ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:138/234)

Dorsz z sosem borowikowym 98

uwielbiam grzyby, i właśnie podczas jesiennych miesięcy staram się je łączyć z innymi produktami, które pojawiają się w mojej kuchni.  Tym razem na towarzysza pięknych borowików wybrałam rybę. Rybę najpierw upiekłam  w piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Podałam go w sosie borowikowym, który przygotowałam z  dodatkiem białego wytrawnego wina. To była prawdziwa jesienna uczta. Zobaczcie jak prosto(...)przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka wlewamy wino

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowe gotowanie – od kuchni! 163

owsiane), białkowego (chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) i warzyw . Nie zapominajmy również o dodatku tłuszczu, w postaci masła, oliwy czy oleju, który oprócz wartości energetycznej posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin. O ile wybór odpowiednich produktów to jedno, istotna jest również odpowiednia ich obróbka . Zrezygnujmy ze smażenia w głębokim tłuszczu, na korzyść pieczenia, grillowania czy gotowania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SMAŻONE ŚLEDZIE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 235

Czy świeże śledzie są niedoceniane? Mam przeczucie, że tak. O ile matiasy, koreczki, w śmietanie i tak dalej, i tak dalej… cieszą się poważaniem, o

Mam To Na Widelcu
Czyste dłonie w kuchni 150

moim życiu, zaś pieczenie moją pasją, która pozwala mi się odprężyć:) W gotowaniu zawsze chętnie pomaga mi mój synek:)) Jedyny minus tej przyjemności to bałagan w kuchni i czasem nieprzyjemny zapach na dłoniach. Mam jednak na to swoje sposoby:) Często staram się korzystać ze sprawdzonych domowych sposobów na zniwelowanie nieprzyjemnych zapachów, np. cebuli, czosnku, ryb czy surowego mięsa. Jednak znalazłam

Z miłości do słodkości
Cebula 186

wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs.Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej

Klaudynkowa kuchnia
Francuska niespodzianka. 149

więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.Piec w temp.190 stop około

Kulinarny karnet Christophera
Xmas... and a Happy 2014 171

Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą

bastalena
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 694

kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki

W kuchni Karmel-itki
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 144

migdałów dla zapachu, wygnieść doskonale i znów postawić w cieple, skoro rosnąć zacznie, robić bułki, układać na blasze, postawić do wyrośnięcia, a w końcu smarować jajkiem i stawiać w piec na godzinę." * I jak Wam się podoba? Mnie ogromnie! Od kilku dni chłonę każde słowo Kucharza , choć słów używa innych i miar zapomnianych. Ale to o czym pisze(...)każdy dzień roku! Gdybym tylko zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika

KUCHARNIA
Dorada w migdałach 169

Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.  Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady  wyjąć z piekarnika, usunąć folię,  polać masłem z migdałami i  piec dalej

SzczyptaSmaQ
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 114

mieszamy. Wylewamy na ziemniaki i obtaczamy jest w panierce/zalewie. Piekarnik 180 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Ziemniaki wykładamy na papier do pieczenia odcedzając je z tłuszczu i pieczemy około 30-40 minut, zakrywając górę papierem do pieczenia co by nam się nie spaliły.  Kotleciki z piersi indyczka: 500 g zmielonych(...)papier do pieczenia i mięsko się nie przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku.  Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu  i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami

ClauditteMissCooking
Łosoś w pesto z młodymi ziemniakami 203

wszyscy wiemy że ryby trzeba jeść. Do tego obiad w 30 min, czego chciec więcej ? Zapraszam : Składniki:1 filet z łososia100-150 ml pesto- przepis tutajziemniaki200-250 gr szparagów Wykonanie:Najpierw  wstawiamy ziemniaki do gotowania.Przygotowujemy pesto - przepis tutajMyjemy łososia , porcjujemy. Nagrzewamy piekarnik na 200 C.Łososia smarujemy pesto. Wkładamy do pieczenia na 10 min. Gotujemy szparagi - 2-3 min.I

Smaki Edyty
Wegetarianizm - za i przeciw. 174

produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięs i ryb, dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód.  Dopuszcza jedynie warzywa, owoce, zboża i nasiona roślin strączkowych i grzyby. Weganizm(...)tkankach zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej. ” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej. frutarianizm Zbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które

Powiedz dietom nie
Ziemniaki zapiekane faszerowane 104

Pysznie, efektownie, a przede wszystkim sycąco. Danie odpowiednie na obiad, wczesną kolację lub przystawkę. Myślę, że potwierdza, iż przy odrobinie wyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć

Bon appetit mon amie
Roladki z szynki w galarecie 935

Takie roladki można zrobić przy okazji gotowania rosołu. Wystarczy odlać bulionu na galaretę a zwijanie szynki to już ekspresowo będzie. Roladki idealnie się sprawdzą na wielkanocnym

Ala piecze i gotuje