lekko je podduszamy.4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy brzegi folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st). Po 20 minutach rozchylamy folię. Na każdą porcję nakładamy plaster sera żółtego i pieczemy, aż ser się rozpuści. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.Rybka jest
Kuchnia domowa Anipieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową rybkę podać
Monia miesza i gotujemleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej rybę i usmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, posypać startym serem żółtym i piec, aż ser lekko się zapiecze
Moje domowe kucharzenielunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy(...)papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy
Karo in the KitchenMakowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt
Themo przepisyCiasto czekoladowe z jabłkami. Przepisy Thermomix. Składniki: 80 g orzechów włoskich 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki cynamonu 2
Themo przepisyZapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.
W kuchni Karmel-itkiLubię tego typu zieleninę wchłonąć na święta. Mój organizm średnio przyswaja jedzenie przez bite 3 dni (lub dłużej) smażonego karpia, pieczonych szynek i innych tego typu rolad. Piszę to serio, nie czuję się najlepiej. Jeżeli i Wy macie ochotę zjeść coś trochę lżejszego, róbcie na potęgę takie właśnie sałatki. Składniki: 300 g filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki(...)rzepakowy extra virgin (można użyć oliwy) (przepis na 3 porcje) Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy imbirem i sosem sojowym, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy kawałki ryby (na zwykłym oleju rzepakowym) do zrumienienia ze wszystkich stron. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy - wycinamy
Kardamonovyziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie(...)Luini, sprzedająca panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo. Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy
Atlas Smakówpieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia. Cukinię i marchew(...)marchwi położyć grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli zaglądacie często na bloga to wiecie, że jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Uwielbiam je pod każdą postacią, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć(...)ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem, układając sklejoną stroną do dołu. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki. Wierzch posypać ziołami i mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajedzenie do pracy na zimno z września - 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso z listopada - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Poniedziałek - Sałatka z pieczonym batatem Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata. Uwielbiam jego słodki
Chilli Czosnek i OliwaPołączenie mięsa z rybą, to nic odkrywczego, choć nie wszystkim ono odpowiada. Ja lubię przepisy, w których te składniki tworzą związek z w wyraźnie dominującą jedną ze stron. Jeśli rybka, to na przykład pieczona, zawinięta w plastry wędzonego boczku. Jeśli mięso, to aromatyzowane anchois. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki, subtelnie łączący te składniki przepis. Choć głównym bohaterem wcale
Pichceniomaniadopraw solą i pieprzem. Pomidorki i oliwki pokrój w plasterki i rozłóż na rybie - posyp ziołami. Fileta zawiń szczelnie w folię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min, następnie odwiń delikatnie folię i zapiekaj kolejne 10 min. Pangę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami
Alutka-Gotuje