świeżą sałatkę z pomarańczą oraz pyszną rybę w pomarańczach. Składniki (forma o średnicy 22 cm): Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 kostki (150 g) masła 4 jajka 2 mandarynki (najlepiej klementynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli
Fitsweet.metygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy 2 lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno każda wersja będzie nie tylko inna, ale i bardzo apetyczna!:) Składniki: 280 g mąki 8 pieczarek 4 suszone pomidory w oleju 1 mała cebula szklanka mleka 1/3 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka proszku do pieczenia sól, pieprz, lubczyk olej do smażenia
Zasmakuj Kuchnijednym słowem, jeżeli chcecie zasmakować świeżej ryby, to w tym roku nie w Derkaczu. Jeżeli chcecie tanio i ładnie zjeść, to jak najbardziej polecam. Miejsce bardzo przyzwoite, ogródek duży z parasolami, piwo dosyć tanie z sokiem imbirowym 7 zł. Dodatki do głównego dania bardzo smaczne, 3 rodzaje surówek, tym razem świeżych plus pieczone kartofelki. Obsługa bardzo miła a tuż
pieprzny smaczekmakaron tagliatelle w śmietanowym sosie z pieczonym łososiem, jabłkami i pomidorkami. Już od samego patrzenia ciekła mi ślinka tak, że tylko spoglądałam czy sukienkę aby na pewno nie trzeba wycierać! ;) Po kilkunastu minutach danie trafiło na stół, a ja byłam już kupiona samym jego wyglądem i zapachem. Smak okazał się równie idealny! Ryba niesamowicie soczysta, delikatna i idealnie doprawiona
Ostra na Słodkobiałego wina i masła, to świetny sposób na szybki obiad z jednej patelni. Gotowy w 20 minut, przy minimalnym nakładzie pracy. Najlepszy z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 350 g filetu/polędwicy z dorsza 50 g masła 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina garść pomidorków cherry garść czarnych oliwek(...)razie potrzeby dodajemy syrop klonowy lub miód. Doprawiamy solą i szczyptą chili do smaku. Smażymy 1-2 minuty w zależności od grubości filetów. Przed podaniem na każdym kawałku ryby kładziemy 1 łyżeczkę pesto
cool and mintyKinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W
Korniszonkijedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Do świąt zostało już niewiele czasu. Takie uszka z powodzeniem możecie(...)uszka. Uszka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gdy uszka wypłyną na wierzch zostawiamy je jeszcze chwilę i wyciągamy. Podajemy z czerwonym barszczem np. z tego przepisu Barszcz czerwony z pieczonych buraczków Uwagi! Ciasto powinno zostać cały czas pod przykryciem, ay nie straciło swojej elastyczności (niewykorzystane skrawki można zagnieść i również tam schować). Uszka przygotowujemy partiami. Uszka można mrozić. Smacznego
Słodkie okruszkiLubicie ryby? Wiem z ciężkim sercem się je teraz kupuje bo są bardzo drogie, ale od czasu do czasu warto. my lubimy pstrąga łososiowego, jest smaczny, mięsny, i przypomina łososia. I najlepiej go przyrządzić w piekarniku, w folii bo nie traci dzięki temu wody i nadal pozostaje soczysty. Piekłam oczywiście w moim nowym piekarniku Electrolux SenseCook EOE7P31X . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpierwszych eliminacjach robiłam rybę w mleczku kokosowym [ klik ]. 11 kwietnia będą czarne skrzynki... Zobaczymy co to będzie :). Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 - 10 łyżeczek cukru trzcinowego
Trufelkowokrólika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości
Wiem co jemmarynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one zdecydowanie bardziej korzenne i aromatyczne za sprawą cynamonu i goździków. Ten, który Wam podrzucam dziś dodatkowo też zawiera olej. Ryby trzeba marynować minimum dwa - trzy dni, ale im dłużej postoją, tym bardziej nabierają charakteru. A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź(...)Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych
Kulinarne przygody Gatitytrudności : bardzo łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną kapustę, ale najbardziej kochamy ją na surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość(...)sałatki z czerwonej kapusty oraz sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje wyrazu (w przeciwieństwie np. do wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka
Niedzielny kucharzBabeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego
Korniszonkiwspominając o ognisku) są dość znaczne. Wiele osób, zwłaszcza początkujących, w tym momencie się gubi, a niewprawnie ugrillowane jedzenie niekoniecznie jest zgodne z oczekiwaniami i zdrowe. Właśnie wszelkie odmiany pieczenia, grillowania czy smażenia mają to do siebie, że niepoprawnie przeprowadzone najłatwiej doprowadzają do powstania szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Poniżej zamieszczamy garść porad na temat tego jak grillować, aby nasze(...)tackę zanim zdąży wytopić dużą ilość tłuszczu. Z drugiej strony pamiętajmy, że niektóre produkty nie zawierają tłuszczu wcale lub bardzo mało – np. warzywa, filet z kurczaka czy niektóre ryby. Możemy je wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana
Kulinarna Pokusa