ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:125/234)

Zapiekanka ziemniaczana z miruną 306

chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.  Naczynie przykrywamy folią aluminiową.  Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”  Przed podaniem posypać

Wanilia i Kardamon
Pstrąg grillowany z cebulką 170

kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się i nie rozpada. Przygotowując pstrąga możemy odcinać głowę lub ją pozostawić. U mnie wersja bez głowy. SKŁADNIKI 2 oprawione pstrągi 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 łyżka przyprawy do ryb sok z cytryny 2 cebule 1-2 łyżki oliwy bazylia

W kuchennym oknie Ewy
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 243

czego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa, osobny do ryb, a osobny do krojenia czy obierania warzyw. W praktyce często zdarza się nam kroić wszystko jednym, uniwersalnym nożem – symbole niejako naturalnie pomagają nam zachować porządek i ułatwiają szybką decyzję(...)Świetnie nadaje się do cienkiego krojenia wędlin i pieczeni. Łatwo wyfiletujemy nim także błony czy chrząstki z mięs, a dzięki temu, że jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości

Poezja smaku
Placuszki jogurtowe z serkiem i łososiem 233

Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta

czarrna od kuchni
Matiasy z jabłkami 218

„Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na

Wiem co jem
Pstrąg zapiekany w soli 183

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone

My Culinary Art
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 381

Niesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój(...)pikantny od anchois i kaparów, słony od oliwek. Nie używam suszonych ziół ani bazylii – tutaj to właśnie natka pietruszki świetnie komponuje się z ostrością czosnku i mocnym smakiem solonej ryby. Sos zdążycie zrobić w trakcie gotowania makaronu – nastawiamy wodę na makaron i solimy ją do smaku. W wypadku tego sosu makaronowi lepiej zrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron

Karo in the Kitchen
Sos pietruszkowy do ryby 281

bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa.  Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody. Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem . Smacznego

Moja Książka Kucharska
Prosty łosoś pieczony z sosem beszamelowym 254

Super prosty do zrobienia łosoś pieczony w piekarniku polany domowym sosem beszamelowym i podany z makaronem. Do tego świeże zioła i dowolne warzywa. To dopiero świetny pomysł na obiad każdego dnia.  Jeśli lubisz dania rybne, to być może zaciekawi Cię przepis na najlepszą rybę po grecku

AniaGotuje.pl
Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym 160

panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki(...)dociskając. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. W naczyniu układamy cukinie. Pieczemy przez 15 minut w temp. 220 st. C. Jogurt mieszamy ze słodką papryką i suszonym oregano, doprawiamy do smaku. Paluszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dipem jogurtowym. To świetny dodatek do dań obiadowych np. z rybą

Moja smaczna kuchnia
Domowe sushi – jak zrobić, ile to kosztuje 357

Domowe sushi przygotowuję zazwyczaj jak mają odwiedzić nas znajomi. Oprócz tego, że sushi jest smaczne to z całą pewnością także zdrowe. U mnie podstawowym składnikiem sushi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 171

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piecz do suchego patyczka 40-50 minut. Upieczone ciasto odstaw w formie na 10 minut, po czym zdejmij rant formy i pozostaw do ostygnięcia. 6.  Kiedy ciasto stygnie, zrób karmel. Ostrym nożem (ja używam takiego giętkiego do filetowania ryb) odkrój z pomarańczy skórkę razem z albedo (tą białą częścią

Chilli Czosnek i Oliwa
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 202

tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu.  Przepis: Pasta z wędzonego tofu  5. Pasta na kanapki z pieczonej papryki  Warto poświęcić chwilę czasu na tę pastę

Bananowe Pole
Food Camp 17-19 styczeń 2014 165

wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało

kolorowotorcikowo