczelnie w folię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min, następnie odwiń delikatnie folię i zapiekaj kolejne 10 min. Pangę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami

Alutka-Gotuje
Łosoś w glazurze miodowo-imbirowej. 167

Nigdy nie byłem wielkim zwolennikiem łososia. No, może z wyjątkiem wędzonego. No, może z wyjątkiem tatara. Łosoś pieczony, smażony czy gotowany na parze nie wzbudzał

zadanie-gotowanie
Ryba z ananasem 141

Składniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki  4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1

kgwjanczewo
Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami 121

Doskonały pomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja

Kolorowy Przepisownik
Kolacja degustacyjna w Fokim. 111

siebie. Wracając do rolla to najpyszniejszy, jak dla mnie, był ten z mango i rybą maślaną. Nigdy, przenigdy nie jadłam sushi z mango i cieszę się, że dokładnie po 26 latach życia w niewiedzy, Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką

Fill The Bowl
Kuskus do obiadu 137

Gotowane i pieczone ziemniaczki, ryż, makaron - i tak od zawsze. Czasem kasza gryczana... Nie ulegaj rutynie, zrób kuskus do obiadu ! Banalnie prosty i gotowy w kilka chwil. Pasuje doskonale do drobiu oraz ryb. A na zimno, staje się daniem na kolację lub do lunch boxu. Składniki: 120 g kuskusu 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem pęczek kolendry

kolorowotorcikowo
Pstrąg pieczony z koperkiem 116

opłukać i osączyć. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą ,pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na godzinę. Koperek posiekać, utrzeć z masłem i posmarować folię aluminiową. Zamarynowanego pstrąga położyć na foli aluminiowej, starannie zawinąć.  Wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekany łosoś z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu 110

którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st.  Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min. Łososia podajemy z pesto z natki pietruszki

Łycha smaków
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 258

worka i poszukać jej końca.Nie jest to jakoś nadzwyczajnie nie miłe zajęcie.Patroszenie ryb wydaje mi się dużo bardziej niewdzięcznym zajęciem. ciemna nakrapiana błonka na worku może być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie pieczona na grillu skórka nada jej ekstra delikatnej kruchej skórki.Jeśli będzie w sosie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg po meksykańsku 148

Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości

VioletoweKucharzenie
Kanapka na drugie śniadanie 160

Zamiast niezdrowych snacków i przekąsek badziewiem nadzianych- oto kanpka! Składniki -kroma chleba razowego,piekłam sama -roszponka -ser topiony z grzybami  LACTIMA -cebulki marynowane u mnie Ole! -jakaś wędzona rybka -Słoneczne Pola od  Ziarenkowo Posmaruj kromę serkiem topionym, dodaj od serca roszponki. Poukładaj kawałki ryby. Dodaj cebulek marynowanych.  I obficie posyp ziarenkami. Kanapka gotowa. Taka jedna kanapka

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 150

metalowym sicie (lub durszlaku) i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut - do miękkości ryby. Pomidory i paprykę w całości ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Czosnek owinąć folią aluminiową i ułożyć razem z pomidorami i papryką.Piec do momentu, kiedy skórka na papryce zacznie nabierać niemal czarnych plam. Bez obaw, taka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 170

niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się na jej kupno. Łosoś jest o tyle przystępną rybą że zwykły piekarnik i kawałek foli aluminiowej uczyni z tej ryby królewski obiad :). Szpinak to świetny wybór jeśli chodzi o połączenia smakowe jak i witaminowe z łososiem. Opiszę więc także jak przyrządzić naprawdę pyszny szpinak na gorąco korzystając z mrożonych brykietów(...)dopiero wtedy dodajemy śmietankę, którą również redukujemy. Gotowy szpinak odstawiamy na bok. 4/ Do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni wkładamy na foli aluminiowej łososia obsypanego płatkami migdałów. Pieczemy ok. 12-15 minut, nie pozwalamy się mu przesuszyć (Nie używamy termoobiegu ani nadmuchu z góry) 5/ Przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo do gotującej się wody dodajemy pół

Kuchnia PROzdrowotna